Mitsubishi Carisma: Start niet benzine pomp krijg maar 6 volt ,

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine

Hoi auto is uit gevallen . Auto is orgineel geen alarm
Ben er achter dat benzine pomp niet draaide en meet maar 6,volt
Als ik plus draad bij aan sluit draai hij wel
.
Ik heb geprobeerd starten . Na even de pomp bedient te hebben maar moest weer verder.
Er zit volgens mijn een sleutel met code in?
Ook heeft hij wel eens gestart maar dat was maar even . En viel hij uit .
De garage zegt niks te kunen uit lezen .
ANWB man zei zekering ? of benzine pomp .
Dit is mijn zo verteld. Is niet mijn auto .
Garage heeft alarm tussen uit geknip .
Ik wil nu vanavond kijken of hij vonkt .
Heeft er iemand idee.
6 volt op de benzine pomp denk ik aan slecht contakt . Of rellea y.

Sorry voor mijn type fouten . Ze zeggen dat ik ze maak ! Maar ik zie ze niet .

richard72

Geplaatst door richard72 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Carisma? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

218 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Als er 6volt spanning op de pomp staat raak je 6 volt kwijt door spanningsverlies. Spanningsverlies is er altijd als er een stroom vloeit.. Die mag maar 0,3 volt zijn. Hoe groter de stroom hoe groter het spanningsverlies. Er kunnen twee oorzaken zijn... te grote stroom of slechte electrische verbinding en die slechte electrische verbinding kan bv ontstaan zijn omdat er een veel te grote stroom vloeit. (bv vastlopende electromotor van de pomp... Als de juiste zekering nog op zijn plaats zit??? is het een slechte verbinding..

Op de installatie staat een spanning van ongeveer 12 volt. Toevallig meet je nu de helft. Als je 1 pen van de voltmeter in plaats van op de massa op de + zet meet je ook 6 volt (ff pennen wisselen,anders heb je een negatieve uitslag) Het grote voordeel van deze manier van meten is dat je dan direct het spanningsverlies meet.....Door de pinnen steeds te verzetten kom je er vanzelf achter waar het probleem zit.

De benzinepomp wordt gevoed, of krijgt massa via een (gezekerde)relais... De relais wordt gestuurd door de ecu (lopende of startende motor) De ecu wordt gevoed door het contactslot en weet dat de motor draai omdat de BDP gever (tijdens draaien van de motor) een signaal afgeeft.

Alhoewel ik een tegenstander ben van het extra voeding geven met behulp van een losse draad, heeft dat nu als voordeel dat je zeker weet dat de slechte verbinding aan de + kant zit en niet aan de massa kant. De sturing van het benzine pomp relais is electrisch niet verbroken. (dit zou resulteren in een foutcode. Als de motor gaat lopen als je de pomp helpt??? hoef je de ontseking ook niet te verdenken...blijft over de zekering,de relais of een stekker onderweg...

richard72 (0), 10 jaar geleden

Hoi . Bedankt voor u antwoord .

Vonk hebben we ook ,niet !

Ik ben aan zoeken gegaan naar info , om de krukas censor na te meten .
Weet iemand welke ohm waarde ik moet meten .
En op welke .
Zo ver ik kon zien zit de censor.
Bijna boven aan . Bij de krukas .
En komt de stekker met 3 pennetjes ,links boven bij kleppen deksel .
Uit en gaat daar in een stekker .?

Blijk baar heeft men eerder de nokken as censor gewisseld met een anderen .
Maar dat was niet het probleem .

Waar kan ik meet gegevens vinden ?
En de relai van de benzine pomp vinden .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik weet de waarde niet, maar het doormeten is redelijk eenvoudig te doen. Er zijn 3 aansluitingen, 1 ervan is de bescherming (net als bij een antennekabel) dus massa.. De andere twee verzorgen het signaal. op een ervan staat meestal 5 volt en via de ander met de ecu dat de sensor een gat passeert. Je hoeft alleen maar met een ohm meter te meten of er een goede verbinding is. Bij een los genomen stekker meet je de weerstand, en als tijdens de meting de weerstand verandert omdat je de bedrading vlak bij de bevestiging van het opname element heen en weer of op en neer beweegt? weet je dat daar een slecht kontact zit.. Als de weerstand maximaal is ???is er geen verbinding en kan er ook geen meting gedaan worden. Ook zal de ecu niets meten als de afstand tussen de sensor en het langslopende (zg) tandwiel te groot is..+- 0,5 mm is meestal de correcte afstand. Bij grensgevallen kan de axiale speling van de krukas(vliegwiel) ook voor een te grote afstand zorgen.

richard72 (0), 10 jaar geleden

Hoi . Ik twijfel of ik de goede censor heb .
Zit hij achter een kunsstof kapje .
?
Waar BTOC op staat .
Ik denk het wel , er zir airco in en kan bijna nergens bij .
Morgen ochtend . Verder.
Hij vonk niet !
En ik zou toch eigelijk waarde willen weten van de censor.

richard72 (0), 10 jaar geleden

Ik heb auto data , en nu alle meet gegevens.
Ik laat nog horen wat het was. Als lukt

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ik meet op de censor.
700 ?op de piep stand van multimeter.
dus om een verbinding te meten.

als we hem proberen starten, verander er niks.?

op de stekker van de censor meet ik ook 6 volt,inplaats van 12 volt
ik heb een autodate.
daar staan meet gegevens, op van de kabel maar niet van de censor.

en die wijkt ook af ,(moet 12 volt zijn is 6 volt)
bij starten moet dat tussen 0,4 en 4 volt zijn, dat klopt ?

help



[quote=cor van jaarsveld]Ik weet de waarde niet, maar het doormeten is redelijk eenvoudig te doen. Er zijn 3 aansluitingen, 1 ervan is de bescherming (net als bij een antennekabel) dus massa.. De andere twee verzorgen het signaal. op een ervan staat meestal 5 volt en via de ander met de ecu dat de sensor een gat passeert. Je hoeft alleen maar met een ohm meter te meten of er een goede verbinding is. Bij een los genomen stekker meet je de weerstand, en als tijdens de meting de weerstand verandert omdat je de bedrading vlak bij de bevestiging van het opname element heen en weer of op en neer beweegt? weet je dat daar een slecht kontact zit.. Als de weerstand maximaal is ???is er geen verbinding en kan er ook geen meting gedaan worden. Ook zal de ecu niets meten als de afstand tussen de sensor en het langslopende (zg) tandwiel te groot is..+- 0,5 mm is meestal de correcte afstand. Bij grensgevallen kan de axiale speling van de krukas(vliegwiel) ook voor een te grote afstand zorgen.[/quote]

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi , ik hoor de nu dat ze computer niet konden uit lezen,geen verbinding?

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi nu blijkt dat de computer geen voeding krijgt,?

ook zag ik dat dat oranje lampje niet aan gaat zo als normaal wel.????????//

als ik de voeding apart bij geef klapt direct ekering van dire exstra plus?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik denk toch dat er meetfouten werden gemaakt. Op de meeste ecu's staat konstant een spanning van 12 volt. Hiermee wordt in rust (meestal) het geheugen ervan in stand gehouden. Daarnaast komt op een andere pin van de ECU spanning te staan als het contact wordt aangezet. In vrij veel gevallen wordt daardoor de ECU geactiveerd, zodat er 5 volt spanning komt te staan op 1 pin van alle sensoren. Het spanningsverschil wat door de ecu op de andere pin wordt gemeten, bepaalt nu de instelling van de ecu. bv lucht en/of watertemperatuur, Stand gaspedaal. Als er wordt gestart zal de ecu op de andere pin van de krukas/nokken/pingel sensor tijdelijk spanningsverschil merken en daar zo nodig weer de ecu op aanpassen..Meestal wordt dan een relais gesloten waardoor de benzinepomp kan gaan werken en de verwarming van de lambdasonde wordt ingeschakeld, de akku spanning dus ongeveer 12 volt. Ook wordt tegelijkertijd de bobine(s) en de injectoren van 12 volt voorzien. De Ecu regelt nu op het juiste moment (en hoe lang) de massa's ervan.

Je kunt eigenlijk alleen maar gericht diagnose stellen als je een schema hebt van de bedrading van het motormanagment.
Elke sensor of actuator dient ergens voor. Gelukkig heeft de fabrikant daar in voorzien. Het is zaak om te weten wat de bedoeling van al die delen is.

Langs de krukas sensor draait (tijdens starten of lopen een soort tandwiel. op een plek is er een tand weggelaten(anders). De kern van de sensor is (electrisch) magnetisch. De massa(hoeveelheid ijzer) welke in de buurt van die magneet is bepaalt de stroom in het spoeltje van de sensor. Daardoor fluvtueert de spanning steeds en op de plek van het gat anders dan op de rest van de omtrek. De ecu registreert dit berekent daaruit het motortoerental. ook weet de ecu (door het gat) op welk moment de zuiger bv in het bdp staat. Makkelijk om de bougie op tijd te laten vonken)
Met de multimeter is de verandering in stroom (spanning op die pin ervan aan de Ecu)niet te meten. Daarvoor heb je een scope nodig. Maar als alles mechanisch en electrisch ok is werkt het wel..

richard72 (0), 10 jaar geleden

Hoi .
Ik heb een software dat heet auto data 2
Daar staan alle auto's in tot 2004
Ook de Carisma .
Daar staar alles oo dus ook schema. Van ecu . Ook test en meet punten .
Ook stekker pin 90 stuks . Bij naam .ennr
Ik weet 100% zeker dat nr 80 spanning moet hebben en dat heeft hij niet . Nergens meet ik een 12 volt op de ecu. Ook niet met contackt aan kont op de 82 volgens data 12 oo en contackt uit O.
Nergens heb ik 12 volt !!!

