Fiat Panda: Afwijkend (als fietsdynamo klinkend) geluid bij rondraaien stuur

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.1

Sinds een maand hoor ik een raar, als een (fiets)dynamo klinkend, geluid als ik het stuur van mijn Panda 1.1 Active rond draai. Het maakt niet uit of de stuurbekrachtiging (City) is ingeschakeld. De auto is onlangs in onderhoud geweest bij de dealer. Deze heeft de voor veerpootlagers gesmeerd. Even leek het probleem verholpen, maar nu keert het weer terug. Het geluid doet zich soms niet voor, maar meestal wel. Er zijn verder geen merkbare afwijkingen in het rijgedrag. Iemand enig idee wat het geluid kan veroorzaken? Alvast dank voor je reactie.

Groet, Edwin.

PS: fijne feestdagen.

EdwinWerner

Geplaatst door EdwinWerner (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Panda? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

DNS Car Solutions (0) PRO, 11 jaar geleden

Zit het filter niet (bijna) verstopt,vloeistoffen op peil?
Het is ook niet erg duidelijk of het geluid van de stuurbekrachtiging zelf komt of uit de stuurinrichting/ophanging.

tommy550 (0), 11 jaar geleden

Beste Edwin

komt het onder de motorkap vandaan of uit de cabine,
want dan weet je waar je moet zoeken/kijken
grt tommy

EdwinWerner (0), 11 jaar geleden

Beste Tommy en Dirk,

Dank voor jullie reactie. Het geluid klinkt in de cabine (lijkt zelfs bijna rechtstrreeks uit de stuurkolom/-bekrachtiging te komen). Wat zou de oorzaak kunnen zijn?
Groet, Edwin.

EdwinWerner (0), 11 jaar geleden

Net weer onderweg geweest. Geen geluid, maar wel brandend lampje 'storing electrische stuurbekrachtiging'. Sturen ging zeer zwaar. Op bestemming auto geparkeerd en twee uur later weer onderweg. Lampje (storing) bleef uit, maar vooral op rotondes kraakend de bochten in. Auto houdt wel gewoon koers. Ik kan vrijdag terecht bij de dealer om te laten uitlezen etc.. Wordt vervolgd.

EdwinWerner (0), 11 jaar geleden

Net gebeld door de dealer. Helaas is de electrische stuurbekrachtiging kapot en moet vervangen worden. Kosten (all-in) € 700,-- . Pfffffffff en hij was net voor groot onderhoud geweest incl. distributieriem etc (€ 850,--). De auto is verder in goede staat, dus toch maar weer laten maken. Moet ook wel, want hier mocht ik niet meer mee verder rijden alsdus de dealer (= onveilig). Oorzaak wellicht het vele stadsverkeer (bochtenwerk en drempels, etc.). Ben blij dat ik mij eindejaarsuitkering nog niet had opgemaakt aan andere zaken. ;-)
Onderdeel is besteld. Waarschijnlijk is de auto maandag of dinsdag klaar. Ik laat hier nog ff weten of het probleem ook echt verholpen is.

DNS Car Solutions (0) PRO, 11 jaar geleden

Dat toont maar weer eens aan hoe lastig het is om te oordelen over een geluid dat iemand anders hoort...
Gelukkig is het mankement gevonden!

EdwinWerner (0), 11 jaar geleden

Dit 'probleem' kan worden afgesloten.

Gisteren eindelijk mijn Panda weer terug. Reparatie heeft 1 week geduurd. Reden: Fiat wilde het onderdeel (stuurhuis revisiekit) niet eerder vrijgeven aan mijn dealer. Grrrrrr. Was een klacht waard, die door Fiat Nederland is behandeld: verwachte leverdatum bij dealer dinsdag 15 januari en excuses voor ongemak. Fiat Italië heeft de klacht nog in behandeling. Gelukkig (en waarschijnlijk werkte de klacht) was mijn Panda gisteren (en niet pas de 15e of daarna) al klaar. De dealer baalde net zo goed.

Even terug naar de storing: De auto is uitgelezen. Foutcode: C1002. Er is geprobeerd die te wissen, maar dat leverde in mijn geval niets op. Kosten diagnose € 35,-- ex BTW. Stuurhuis revisiekit, kosten € 367 ex BTW (ongeveer zelfde prijs als bijv. via marktplaats) en reparatiekosten € 170 ex BTW, brengen het totaal op € 693,26 (iets lager dan voorheen ingeschat).
Mijn Panda rijdt weer als van ouds. Geen rare geluiden meer, soepel draaiend stuur, etc..

Heb je vergelijkbare klachten of storingen, dan hoop ik dat je wat aan bovenstaande hebt.

Groet, Edwin.

pietjansen (0), 9 jaar geleden

Wij hadden een brommend soms trillend geluid ! Kwam ook uit de stuurbekrachtiger.

Wij hebben toen via via een stuurbekrachtiging specialist gevonden.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Panda of stel zelf een nieuwe vraag.