Ford FOCUS: Auto slaat af tijdens het rijden

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: F9DA, Motorinhoud (cc): 1800, Vermogen (kw): 85

Ik wil graag met jullie het volgende probleem delen en kijken of er een oplossing aan te dragen valt!

Afgelopen vrijdag tijdens het rijden slaat de auto plotseling af en begint het controlelampje 'voorgloeien' te branden. Auto aan de kant gezet en opnieuw gestart, slaat aan en vervolgens weer uit, controlelampje 'voorgloeien' begint weer te branden. Contact uitgezet en nog twee keer gestart, probleem herhaalde zich. Het probleem diende zich niet eerder aan, ook niet een haperende motor of vermogensverlies, auto viel gewoon uit. ANWB gebeld, storing uitgelezen wat een foutcode P0200 weergaf (circuit brandstofverstuiver, storing).

ANWB start de auto om te checken wat er gebeurt, auto start gewoon en loopt stationair. Controlelampje 'motormanagement' blijft wel branden. Onder begeleiding van de ANWB de auto zelfstandig naar huis gereden om deze afgelopen zaterdag bij de Ford-dealer aan te bieden. Ford-dealer heeft de foutcode ook uitgelezen maar kon de oorzaak niet vinden. Op advies een nieuwe brandstoffilter (oude filter was van juni en pas 15000km gebruikt) geplaatst op de hoop dat dit de oorzaak was.

Het weekeinde de auto gebruikt zonder problemen. Maandagavond, na 250km sinds de reparatie, valt de auto weer uit. Geen vermogensverlies, geen haperende motor, gewoon uitgevallen. Controlelampje 'voorgloeien' brandde weer. Even gewacht met starten en auto slaat aan, het laatste stukje naar huis (2 straten verder) nog weten te bereiken, controlelampje 'motormanagement' bleef wel branden. Dinsdagochtend wilde ik de auto naar de Ford-dealer brengen maar wilde niet starten, ook niet aanslaan. Nog minder dan de dag ervoor dus....

Op basis van de foutcode P0200 heb ik de vier elektrische connectors los haald en deze gecontroleerd op vuiligheid en eventuele kabelbeschadiging. Nadat ik dit gedaan heb opnieuw geprobeerd te starten en waarempel auto startte! Sloeg wel weer af.... Nog twee keer de motor gestart en hetzelfde probleem. Ik heb de connectors weer losgehaald en de kabels gecheckt of deze niet los in de connectors zaten en de kabeltjes aangedrukt in de connectors en terug geplaatst. Auto opnieuw gestart en deze heeft 5 minuten gelopen, waarna ik de auto weer uitgezet heb. Daarna weer de auto gestart en heeft weer gelopen. Controlelampje 'motormanagement' bleef wel branden. Ik ben op eigen kracht naar de dealer gereden om de auto aan te bieden voor een vervolgreparatie. Dit hele verhaal suggereert voor mij vooralsnog dat het mogelijk om een bekabelingsprobleem gaat van het elektrisch circuit.

Tot slot, dealer heeft twee foutcodes P0200 en P2288 gesignaleerd. Op basis wat ik hierboven beschreven heb en ook zo aan de dealer heb doorgegeven weet men eigenlijk niet precies wat het probleem is. Ze adviseren mij om de IMV te vervangen (volgens mij de brandstofdoseerklep, weet ik niet zeker) dat aardig wat gaat kosten. Ze kunnen me niet garanderen of het probleem ook daadwerkelijk opgelost is.....

Een brandstofdoseerklep valt toch te testen op werking? De bekabeling is toch te controleren en te testen? Zo valt toch het 1 en ander uit te sluiten en dan is er toch feitelijk vast te stellen of de klep wel of niet functioneert?

Wie o wie kan met mij meedenken en mogelijk(e) oplossingen aandragen? Ik verneem graag jullie reactie....

Cee72

Geplaatst door Cee72 (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Cee72 (0), 7 jaar geleden

Het is opgelost. Na veel overleg met de garage heb ik aangegeven dat men eerst de massaverbindingen na moesten kijken en deze evt. schoonmaken. Dit hebben ze gedaan en nadien geen problemen meer gehad.... Jammer dat de garage zelf hier niet op kwam en ik bijna twee weken zonder auto heb gezeten!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.