Ik heb me rot zitte meten en weet zeker dat ik goed zit zelfs het ecu numer op de autocars is zelfde als in de auto

Dus ik heb een kompleet test plan MAAAR heb geen voeding nergens .!!

En als ik om de pin waar 12 volt continu zet . Met exstra draad . Klap die zekering tus en die exstra draad.???

Ps waar zit de brandstof relay.

Ze hebben alarm weg geknip en ik den ook een plus van ec.
Mitsubusie garage zei ook geen com takt met ecu kon maken

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

lijkt me lochisch dat je onderzoekt welke pin van de ecu constante spanning moet hebben. En geef die dat dan ook. Pas op de meeste inbouw alarm systemen onderbreken niet alleen de +, maar leggen ook het vervolg ervan aan de massa. Dus als het alarm weggeknipt wordt moet je ook zorgen dat de massa verbroken wordt.

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]lijkt me lochisch dat je onderzoekt welke pin van de ecu constante spanning moet hebben. En geef die dat dan ook. Pas op de meeste inbouw alarm systemen onderbreken niet alleen de +, maar leggen ook het vervolg ervan aan de massa. Dus als het alarm weggeknipt wordt moet je ook zorgen dat de massa verbroken wordt.[/quote]
hoi oke dus zou kunnen dat nu kortsluiten is tusen de plus van de computer
ik heb wel een link svhema gevonden van hetalarm wat er uit geknip is ,

kunt u dan bevestigen dat wat u ier boven typt of dat dat ook bij dit allarm is?

ik kan 123 niet zo snel vinden wat u bedoeld ,bedank zo vast ,

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Een alarm onderbreekt oa bv ontsteking,starter en/of benzinetoevoer. Eigenlijk alles wat men onderbreken wilt.
Dit gebeurt door de bedienings draad van bv ontsteking, starter, en/of benzinetoevoer door te knippen. (stekkere losmaken kan natuurlijk ook) Vanaf het alarm worden op de twee ontstane aansluitingen de betreffende draden aangesloten. Dit wordt in 2 circuits gedaan In het alarm zit een dubbele zg wisselrelais. Als het alarm ingeschakeld is is dat relais onderbroken. er kan dan geen spanning komen op bv ontsteking, starter en/of benzine toevoer.
De (slimme) inbreker zou nu het alarm kunnen omzeilen door de starter en het andere via het alarm lopende circuit direct van spanning te voorzien.
Daarom wordt de 3e aansluiting van elk wisselrelais op de massa aangesloten. Het gevolg is dat bij ingeschakeld alarm het component aan massa ligt en bij uitgeschakeld alarm er spanning op gezet kan worden. Als het alarm wordt verwijderd moet de originele status worden hersteld. Dit kan ook lastig zijn. De 6 betreffende draden uit het alarm zijn allemaal zwart en even dik. Dus is het zoeken en/of meten geblazen...

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Een alarm onderbreekt oa bv ontsteking,starter en/of benzinetoevoer. Eigenlijk alles wat men onderbreken wilt.
Dit gebeurt door de bedienings draad van bv ontsteking, starter, en/of benzinetoevoer door te knippen. (stekkere losmaken kan natuurlijk ook) Vanaf het alarm worden op de twee ontstane aansluitingen de betreffende draden aangesloten. Dit wordt in 2 circuits gedaan In het alarm zit een dubbele zg wisselrelais. Als het alarm ingeschakeld is is dat relais onderbroken. er kan dan geen spanning komen op bv ontsteking, starter en/of benzine toevoer.
De (slimme) inbreker zou nu het alarm kunnen omzeilen door de starter en het andere via het alarm lopende circuit direct van spanning te voorzien.
Daarom wordt de 3e aansluiting van elk wisselrelais op de massa aangesloten. Het gevolg is dat bij ingeschakeld alarm het component aan massa ligt en bij uitgeschakeld alarm er spanning op gezet kan worden. Als het alarm wordt verwijderd moet de originele status worden hersteld. Dit kan ook lastig zijn. De 6 betreffende draden uit het alarm zijn allemaal zwart en even dik. Dus is het zoeken en/of meten geblazen...[/quote]
hoi morgen kan ik verder aan de auto ,
ik ben van plan om uit te vinen waar het alarm tussen heeft gezeten ,

heb de hand leiding van het alarm,
en het alarm zelf en auto zou toch moeten lukken ,

dan moet haast wel de fout zitten ,
gezien op alle plus, van computer nu min blijkt te staan ,

richard72 (0), 10 jaar geleden

Hoi,

Ik terug naar de garage geweest .

Daar hoorde ik .dat toen hij steeds starte en uit viel .nu al 2 maanden geleden .
( eerst een tikkend geluid van onder dashboard ,bij passagier. kant ,
.,als of e een relai als gek tekeer gaat)
steeds na dat geluid viel hij uit .
Toen was hij ook al niet uit lees baar .
en om dat ze niet konden uit lezen,
hebben ze hem naar de Mitsubishi . gebracht .
maar toen Kreeg men ook geen verbinding met de Computer .

we hebben de plus van ecu door geknipt .(. omdat die kort sluit als ik een exstra draad bij deed.

en er een plus op gezet maar .starte niet.em zekering bleef heel .


mischien ecu?

dat tikkend geluid dacht men uit het alarm kwam . die zat ook daar .
heb de ecu ,thuis open gehad.daar zit geen relai in.

en ik zie ook geen door brand sporen .
maar denk niet dat er hoge stroom door ren ecu. gaan.

help .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Sorrie, Richard.. Ik brouw niets van je laatste bericht... Geeft niets,, Vertel nogmaals, op een andere manier, je verhaal... En doe dat zo uitgebreid mogelijk...

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi Cor weer iets ondekt .
bij de garage waar men hem ook wilde uitlezen . had met nog een computer liggen ! deze heeft men geplaatst. en werkte de auto nog niet ??

dus computer ligt het niet aan.

alarm hebben ze gied verwijderd. !??

wat zou dat tikken bij de bij rijders kant geweest zijn?

en wat kan het nu nog zijn. start onderbreeker ? via sleutel ?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

We beginnen maar helemaal opnieuw... Om zelfstandig te kunnen draaien heeft een motor 2 zaken nodig. A: brandbaar mengsel B: Ontbrandings temperatuur C: Overbreng systeem krachten.

A: Lucht en Benzine
B: Voldoende compressie en op het juiste moment een goede vonk
C: Krukas enz enz. (Als je merkt dat tijdens het starten de motor draait en compressie heeft maken we ons daar niet druk om. ) anders compressie meten..
Ook op 2 of 3 cilinders zal de motor lopen.

A: De lucht wordt aangezogen via het luchtfilter en het spruitstuk
De brandstof wordt boven de inlaatkleppen in het spruitstuk geinjecteerd.
B: Als er op minstens 1 cilinder compressie is hoeven we ons alleen druk te maken over de vonk...aan de bougie...

Conclusie tot nu toe??? Geen compressie, geen vonk, geen brandstof.?????

Nogmaals de compressie, als bv de distributie riem is gebroken gaan de kleppen niet meer open of dicht. ook niet als er bv tuimelaars gebroken zijn.

De ontsteking is vrij simpel te controleren. Haal een bougiekabel van de bougie en steek een splitpen erin. Leg deze op 5 a 8 mm van de massa en start de motor rond.

Als er vonk is hoeven we alleen nog maar te controleren of de bougies droog zijn.

Ook de injectie kunnen we tijdens het starten op werking controleren, maar daarvoor moeten we ze eerst (gezamelijk) verwijderen, zonder de bedrading en de leidingen los te maken.

Hierna kunnen we gericht verder gaan met het diagnose stellen..

Ik hoor wel weer.

richard72 (0), 10 jaar geleden

beste Cor. zou lieve hebben dat u verder gong daar we waren !!


hj vonk niet !
benzine pomp heeft maar 6 volt . en staat geen 12 volt op computer . ook niet. met contaclt aan!!


comprest lucht benzine .
verhaal komt pas op laatst als we geen vonk ,hebben en geen 12volt op computer.? B

richard72 (0), 10 jaar geleden

ik weet nu dus dat niet computer is ,
maar dat ze hem niet kunnen uit lezen dus ook moet zien of het start onderbreker is van ,sleutel .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

De benzinepomp wordt pas gevoed (12V) als de ECU het signaal vrij geeft.Dus tijdens het starten of het lopen...
Dit rijmt niet met wat je meld.
De ECU heeft behoorlijk wat aansluitingen. bv rechtstreeks van de akku 12 volt,
ook nog +15 ,dwz + na dat het contact is aangezet..
afhankelijk van het systeem kan er nog een + bijkomen tijdens het starten..
injectie
Als alles klopt zal tijdens het starten 12 volt spanning gezet worden op de bobine(s) de verwarming van de lambda sonde , de benzinepomp. (gaat draaien) en de Injecteurs. Dit allemaal via al of niet geplaatste relais.
Ook wordt er bv 5 volt spanning gezet op diverse sensoren.
De combinatie van de weerstand in de sensor en die in de computer bepaalt de stroom erin. Die wordt geregistreerd door de ecu, welke aan de hand ervan diverse berekingeingen maakt en het resultaat van die berekeningen laat bepalen wanneer de bobine(s) moeten vonken en wanneer en hoelang de injecteurs moeten injecteren.


