Alfa Romeo 159 2008: Koelprobleem Mysterie

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Motorcode: 939A9000, Motorinhoud (cc): 2400, Vermogen (kw): 154

Beste specialisten,

Het gaat hier om een Alfa Romeo 159 2.4 JDTm met ongeveer 220.000km op de teller. Een handgeschakelde uitvoering.

Het probleem:

Koelprobleem. De temperatuur van de koelvloeistof loopt uit het niets op tot maximaal in het rood, of je nou volgas geeft of rustig rijdt, het treed plotseling op. De auto wordt telkens direct aan de kant gezet en gooit er steeds KVS uit tegen het schutbord. Enorme druk op het koelsysteem en kookt in het reservoir.KVS wordt dan telkens bijgevuld, en na afkoelen kan met de auto verder worden gereden waarna het zich soms voor minimaal 30 kilometer snelweg (inclusief soms flink gasgeven), niet meer voordoet. Een raadsel werkelijk.
Bij stationair/stilstaan lijkt het alsof het water niet rondpompt en wordt bijzonder heet (tot 130 graden celcius). De koelslang na de thermostaat is niet vast te houden dan. Tevens blaast de ventilator maximaal, maar is geen warme lucht boven het blok te voelen. Temperatuurmeter werkt goed. Zet je de auto uit en kort erna weer starten, is soms duidelijk te merken dat koelslang na thermostaat langzaam afkoelt en weer vast te houden is. Meter staat dan ook weer mooi op 90 graden celcius en wordt duidelijk warme lucht door ventilator geblazen, doordat circulatie weer begonnen is.

Onlangs vervangen:
-Thermostaat (2x), geen effect.
-Koppakking incl vlakken en afpersen, geen effect
-Radiateur, geen effect
-Waterpomp (metalen schoepen), geen effect

Auto rijdt verder zonder problemen, enkel lastig starten bij koude motor. (Start na ongeveer 5-7 seconden)
Geen KVS in olie en geen olie in KVS.

Garage denkt aan een scheur in het onderblok? Ik heb daar mijn twijfels over, echter is dit te testen?

Ik ben heel erg benieuwd naar reacties, want dit probleem doet zich mysterieuze wijze voor.

Bij voorbaat dank voor de reacties! Mocht ik onvolledig zijn geweest, dan zal ik graag info aanvullen!

CV

Coenvisser

Geplaatst door Coenvisser (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Alfa Romeo 159? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

kaleido 1 (985) PRO, 7 jaar geleden

Ontlucht het systeem wel goed , dunne slangetje aan het expansietankje moet een constante stroom aan koelvloeistof geven.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Alfa Romeo 159 of stel zelf een nieuwe vraag.