De ontsteking wordt gerege;d via gepulseerde massa, evenals de injectie.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi . oke ja .
dat verhaal is duidelijk (mooi)

hoe kan het dan dat ik bij contact aan 6 volt meet op benzine pomp.

ik had laatst alleen de continu 12 door geknipt (om dat die kortsluit met massa )
en plus op gezet ,
maar meer niet , echter nu bedenk ik ,ik had op continu 12 volt .en op contackt aan .
12 volt moeten zetten om te testen . .

morgen weer eens proberen .


bobine krijg ook geen 12 volt . meet niks ook niet bij bedieningen starter .
de brandstof pomp ,krijgt via brandstof relay.zijn 12 volt via de ecu!
dus als contact aan zet moet hij draaien al is maar 0,6 second. ( op druk zetten van systeem )
maar moet even teken van leven geven .
maar contact aan krijg de pomp maar 6volt .

zou er dan sluiting zitten op die draad !?

of in brandstof relay?
er is trouwens een zekering voor de pomp, maar is heel .

dua geen kortsluiting , ? maar misschien ergens stroom verlies door ???

relay .

ik zei al ik heb 40 A4 tje uit geprint .
heb een schema van de kabel en stekkers van ecu . met al hun namen en nummer.
dus kan I zien wat welke draad is .


is dit een idee?

12 op continu zetten en op contackt.
dan meten op punt naar pomp?

bobine . krukas sensor . en ? welke nog.


zou het mogelijk zijn om hem buiten alles ok te starten .
? van mijn part met schakelaar om 12 volt te zetten op ecu .? en op de pomp en bobine hahahah.
ik die dit voor een kennis hij had veel geld in APK , en de auto gestopt ik vindt het sneu

en wil hem helpen ook een uit daging .!

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik heb al eerder gemeld dat het zomaar spanning zetten op een draad. extra schade kan aanrichten...

Sluiting veroorzaakt geen spanningsverlies, omdat dan(door de toename van de stroom de zekering stuk gaat.

Een slecht contact of slechte verbinding veroorzaakt het spanningsverlies.

Als je een schema hebt hebt je mij niet meer nodig, maar iemand naast je met een voltmeter en verstand van meten...

Door de spanning van voeding, van de pomp, op verschillende plaatsen te meten vind je zomaar die slechte verbinding. En die kan overal zitten, zelfs vanaf de pomp gezien verder weg dan de relais. Lijkt me lochisch omdt ook de Ecu geen goede 12 volt heeft, zoals ik begrijp.

De wet van Ohm ff leren en begrijpen... Waarschijnlijk is dat alsnog de snelste weg tot een oplossing. Lees dat eens door...

Anders, neem een stuk papier(A4), teken erop een akku(Voeding (12,6 volt), elders een lamp 12 volt 60 watt (verbruiker) verbind de + van de akku met de lamp zo ook de -

Zie je de lamp randen???? Ok wat zegt de wet van Ohm? eerst Wat = U X I (populair gezegd) Vermogen is Spanning keer Stroom
Het vermogen van de lamp is 60 W de spanning = bv 12 Volt dus de Stroom is nu 5 Ampere.

Ook zegt de wet van Ohm U = I X R. (populair gezegd) Spanning is Stroom keer Weerstand.
De weerstand van de lamp van 60 Wat blijkt dus 12 = 5 X 2,4 Dus de weerstand van de lamp is 2,4 Ohm.

We gaan een sta verder we vervangen de lamp door jouw benzine pomp.. (maakt niet uit, hoor ik je denken, als de benzinepomp ook 50 Wat zou zijn... Mooi. laten zo........

Maar nu terug naar de tekening. knip aan de + kant ergens de draad door(gummen) en zet err nog een zelfde lamp bij... Deze lamp komt nu zg in serie met de eerder getekende..

Heel anders dat wanneer je de drad nit doorknipt maar gewoon een extra lamp tussen de + en de min zet. Die lamp brandt ook gewoon hetzelfde. De akku moet nu alleen twee keer zoveel stroom leveren elke lamp gebruikt 5 ampere dus totaal 10 amp.

In serie gebeurt er heel wat anders de weerstand van de beide lampen is nu 2 keer zo hoog geworden dus de stroom halveert ook. Als je dat niet snapt maak dan een nieuw sommetje met de wet van Ohm.. Ik denk echter dat je het snapt....

Mooi, we gaan verder. de stroom halveert, maar wat gebeurt er met de spanning???? op de + staat 12 volt op de min 0 volt en tussen de twee lampen is de spanning 6 volt...

eigenlijk zo logisch als wat, hoor ik je denken.. Maar ik ben nog niet klaar...... De ene lamp is al vervangen door de benzinepomp-motor van 50 Wat (2,4 Ohm) en de andere lamp door een slechte verbinding met een weerstand van (toevallig ) ook 2,4 Ohm......

Dat is de situatie in jouw auto......Door de slechte verbinding/overgangsweerstand anders genaamd het spanningsverlies weg te nemen is de zaak hersteld

Dus niet meer beginnern over sensor, alarm, of over de koffie bij de buurvrouw..

Het tikken van een relais kan komen omdat de spanning op de voeding van de spoel ervan, eigenlijk ook te laag is...
bv met 12 volt wordt de relais aangetrokken (klik) De kontacten ervan sluiten en er wordt een verbruiker van spanning voorzien. Dat is voldoende om de voedingsspanning te laten zakken tot bv 6 volt. en die spanning is onvoldoende om de relais aangetrokken te houden.. De relais lost en daardoor loopt de spanning weer op.... En de relais trek weer aan.. enz.enz.enz. Gerammel tot gevolg.

Nogmaals met een voltmeter (laten) gaan meten waar de slechte verbinding is...

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,Cor.

supper bedankt voor u uitleg.
en inderdaat heb ik geen electro techniek gehad.

Maar ik heb gedaan wat u zei ,A4. gepakt rn getekend
(aleen. met pen,dus. gummen lukte niet . maar typpex wel hahah)

ik snap nu gelijk waar im 6 volt .

mu snap ik ook ,eat een monteur zou moeten denken als hij 6 volt meet .

dat tikken van relai kan inderdaat doorvreet lage spanning zijn .
nu is hoop duidelijk . waarom !!!


ik ben u weer heel erg dankbaar .

ik zal dit mee delen bij garage , mischien kan hij mijn zeggen waar ik nu begin met zoeken .


om dat de computer ,geen 12volt heeft .
ga ik die eerst na lopen .

ps.
als ik me goed herinner krijg de benzine pomp 6volt bij contakt aan.!??
maar ik meer geen 12volt op de computer .
klopt dat , dat hij dan toch stroom geeft . via contakt schakelaar , om hem op druk te zetten .
rn gast dit buiten d'r computer om .die 1 Kerr bij bedienen van start .?
nog maals bedankt .!!
echt fijn . dat u zo veel tijd er in stopt.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

ik kan me niet voorstellen dat de fabrikant heeft bedacht dat een pomp op halve spanning moet beginnen.. Geloof mij maar, het is niet zo..
ik dacht dat je zelf met de auto bezig was. Maar als de garage zo chaotisch bezig is met een overduidelijke storing zou ik maar een andere zoeken.

Het lokaliseren van de bron zal best wat tijd kosten, maar met behulp van het schema kunnen ze gericht meten zonder veel de en montage werkzaamheden te moeten doen...

In sommige gevallen werd de relais van de brandstof, na het aanzetten van het contact, enige tijd via een tijdschakelaar gevoed. Tijdens het lopen neemt de ecu het bekrachtigen van de reais over... Of dit bij de carina zo is weet ik niet, echter de spannig op de motor moet 12 volt oid zijn en geen 6...

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,garage geeft het op .

daarom ben ik mee bezig .

maar om dat hij niet vonk niet de benzine pomp aan stuurd ook niet bij contackt aan
zei den ze kijk of computer wel voeding krijg .

toen kwam er achter dat op de continu plus van de computer.
kortsluiting zit . ?

maa ik weet nu ook niet meer ,als contackt aan zet gebeurd er niks .geen benzine pomp helemaal niks.
moet ik nu doen.
ik weet dat continu plus kortsluiting is ,wat moet ik nu . negeren ? gaan zoeken van uit de draad van benzinen pomp ?
om dat die 6volt krijg ?
ik weet het niet meer maar ,kan toch miet zo zijn dat auto die oas 1500 euro plus hoop APK kosten nu als oud ijzer brengen ?
moet ik nu negeren dat computer geen spanning krijg ?.

koet ik gaan zoeken van af de benzine pomp .

ze kunen de computert miet uit lezen ,mar andere er in werkt ook niet.
en sleutel code kunen ze pas zien als ze in computer kunnen ?

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Is dit een Mitsubishi dealer/ garage ?

Die hebben gewoon de juiste info. En moeten hier zeker wel verder mee kunnen.

Richard, als jij bij de garage, net zo onduidelijk bent met je berichtgeving, als hier met je teksten, dan hebben ze de ´communicatie´ opgegeven.
Breng de auto naar de Mitsubishi dealer, dit haalt verder niets uit.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi nee


hun hebben al lang op gegeven hun zeggen niet te kunnen maken !!!

hun hebben al heel lang mee bezig geweest , de auto is niet van mijn. hij stond bij maat van me
.hun zeggen dat ze niet in computer kunnen , en dan hout het op . dat zeiden ze , en dat hij er 100 euro voor kon krijgen .

toen ben ik begonnen. zo als in mijn eerste bericht zou staan .

dus eerst een garage in de buurt , heeft alarm weg geknipt ,
die kwam niet in de computer .heeft hem naar orgineel dealer gebracht.

die heeft computer gewisseld .
maar zeg ik kan geen contackt met de computer maken .hij is ook bezig gewesten .
en zeg geef het op . niet eens kweste van geld maar hij zeg ik kom niet aan uit .

dus moet ik dan maar stoppen ??

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Je hoeft niet te stoppen, maar er ontbreekt kennis en vaardigheden. Er moet wel met een multimeter kunnen worden omgegaan.
En wegknippen kunnen ze overal. Zelfs Cor (normaal niet verlegen om een stukje tekst) kan hier niet mee verder.
Daarnaast is je berichtgeving niet helder.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ja geef ik alle maal toe!?
maar de garage geeft heeft het wel op gegeven ,? en inderdaat ben geen monteur ,
maar vindt jet beetje raar dat men zeg 100 euro geef ik er voor.
uk kan het niet vinden .??
2 garage zelfs .?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik heb nog tijd . Als ik niet meer reageer ben ik ff (soms wat langer) weg. Als ik nooit meer reageer. dood.
Ik kan Ralf goed begrijpen..
Laten we afspreken. Vanaf nu vertel ik wat je moet doen. OK???
Dus niet meer ergens anders over beginnen.
We gaan gericht te werk.....
Ik heb hoogtevrees, maar toch gaan we en steile berg beklimmen. Bij elke sprong stort je neer, Stapje voor stapje, desnood met een touw, maar altijd gezekerd, en we houden ons doel voor ogen..

Koop een goedkope multimeter met gebruiksaanwijzing.. Koop daar op een paar geisoleerde krokodillen bekjes.
Een koop een stuk draad van een meter of 5 waarmee je een aansluiting kunt verlengen.
Koop ook een setje, van meerdere kleuren, dunne markeerstiften. Hoe meer kleuren hoe duidelijker.
Maak een paar kopieen van het schema van het injectiesysteem, van de ecu, en bv de benzinepomp het contactslot en wat je verder denkt nodig te hebben
We gaan in practijk brengen wat ik 13 september heb geschreven

Waar zijn we gebleven??? Sluiting is het niet, dan krijg je brand of er klapt een zekering...
Eerst gaan we dus de spanning meten van de + op de ECU..
Het is wel belangrijk dat de akku vol is en alles normaal is aangesloten.
Om te kunnen meten moeten we daarom soms met en naald door de isolatie prikken.
Je moet beloven dat je nooit zelf sluiting gaat veroorzaken of ergens spanning op gaat zetten.
Zelfs meten mag je niet doen aan bepaalde aansluitingen...

maarten4874 (0) PRO, 10 jaar geleden

netjes Cor. Soms moet je even iemand hebben die een frisse kijk op de dingen heeft. Zo helpen wij elkaar ook langs de weg. Je kunt het goed overbrengen op de computer,lukt niet iedereen.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Maarten, niet te veel complimenteren, past niet in de gedachte van problemcar.. Ze worden regelmatig verwijderd...

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Toch de complimenten Cor.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ralf,

Ik wacht eigenlijk op antwoord van Richard, Dat met subsidie missie bussie , moet wel weer gaan lopen...

Maar ook alle publiek is wat mij betreft welkom. Zeker die met zinnige, en daarnaast ,zelfs voor mij, begrijpelijke aanvullingen.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi , en ik heb Cor ook volgens mijn bedankt, voor zijn ,
geduld en mee denken ,ik ben ook niet verlegen om mijn(domme vragen te stellen en ik vindt het geweldig )
hier draait de wereld op! haha.

elkaar helpen .

10 jaar ben ik vrijwilliger voor dieren bescherming ,
en 5 jaar op kinderboerderij .!

ik vindt deze website ook super top .

lijk maar in berichten van mijn al paar jaar geleden,
daar bedank ik ook want ik vindt dat ook echt .

ik weet nu echt niet meer wat ik zal doen.

maar net als Cor hier mijn uit leg geef over meten.
en weer wat op gestoken.
ik help iemand om dus niet eens voor me zelf .
en ik word ook weer geholpen .

En ik ben echt heel blij met Cor .en zijn geduld begrip .

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Ik heb nog tijd . Als ik niet meer reageer ben ik ff (soms wat langer) weg. Als ik nooit meer reageer. dood.
Ik kan Ralf goed begrijpen..
Laten we afspreken. Vanaf nu vertel ik wat je moet doen. OK???
Dus niet meer ergens anders over beginnen.
We gaan gericht te werk.....
Ik heb hoogtevrees, maar toch gaan we en steile berg beklimmen. Bij elke sprong stort je neer, Stapje voor stapje, desnood met een touw, maar altijd gezekerd, en we houden ons doel voor ogen..

Koop een goedkope multimeter met gebruiksaanwijzing.. Koop daar op een paar geisoleerde krokodillen bekjes.
Een koop een stuk draad van een meter of 5 waarmee je een aansluiting kunt verlengen.
Koop ook een setje, van meerdere kleuren, dunne markeerstiften. Hoe meer kleuren hoe duidelijker.
Maak een paar kopieen van het schema van het injectiesysteem, van de ecu, en bv de benzinepomp het contactslot en wat je verder denkt nodig te hebben
We gaan in practijk brengen wat ik 13 september heb geschreven

Waar zijn we gebleven??? Sluiting is het niet, dan krijg je brand of er klapt een zekering...
Eerst gaan we dus de spanning meten van de + op de ECU..
Het is wel belangrijk dat de akku vol is en alles normaal is aangesloten.
Om te kunnen meten moeten we daarom soms met en naald door de isolatie prikken.
Je moet beloven dat je nooit zelf sluiting gaat veroorzaken of ergens spanning op gaat zetten.
Zelfs meten mag je niet doen aan bepaalde aansluitingen...[/quote]
oke , ik ben een goede leerling.
zei men laatst , op de vlieg club.

en blindelings heb ik gedaan wat men zei ,en ik had in korte tijd me brevet .

dus ik ga stiften halen . en laat u weten waneer ik alles heb. accu wordt geladen . das al 1
multimeter mag ik gebruiken ,van de auto eigenaar , heb gevraagd om handleiding .
haha ik vindt dit leuk ,en leer saam . .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

cursus blindvliegen??? als je dan maar niet boven mijn huis gaat vliegen,
Begin staks maar met de Ecu..
Pak het schema en tel het aantal aansluitingen.(stekkers en andere aansluitingen.
Eerst maar de multistekker. Tel welke aansluitingen er wel en welke er niet gebruikt worden. en welk nummer ze hebben
Lees ook op het schema of er een aparte massa aansluiting is....
Kijk nu of de stekkers op de ecu corresponderen met die welke in het schema voorkomen.

Maak de akkuklem los en haal hem van de accu. Probeer zonder schade de stekker(s) uit de ecu te halen.
Probeer het omhulsel van de multistekker te verwijderen op op te schuiven.
Als dat gelukt is sluit je de stekker weer aan. Nu kunnen we straks gaan meten.
Maar eerst controleer je of alle aansluitingen en draadkleuren kloppen met het schema.
Als alles klopt, (kan bijna niet waar zijn) Pakken we het schema en de blauwe markeerstift. Alle massadraden maken we blauw, en dat doen we het hele schema door.....
We markeren alle + batterij draden rood, door de zekeringen heen tot en met de + pool van de accu. en de +15 + na contactdraden, zo ver mogelijk oranje.
Wat je niet voor 100 % zeker weet markeer je niet. Uitgummen kan niet en overnieuw beginnen zitten we niet op te wachten.
Voor de + en de - kun je ook bij de accu beginnen. (weet je zeker dat je voorlopig goed zit.
als draden elkaar kruisen is er op die plek geen verbinding. Als het kruisen met een dikke punt gebeurt juist wel. 2 draden op een aansluiting zijn met elkaar verbonden.
We markeren alle draden tot en met hun aansluitingen waar dan ook. We markeren door stekkers heen en als we een relais tegenkomen tot en met de contactpunt. Een spoel markeren we niet.

Als je klaar bent hoor ik graag je bevindingen. Het wordt daarna tijd te weten welke aansluitingen op de ecu degene zijn die we gemarkeerd hebben.

De speld waarover ik het gehad is bedoeld het meten te doen op plaatsen waar we, in aangesloten toestand niet op een kaal deel kunnen komen. die moet dus geprepareerd worden. Ook zijn ze te koop..

Als we gaan meten terwijl de zaak onder spanning staat moeten we heel voorzichtig te werk gaan. sluiting veroorzaken is funnest en einde procedure. Ook het meten op verkeerde draden kan al sluiting in de electronica veroorzaken.

Zolang een akku klem verwijderd is kunnen we droogvliegen,zwemmen of beter gezegd meten..

Ook de multimeter kan stuk.. Ook dat moeten we voorkomen. We moeten de goede aansluitingen gebruiken met de knop in de juiste stand.
Ik verneem graag weke schalen er allemaal op vermeld staan...

richard72 (0), 10 jaar geleden

wouw, ik vindt dit echt leuk ,ook nog.

ik zal ook zorgen dat ik zo goed als lukt duidelijk te zijn .
bedankt ,

ps ,er is een verschil van iets kunnen , en iets kunnen uit leggen .
en dat is een vak apart .?

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Maarten, niet te veel complimenteren, past niet in de gedachte van problemcar.. Ze worden regelmatig verwijderd...[/quote]
Complimenten worden nooit verwijdert, Cor...onzin wel.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

ik heb nooit onzin verkondigd op deze site. maar toch worden er bijdragen van mij verwijderd, zonder enig overleg. geheel zoals met mij sommigen anderen ervaren. Eerst lezen ze de bijdrage en daarna is hij plotsklaps verdwenen. Dus geen gezeur over niet juist bevestigd of zo.. Er is sprake van willekeur.. Ik heb ooit gevraagd of er vooraf misschien overlegd kan worden? daar is nooit op gereageerd. Ik zou niet weten hoe ik anders dan op deze manier er over zou kunnen discuseren. Neem als voorbeeld de moppentrommel of de speciaal besteld lijn, of de meldingen erover. Deze pssen ook niet in de door problemcar uitgezette lijn. ik vind alles prima. maar het zonder meer wissen is echt niret leuk...
[quote=Hans4040][quote=cor van jaarsveld]Maarten, niet te veel complimenteren, past niet in de gedachte van problemcar.. Ze worden regelmatig verwijderd...[/quote]
Complimenten worden nooit verwijdert, Cor...onzin wel.[/quote]

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

Cor,
jou bijdrage aan dit topic bewijst wel dat je geen onzin schrijft en wordt ook niet verwijdert.
Wat wel verwijdert is, is dat topic van gisteren (18-09) waar TS over prijzen wil discussieren.
Prijzen van reparaties, e.d zijn geen onderwerp voor problemcar.nl

Ik kan mij niet voorstellen dat een moderator "zomaar" een bijdrage van jou of iemand anders verwijdert...er zal dan een reden voor zijn.
Maar mocht het weer eens voorkomen, rapporteer het dan even.

mvg.
Hans

Back to topic

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Mijn vraag is opnieuw hoe??? aan wie?????
[quote=Hans4040]Cor,
jou bijdrage aan dit topic bewijst wel dat je geen onzin schrijft en wordt ook niet verwijdert.
Wat wel verwijdert is, is dat topic van gisteren (18-09) waar TS over prijzen wil discussieren.
Prijzen van reparaties, e.d zijn geen onderwerp voor problemcar.nl

Ik kan mij niet voorstellen dat een moderator "zomaar" een bijdrage van jou of iemand anders verwijdert...er zal dan een reden voor zijn.
Maar mocht het weer eens voorkomen, rapporteer het dan even.

mvg.
Hans

Back to topic[/quote]

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

Hoe ?: rechts onder het laatste bericht in een topic staat Rapporteren...klik daar op en schrijf je bericht.
Aan wie ?: de rapporten worden door het gehele moderatorteam gelezen en zij zullen dan de nodige actie ondernemen.

mvg.
Hans

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

bedankt, weer wat geleerd.

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor
ik heb u de hand leiding van multimeter toe ge e mailt .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ja, dat heb ik gezien, maar vertel eerst maar eens hoe ver je bent gekomen met het arceren van het schema.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi, ik zal u een foto sturen van schem. ik heb van auto data .
schema ,
er staan nummers bij onderdelen ,
er staan afkortingen codes van de draad kleur ,
bij de draden ,
en natuurlijk ,welk afkorting wat is .
zal 2 foto S maken van schema 1 met stift en 1 zonder
ik heb links boven de rode lijn door getrokken .f16 zag net dat het een zekering was !

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

We meten (tijdens het starten opnieuw de spanning op de benzinepomp. met de com van de multimeter direct op de - van de accu.

ff doorgeven graag......

Op de meter wisselen we daarna de beide draden. sluiten de draad welke eerst op de min zat om naar de + en starten opnieuw.

Ook die waarde (tijdens het starten) hoor ik graag....

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

K20 is de benzinepomp relais. Aansluiting 3 en 4 (groen gearceerd) = + na contact.... Aansluiting 1 is de voeding van de benzinepomp. Maar pas als de spoel tussen 2 en 4 een magnetisch veld heeft gemaakt, waardoor het (op de tekening open staand) contact tussen 1 en 3 wordt gesloten. Als alle bedrading en contacten in goede staat zijn zal de pomp nu ook voeding hebben(+15) Aansluiting 2 gaat naar de ECU. Daarin wordt de massa van de spoel verzorgd. Dat gebeurt pas als de ECU dat wil...

Eigenlijk kun je op het schema nu al zien, dat de 6 volt, niet door de Ecu veroorzaakt kan worden...Als de 6 volt klopt??? daarom mijn eerder advies die meting opnieuw en op de juiste manier te doen.

richard72 (0), 10 jaar geleden

8,9 volt (12volt onbelast )
2,75 volt
eerste volt is van plus accu!!! als ik hem start ,daar uit blijk dat hij leeg is !, pffffc

tweede van benzine pomp
ik had de accu op de lader gezet. maar is niet vol .
sorry .ik zal zelf laden .

als ik de draden wissel dan is volt het zelfde .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Nog maar eens opnieuw bij een volle accu. Of de lader werkt, controleer je als volgt. Meet de spanning van de akku terwijl de klemmen ervan zijn losgemaakt.
Als de akkulader op de akku is geplaatst en in werking gezet, loopt de spanning op. De lader moet minstens 24 uur aan staan om zekerheid te hebben dat de accu geladen is. De spanning op dat moment is niet zo relevant. Wel na 24 uur wacten na het laden. De spanning moet dan 12,6 of 12,7 volt zijn. Bij elke andere spanning kun je dan wel constateren dat de akku defect is. Uiteraard als de akku afgekoppeld is gebleven..

En dan nog wat. Je zegt dat de spanning hetzelfde is als je de draden wisselt.... Maar dat had ik niet gevraagd....

Let op!!!!! Vanaf nu praten we niet meer over spanning. Maar over spanning verschil, of zelfs over spanningsverlies...........

Ik heb bedoeld te vragen het spanningsverschil te meten tussen de + op de benzinepomp en de - op de akku.

Als 2e vroeg ik eigenlijk, het spanningsverschil te meten tussen de + van de akku en de + op de benzinepomp. Dit noemen we spanningsverlies meten.

Spanningsverliezen kun je alleen meten tijdens het in werking stellen (belasten) van het betreffende circuit.....

Omdat er bij stilstaande motor geen spanning op de + van de benzinepomp staat, moet er in dit geval altiijd gestart worde. Dit kan niet anders.

Ik weet dat als je tijdens ingeschakeld contact nummer 2 van het relais aan massa legt de pomp ook van spanning wordt voorzien... Je geeft dan ook massa aan de betreffende aansluiting van de ecu. Mijn kennis van het inwendige ervan is ontoereikend om te weten of daardoor schade aan een ECU kan ontstaan.

Alleen bij losgenomen ECU stekker kun je daar massa geven, en dat kan dan op de betreffende aansluiting in de stekker aan de kabelboomzijde.

Maar ook nu weer moet je voor 100 % zeker weten dat je de juiste pen te pakken hebt. (Doe dat maar ff niet.

richard72 (0), 10 jaar geleden

carisma meet gegevens

dit gemeten op geel draad ! die ik niet op schema zie?'

3.63,volt. contakt aan .
12 ,6 volt in accu ,en die komt uit mijn bmw ,en ben daar weer mee weg gereden ;ik bedoel ,accu is goed)

3,54 volt bij startmotor bediening .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Zoals je inmiddels weet is het belangrijk waar de andere pen van de voltmeter tijdens de meting is aangesloten.
Ik heb ook al eerder gemeld dat er alleen tijdens het starten (lopen) spanning op de voeding van de pomp komt, dus alleen contact aan is onvoldoende.

Sluit de accu aan met beide poolklemmen erop....
Meet nu het spanningsverschil tussen de + en de - pool. zonder dat het contact of iets anders aanstaat. (antwoord A)
Terwijl de draden van de voltmeter aangesloten blijven, meten we het zelfde spanningsverschil tidens het starten. (antwoord B0
Nu gaan we alle 4 de draden welke de pomp ingaan meten tov van de min pool op de accu.
We sluiten de 5 mtr lange draad aan op de - pool en plaatsen hem in de (COM) op de multimeter.
Stuk voor stuk meten we nu van alle 4 de draden op de pomp het spanningsverschil met de min pool tijdens het starten.
Het is niet nodig dat we daarvoor de draden beschadigen. Op de stekker zit een soort dekseltje. daarachter zie je de stekkers zitten.
Zorg er wel voor dat je de betreffende pin per ongeluk niet op 2 kabelschoentjes tegelijk zet.
Noteer de gemeten waarden als C,D,E en F.

Plaats nu de lange draad op de + van de akku. En doe alle 4 de metingen opnieuw (ook tijdens het starten)
Tijdens het aansluiten zul je merken dat de voltmeter nu direct naar de 12 volt gaat.. Ik wil graag weten welke waarde je meet tijdens het starten..

Die uitkomsten zijn G.H.I en J

Geef de waardes maar door....dan gaan we verder,

Oh, ja zoek eens onder de motorkap of elders of er een relais is geplaats waar de zelfde draad geel of rood/zwart op uit komt.
Om te weten dat 1 of 2 van de betreffende draden de benzinemeter betreft?? hoef je alleen de stekker los te nemen en te kijken of de benzinemeter er op reageert..
Ik denk de gele. Daarop meette je spanning zonder dat je startte. Als hij los is meet je daar dan met ingeschakeld contact daar de accuspanning (tov de min pool)

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi , Cor bedankt morgen, ochtend gelijk er heen.

heb net de accu die op de lader staat na gemeten zo als u zei,
amp meter op lader staat nu op 1 amp, en begon van middag (13:00) met 4amp .de lader kan max 6 amp laden .

dus ik moet op de accu meten ,als ik de start motor bedien .?!

op de benzine pomp .als ik de start motro bedien ?
dat heb ik gedaan.

op geen van de 4draden . komt 12,volt !!
de accu was 12,5 volt ,


Cor u zeg dat er geen 12 volt kom op d benzine pomp.bij contackt aan .
maar waar om hoor je dan bij injectie motoren juist altijd de pomp even draaien. op druk zetten ,van brandstof leiding ? dat hoor je nu ook niet .die jongeren zei normaal ook . maar goed
de geele draad is van de pomp . ik heb daar zie mijn eerste berichten ,! 22 volt oo gehad en tien draaide de pomp .

maar goed ,ik doe morge. wat u . zeg . bedankt maar weer .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

In de begintijd van de injectie was het vrij gebruikelijk dat een zg tijdrelais zorgde dat de benzinepomp een paar seconden werkte. Ik weet niet of er de laatste jaren merken zijn die dat opnieuw laten gebeuren. Ik ga er van uit dat het bij deze auto niet het geval is. Om meetfouten uit te sluiten wil ik dat de motor wordt gestart tijdens de meting...De relais welke dan bekrachtigd wordt moet er voor zorgen dat de pomp blijft draaien.\, tijdens het lopen van de motor.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Op foto's van de de schema's, welke je geplaatst hebt, kun je zien dat er telkens een combinatie van letters/cijfers is vermeld naast elke zg draad. Dit zijn de kleuren van de betreffende isolatie van de draden. Voor mijn oude ogen zijn ze slecht te lezen, Er moet bij het schema ook nog een tabel zitten waarop is vermeld welke letters welke kleur(en) behelzen.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,ja klopt , ik had dat u ge mailt dacht ik .
dat er kleur code bij staan ,en ik en een tabel .
met de code .
hier nog eens vergroot . wat ik u mailde , .die foto ,
zijn eigelijk ware grote .
u kunt die op u computer dus vergroten tot A4 .
en zijn haar scherp ,
gemaakt met iPhone 5
ik heb daar bewust op gelet .
als u nog foto's wilt kan ik ook bv. het schema in 4 foto's verdelen . ?
Hewlett bedankt ,morgen vroeg er heen .

ps. hoop dat mijn tekst nu duidelijker is . ik lees alles even na steeds .
.haha
ik vindt dat ik me best moet doen ,om het duidelijk mogelijk te maken .

richard72 (0), 10 jaar geleden

carisma meet gegevens

start motor word bediend ,tijdens het meten .!!


min accu. op com aangesloten !

Zw/Rood- (c) 0. volt.
geel. (d). 5,43 volt
Zw/ zilver. (e). 0,13 volt
Zw / zilver. (f) 0 volt


plus accu. op de com aangesloten .
C. -0. volt

D. - 8,60. volt

E. - 11,36 volt

F. -o volt




op meeting !
bij de laatste meting . kwam 12,68 volt op de meter ,bij contackt aan .

Hii Cor ,bedankt zo vast

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard,

Het is ontzettend belangrijk dat je goed meet, en natuurlijk net zo belangrijk dat je de gemeten waarden goed noteert.

waar je voor de derde keer C en D noteerde had dat E en F moeten zijn...

De zwart/zilvere aansluiting (C) is de Massa van de pomp. Als de pomp in werking is. is het spanningsverlies 0,13 volt.
De gele aansluiting (D) is de voeding van de pomp. de spanning tov de massa is daar 5.43 volt
tov de plus is de spanning daar 8,6 volt. Dat is 8,6 min maximaal 0,3 is 8,3 volt teveel spanningsverlies.

Volgens het schema verbindt de pomprelais deze gele draad met de + 15. Dat gebeurt dus niet goed, of op de +15 van de relais moet ook, tijdens het starten, onvoldoende spanning staan.

Dus dat gaan we eerst controleren......

We zoeken dus de benzinepomp relais op ..onder de motorkap of in de buurt van de zekering kast.. Er moet 1 gele draad op zitten en een draad rechtstreeks vanaf de ecu.. draadkleur. ff in de tabel opzoeken.

Als we de goede relais gevonden hebben sluit je de voltmeter aan op de overblijvende aansluiting(en) Dat is +15. De com op de - akku en starten maar. geeft de meter nu ook 6 of 7 volt aan dan moet het probleem verder terug gezocht worden. Is de spanning nu meer dan 11,5 volt??? dan sluiten we de com aan op de gele en starten opnieuw. De meter mag niet meer dan 0,1 volt uit slaan. is het verschil (veel) groter dan moet de relais vervangen worden... Op de zelfde manier kun je het verschil tussen de relais en de pompaansluiting meten...

Als het teveel was allemaal meld dat dan dan gaan we rustiger te werk... Maar de benzinepomprelais moet wel eerst gevonden worden......

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,nee Cor is niet te veel ,supper ik vindt dit echt supper leuk , heb die jongen gebeld ,
en we gaan nu naar de auto ,zodat ik verder kan.

richard72 (0), 10 jaar geleden

weet iemand waar die relai zit ,, ik had dat al in begin ,gevraagd waar die zit.

bij de garage wisten ze dat niet eens te vertellen .

hoi cor we zijn nu met twee aan zoeken.
ik weet nog in begin vroeg ik bij auto garage waar zit de brandstof relais,
.zat ,maar hij zei weet ik zo niet.
dat is de garage waar hij eerst stond,die had hem door naar merk dealer gebracht.
mitsubishi
maar ik kan nergens vinden ook niet in het boekje van de auto zelf.

op de zekering kast onder motorkap
staan afbeelding .maar geen brandstof pomp.

waar kan ik dit vinden .ik ga nuy verder met zoeken .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

begin bij de pomp. Volg de kabelbundel naar voren. Ik vermoed dat je onder het dashbord moet zoeken.. FF bukken. Heb ik vroeger heel veel moeten doen...Let vooral op de draadkleuren en de diktes.. In tegenstelling tot sommige europese auto's heb ik bij een japanner nooit meegemaakt dat in een bundel de kleur van een draad veranderde. Dus de relais moet te vinden zijn...

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi Cor .

geloof me ik doe meer dan 100% me best ,samen met 2anderen hebben we gezocht ,naar relais maar we zien hem echt nergens .

ik heb de draden van de pomp verder uit de kabel boom gehaald .

,GEEL IS GEEL MET ZILVER STIP .


ik kom de (geel zilver stip ) tegen onder dashboard.
bij lege stekker ,dacht diagnose stekker.( deze zit terhoogte van je rechter knie ,als je op de bestuurders stoel zit.


maar geloof me Cor de auto is en was al helemaal gestript ,
maar alle relais die ik gezien heb ,heeft een functie ,( ruitenwisser - verlichting enz )
maar niet een relais waar van we niet konden zin waar voor hij was .




maar op schema naar benzine pomp ,staat geen geel !!!! ?


dan heb ik wel in de motor ruimte ,een zekering gevonden ,
20,Amp. daar staat een tekening bij ,in het boekje lees ik ,,
injectie systeem ,!!(daar valt ook de pomp onder toch ?)
zekering is goed- geen geel zilver stip draad te bekennen '


Cor echt waar ik heb het boekjeook na gelezen ,op zoek naar iets van een pomp ,niks .

raar dat de garage aansnijden terug,tegen mijn zei ,dat weer ik zo 123niet???
toen ik vroeg waar zit de relais. van benzine ,?

de auto was en is echt helemaal gestript .Je
zie zo kabel boom lopen van achter naar voor ,voor is het een en al kabel !.
er zit geen midde conzool meer in.
Alleen de kachel juint .


In de motor ruimte , kan ik de (geel zilver stip) kabel niet vinden .
Geen relais die ergens tegen geschroeft zit .


Google hebben we gezocht naar afbeeldingen ,en naar oplosing . maar niks .

ik ben 2,5 uur bezig geweest ,en de ander ook .
steeds om en om .
maar niks .

Maar hoe staat hij vermeld in handleiding ,?
valt toch onder injectie systeem ?
(injectoren ,lucht meting ,en de benzine pomp ?)

als er iets niet goed is. gaat er een lampje branden ,dat is dan injectie systeem .
zie foto voor plaatje .
en van de injectie systeem heb ik wel onder motor kap de zekering gevonden . op schem is dat dan de
F-15 (20amp) ? denk ik .

ik heb nog een deel uit geprint van mijn auto data programa .
dit gaat over de brandstof relais ?!

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,ik heb hem gevonden ,gevonden .
hij zat waar op foto rood vol staat
om zeker btw zijn ,had ik de nummers bij Google. ingetypt
en kreeg te lezen ,brandstof relais .

zucht er zitten er 2 naast elkaar .2de zelfde .

als ik 12 volt er op zet dat schakelen ze ,en meet 0 bij de piep stand van multimeter .

Maaaar geeeen (geel met zilver stip ) draad ?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik heb nog zo gezegd dat je niet zomaar ergens spanning op mag zetten.... Geen idee welke schade je daardoor (kan) aanricht(en)...

Het zijn wel relais, maar waarvan weet ik niet.. de gele draad met stip moet ergens uit de kabelboom komen.. Controleer alle einden van vertakkingen in de kabelboom erop.. Alhoewel het schema er niets over vermeld, kan er een zg traagheidschakelaar tussen de voeding van de pomp geplaatst zijn er daar verandert misschien de kleur van de draad. Ook de traagheidsschakelaar of een aansluiting ervan kan voor het spanningsverlies zorgen..

De traagheidsschakelaar is meestal op een vlakke plaats (op de vloer, onder een stoel) geplaatst. Bij een botsing of koprol schakelt hier de pomp uit....kogel rolt van zijn plek....

De electrische verbindingen van de brandstofpomp worden niet door de ECU gecontroleerd. Het enige wat de ECU kan controleren is of er stroom loopt door de draad uit de ECU, waarmee de brandstof relais wordt bediend. Als daar ergens een breuk in is kan de relais niet werken. Op deze auto werkt die relais wel..

We zoeken nu waar de gele draad uit de kabelboom komt.... En daar wil ik eerst een foto van. dan gaan we verder.
Dus dat hoeft niet de relais (meer) te zijn..

Het sstrippen. was dat al gedaan??? of heb je dat nu gedaan??? Wat was de reden ervan???

richard72 (0), 10 jaar geleden

Ik ben niet helemaal dom!

ik heb de relais er uit gehaald,en gewoon plus op plus en min op min !!

richard72 (0), 10 jaar geleden

de reden van verder stripen.
om dat zie foto maar 4 cm zicht baar was.

en ik zeker wilde zijn , of geen geel was .
na nog 4 cm zag ik de stip ,, om de ....cm

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Wacht maar ff met het zoeken naar de gele draad...

Ik heb nog maar eens naar het schema gekeken....De gele draad is waarschijnlijk niet de voeding van de pomp...Wel de zwart rode..
Kun je je vergist hebben toen de pomp liet draaien?????

We gaan maar eens eens wat andere metingen doen......

Ik wil weten of de brandstof niveau meter op het dashbord bij ingeschakeld contact reageert op het losnemen van de pomp stekker..

Ik denk dat de benzinemeter dan op 0 valt??? Zo ja???? dan doen we de volgende metingen met losgenomen pomp-stekker.....

De aansluiting waar de rood-zwarte draad met zilveren stip op hoort. noemen we aansluiting A de meest linkse
De aansluiting waar de gele draad op hoort, noemen we aansluiting B de tweede van links
De aansluiting waar de zwarte draad op hoort, noemen we aansluiting C de tweede van rechts
De aansluiting waar de zwarte draad op hoort, noemen we aansluiting D de meest rechtse

We halen de lange draad weg uit de multimeter en plaatsen de originele erin.
We schakelen en de schaal van de OHM meting in.
Als we de twee draden van de meter met elkaar verbinden zal de meter een waarde aangeven..????
Terwijl de draden verbonden blijven setten we de meter op 0.
(desnoods ijn de gebruiksaanwijzing kijken hoe dat moet)
Nu testen we de multimeter.. Als volgt losse pennen geeft een oneindige weerstand en verbonden pennen geeft weerstand 0 ohm.
We maken van beiden hande 2 vingers nat. we knijpen met de natte vingers in de beide losse pennen..
We meten nu de weerstand in ons eigen lichaam... Als alles klopt gaan we de pomp meten..
antwoord 1 is A tov de massa (een Kaal geschuurde plek van de bodem.. (niet van de tank)
antwoord 2 is A tov B
antwoord 3 is A tov C
antwoord 4 is A tov D
antwoord 5 is B tov de massa (een Kaal geschuurde plek van de bodem.. (niet van de tank)
antwoord 6 is B tov C
antwoord 7 is B tov D
antwoord 8 is C tov de massa (een Kaal geschuurde plek van de bodem.. (niet van de tank)
antwoord 9 is C tov D
antwoord10 is D tov de massa (een Kaal geschuurde plek van de bodem.. (niet van de tank)

richard72 (0), 10 jaar geleden

oke. COR .


ik stuur u gelijk de waardes door.
zo dra ik ze gemeten heb .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik ga er van uit dat dit hele gedoe ook leerzaam is voor andere geinteresseerden.

Maar goed, ik ben ook enigszins gefrusteerd. Als ik in het verleden ooit wel eens een verkeerde aansluiting bewerkstelligde was er daarna, zo goed als altijd grote schade.
Maar, de leek, maw niet deskundige, kan zich in zijn onwetendheid, ongestraft wel 100 keer meer veroorloven dan ik.

Dus nogmaals mijn stelling. Zet nooit zomaar ergens spanning op... Zeker niet als er een storing is..

.Voorbeeld:
Achterlicht brandt niet.. Nieuw lampje helpt niet... Dan maar ff 12 volt op het achterlicht.... Met een gesmolten bedrading tot gevolg.
Wat was er mis?? en wat gebeurde er later...
De draad naar het achterlicht verscholen in een kabelboom werd geraakt door een per ongeluk in de bundel gedraaide schroef. De ook in de carrosserie gedraaide schroef veroorzaakt kortsluiting. Door de sluiting brandde de zekering door.
Door verderop spanning op het lampje te zetten werd er opnieuw sluiting veroorzaakt. zonder zekering, smolt de kabel en veroorzaakte nog veel meer ellende...

Ander voorbeeld. In de tankvlotter zit een variabele weerstand verbonden met de massa het eindere eind gaat naar de meter op het dashbord. Daarin zit een bijna gelijkwaardige weerstand. deze staan beide in serie. de spanning op de tankvlotter zal nooit meer dan de halve akkuspanning bedragen. Elke hogere spanning beschadigd de weerstand in de tank...

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

Richard en Cor...
ik heb het topic helemaal opgeschoond van alle onrechtmatigheden en hoop dat het nu weer loopt.
Ik wens jullie alle succes met het oplossen van dit probleem.

een goed weekend.

mvg,
Hans

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Eerst maar wat over de wet van Ohm. Probeer het nu volgende goed te begrijpen.........
Er zijn wat kreten, en die worden te pas en te onpas door elkaar gehaald.....
Dat mag niet (meer) gebeuren.....Daarom nu de verschillende definities:
Capaciteit,
Vermogen,
Spanning,
Stroom,
Weerstand,
Ik vertel er nu wat over in omgekeerde volgorde.

Stel je voor een waterslang waar water doorstroomt.....
A: Hoe meer water er door moet hoe meer druk er achter het water moet zitten.....
B: Knijp je de slang voor de helft dicht zal er minder water door de slang stromen....
C: Als je tijdens het gedeeltelijk dichtknijpen de druk verhoogt zal er misschien wel de zelfde hoeveelheid door stromen.
D:Als de slang helemaal dicht geknepen is stroomt er helemaal geen water meer door de slang.
We zetten nu 4 manometers(drukmeters) op verschillende plaatsen in de slang.
1 aan het begin 1 vlak voor de plaats waar we willen knijpen, 1 er vlak voorbij, en een aan het einde van de slang (waar het water zonder spuitmondje uit de slang loopt..
de manometers noemen we 1e, 2e, 3e, en 4e.

situatie A: bij rustig stromen zal de druk op de verschillende meters niet zo veel verschillen. Echter de druk op de 1e is hoger dan die op de 2e, dan de 3e enz.enz. er stroomt behorlijk wat water door de slang.
Situatie B: De druk op de 1e is iets hoger dan bij situatie A op de 2e is hij een heel klein beetje minder dan op de 1e , op de de derde een heel stuk minder en op de 4e nagenoeg gelijk aan de 3e. maar toch altijd lager. Er stroomt nu veel minder water door de slang.
Situatie C: De druk op de 1e is nu extra hoog, evenals op de 2e, tussen de 2e en de 3e is weer een behoorlijk verschil. tussen de 3e en de 4e is het verschil weer kleiner. Er stroomt nu misschien wel net zo veel water als in ge val A
Echter als je goed oplet zie je dat de 3e in geval C hoger is dan de 3e in geval B. Ook die 4e meter zal hoger aanwijzen.
Situatie D: De 1e en de 2e meter geven de waterleiding druk aan en de 3e en de 4e staan op 0....en er stroomt geen water door de slang.

Bij electriciteit werkt alles hetzelfde.. Echter de druk wordt niet absoluut gemeten, maar t.o.v. de andere kant van de voedingsbron.. bv de akku of de batterij oid.
In plaats van in de draad te knijpen verbreek je de verbinding, of een beetje door het plaatsen van een weerstand.
De electrische weerstand meten we in OHM.. In een formule gebruiken we daarvoor de letter R...
In de bedrading willen we zo weinig mogelijk weerstand hebben...Dus we gebruiken draden van ruim voldoende dikte..
Een verbruiker heeft altijd zoveel weerstand dat er niet te veel stroom door kan vloeien, omdat de zaak anders gaat verbranden....

De stroom welke er (niet altijd) vloeit meten we in Amperes, de letter I in een formule. We weten dat de stroom niet te groot mag zijn... Maar als het apparaat aan staat ook niet te klein..
Bij te kleine stroom werkt de lamp of de electro motor slecht of hij doet misschien helemaal been dienst....
Daarom is de weerstand van elk apparaat zodanig gekozen dat de stroom niet te hoog kan worden. mits de spanning binnen de perken blijft.
Als echter de spanning te laag is, is de stroom ook minder, met eerder genoemd uitvallen tot gevolg.....

De spanning meten we in Volts en geven we in een formule de letter U

Mijnheer Ohm heeft ooit de formule bedacht waarin hij stelt dat U gelijk is aan I maal R (U=I*R) of hetzelfde (R=U/I) of ook het zelfde (I=U/R)

U is spanning in Volts
I is stroom in Amperes
R is weerstand in Ohms

Leer dit goed uit je hoofd en je weet meer van electriciteit dan menig monteur.....
In ieder geval zul je begrijpen dat noemen van stroom als je spanning bedoelt funest is. Andersom ook natuurlijk....

Nu de praktijk ervan..

De fabrikant maakt een lamp of electromotor oid. Hij wil dat de lamp brandt, maar niet verbrandt... Dus geeft hij de lamp een bepaalde weerstand....
De meeste auto,s hebben een zg 12 volt installatie , voor de voeding zorgt de akku en daarna de dynamo. Er is voor gezorgd dat de spanning niet lager dan bv 11 Volt en niet hoger dan 14 Volt komt. U=I*R dus de stroom staat ook redelijk vast. schakelaar aan en de lamp brandt zwak of fel,
Of de lamp zwak of fel brand wordt bepaald door het verbruikte vermogen in de lamp...En die wordt aangegeven in Watt's. Ook daar is een formule voor, welke bij de wet van Ohm hoort.
Namelijk, W =U*I Vermogen is spanning maal stroom.. Bij een spanning van 11 volt is het vermogen veel minder dan bij een spanning van 14 volt.. Logisch toch???? Maar hoeveel minder????? Bij gelijkblijvende weerstand is bij een lage spanning de stroom ook minder... Dus dat werk voor het vermogen dubbelop......

Sommetje(s) U=I X R... W= U X I

Lamp van 12 Volt en 50 Wat. W =U*I 50 = 12 maal iets meer dan 4. de stroom is dus 4 ampere
U =I*R 12 = 4 maal 3, de weerstand in de lamp is dus 3 Ohm.
Dezelfde lamp bij 11 volt I = U/R I = 11 / 3. I= nu 3,67
W = U*I W = 11 maal 3,67 is bijna 41 Wat.
En die lamp bij 14 volt I = U/R I = 14 / 3. I= nu 4,67
W = U*I W = 14 maal 4,67 is bijna 66 Wat.

Met een Ohm meter meet je de weerstand tussen de 2 pennen ervan.
Daarom zetten we hem met de pennen tegen elkaar eerst op 0 (OHM)
Daarna meet je van alles wat je tussen de pennen houdt de weerstand....
In de meter zit een batterij en de energie erin wordt benut om een kleine stroom door de meter te laten lopen..
Dit kan alleen als er verbinding is tussen beide pennen...
Afhankelijk van de weerstand tussen de pennen zal er meer of minder stroom vloeien.
Als de stroom maximaal is geeft de meter o aan.
Als er geen stroom is geeft de meter oneindig aan...
in elke andere situatie zal de meter meer ofminder uitslaan.....

erik lett (0), 10 jaar geleden

Ho cor
Ik kijk mee de formule w kunnen we niet he ja voor wratten
Dat word wat aangegeven als p
Dus p=u*i (maal) vermogen
i=p/u (delen) stroom
u=p*i (maal) Volt
Zou zal het zijn

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

henk letterman, bedankt voor jou bijdrage.

In goed Nederlands staat de W, zoals Cor bedoeld voor Watt (of kilowatt) en dat staat gelijk aan P (power)
Dus maak je niet druk en laat Cor gewoon zijn ding doen.

mvg.
Hans

erik lett (0), 10 jaar geleden

Ik maak me niet druk
Dat doet u
Ik volg dit en mag hopelijk dus ook zeggen hoe het officeel is
We kunnen allemaal wat leren
Zijn een hoop mensen die zeggen staat stroom op
Maar word bedoeld staat spanning op
Stroom gaat er lopen als er een gebruiker op zit
Anders spreken we over spanning
Ik ga nu cor weer volgen
Kan nog wat leren

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

nee ik hoor het graag... in mijn schoolboek (Nicolaas) stond de E in plaats van U voor spanning..
Later veranderde men dat (zonder mijn toestemming) en ook die van Nicolaas...

Dus ik heb Steinbuch erbij gepakt.. Electro 3e druk uit april 1950.
En ja hoor, op de bladzijde links van pagina staat het al...
P = Vermogen... (toen al) ik zat toen in de 2e klas van de lagere school....
Hoe is het mogelijk??? Wel een beetje laat, maar ik vergeet het nooit meer....
Sorry,sorry voor mijn verkeerde uitleg...

[quote=Hans4040]henk letterman, bedankt voor jou bijdrage.

In goed Nederlands staat de W, zoals Cor bedoeld voor Watt (of kilowatt) en dat staat gelijk aan P (power)
Dus maak je niet druk en laat Cor gewoon zijn ding doen.

mvg.
Hans[/quote]

erik lett (0), 10 jaar geleden

Nee nee cor
Geen verkeerde uitleg
We begrijpen wat je bedoel dat is het belangrijkst
Maar je gooide er zo veel formule,s uit
Denk zal het toch even melde
Zit al vanaf het begin je topic te volgen
Dus gaat daar maar verder mee
Hoop dat je daar succes heb
Je heb er al genoeg tijd in zitten
succes

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Eerst maar wat over de wet van Ohm. Probeer het nu volgende goed te begrijpen.........
Er zijn wat kreten, en die worden te pas en te onpas door elkaar gehaald.....
Dat mag niet (meer) gebeuren.....Daarom nu de verschillende definities:
Capaciteit,
Vermogen,
Spanning,
Stroom,
Weerstand,
Ik vertel er nu wat over in omgekeerde volgorde.

Stel je voor een waterslang waar water doorstroomt.....
A: Hoe meer water er door moet hoe meer druk er achter het water moet zitten.....
B: Knijp je de slang voor de helft dicht zal er minder water door de slang stromen....
C: Als je tijdens het gedeeltelijk dichtknijpen de druk verhoogt zal er misschien wel de zelfde hoeveelheid door stromen.
D:Als de slang helemaal dicht geknepen is stroomt er helemaal geen water meer door de slang.
We zetten nu 4 manometers(drukmeters) op verschillende plaatsen in de slang.
1 aan het begin 1 vlak voor de plaats waar we willen knijpen, 1 er vlak voorbij, en een aan het einde van de slang (waar het water zonder spuitmondje uit de slang loopt..
de manometers noemen we 1e, 2e, 3e, en 4e.




situatie A: bij rustig stromen zal de druk op de verschillende meters niet zo veel verschillen. Echter de druk op de 1e is hoger dan die op de 2e, dan de 3e enz.enz. er stroomt behorlijk wat water door de slang.
Situatie B: De druk op de 1e is iets hoger dan bij situatie A op de 2e is hij een heel klein beetje minder dan op de 1e , op de de derde een heel stuk minder en op de 4e nagenoeg gelijk aan de 3e. maar toch altijd lager. Er stroomt nu veel minder water door de slang.
Situatie C: De druk op de 1e is nu extra hoog, evenals op de 2e, tussen de 2e en de 3e is weer een behoorlijk verschil. tussen de 3e en de 4e is het verschil weer kleiner. Er stroomt nu misschien wel net zo veel water als in ge val A
Echter als je goed oplet zie je dat de 3e in geval C hoger is dan de 3e in geval B. Ook die 4e meter zal hoger aanwijzen.
Situatie D: De 1e en de 2e meter geven de waterleiding druk aan en de 3e en de 4e staan op 0....en er stroomt geen water door de slang.

Bij electriciteit werkt alles hetzelfde.. Echter de druk wordt niet absoluut gemeten, maar t.o.v. de andere kant van de voedingsbron.. bv de akku of de batterij oid.
In plaats van in de draad te knijpen verbreek je de verbinding, of een beetje door het plaatsen van een weerstand.
De electrische weerstand meten we in OHM.. In een formule gebruiken we daarvoor de letter R...
In de bedrading willen we zo weinig mogelijk weerstand hebben...Dus we gebruiken draden van ruim voldoende dikte..
Een verbruiker heeft altijd zoveel weerstand dat er niet te veel stroom door kan vloeien, omdat de zaak anders gaat verbranden....

De stroom welke er (niet altijd) vloeit meten we in Amperes, de letter I in een formule. We weten dat de stroom niet te groot mag zijn... Maar als het apparaat aan staat ook niet te klein..
Bij te kleine stroom werkt de lamp of de electro motor slecht of hij doet misschien helemaal been dienst....
Daarom is de weerstand van elk apparaat zodanig gekozen dat de stroom niet te hoog kan worden. mits de spanning binnen de perken blijft.
Als echter de spanning te laag is, is de stroom ook minder, met eerder genoemd uitvallen tot gevolg.....

De spanning meten we in Volts en geven we in een formule de letter U

Mijnheer Ohm heeft ooit de formule bedacht waarin hij stelt dat U gelijk is aan I maal R (U=I*R) of hetzelfde (R=U/I) of ook het zelfde (I=U/R)

U is spanning in Volts
I is stroom in Amperes
R is weerstand in Ohms

Leer dit goed uit je hoofd en je weet meer van electriciteit dan menig monteur.....
In ieder geval zul je begrijpen dat noemen van stroom als je spanning bedoelt funest is. Andersom ook natuurlijk....

Nu de praktijk ervan..

De fabrikant maakt een lamp of electromotor oid. Hij wil dat de lamp brandt, maar niet verbrandt... Dus geeft hij de lamp een bepaalde weerstand....
De meeste auto,s hebben een zg 12 volt installatie , voor de voeding zorgt de akku en daarna de dynamo. Er is voor gezorgd dat de spanning niet lager dan bv 11 Volt en niet hoger dan 14 Volt komt. U=I*R dus de stroom staat ook redelijk vast. schakelaar aan en de lamp brandt zwak of fel,
Of de lamp zwak of fel brand wordt bepaald door het verbruikte vermogen in de lamp...En die wordt aangegeven in Watt's. Ook daar is een formule voor, welke bij de wet van Ohm hoort.
Namelijk, W =U*I Vermogen is spanning maal stroom.. Bij een spanning van 11 volt is het vermogen veel minder dan bij een spanning van 14 volt.. Logisch toch???? Maar hoeveel minder????? Bij gelijkblijvende weerstand is bij een lage spanning de stroom ook minder... Dus dat werk voor het vermogen dubbelop......

Sommetje(s) U=I X R... W= U X I

Lamp van 12 Volt en 50 Wat. W =U*I 50 = 12 maal iets meer dan 4. de stroom is dus 4 ampere
U =I*R 12 = 4 maal 3, de weerstand in de lamp is dus 3 Ohm.
Dezelfde lamp bij 11 volt I = U/R I = 11 / 3. I= nu 3,67
W = U*I W = 11 maal 3,67 is bijna 41 Wat.
En die lamp bij 14 volt I = U/R I = 14 / 3. I= nu 4,67
W = U*I W = 14 maal 4,67 is bijna 66 Wat.

Met een Ohm meter meet je de weerstand tussen de 2 pennen ervan.
Daarom zetten we hem met de pennen tegen elkaar eerst op 0 (OHM)
Daarna meet je van alles wat je tussen de pennen houdt de weerstand....
In de meter zit een batterij en de energie erin wordt benut om een kleine stroom door de meter te laten lopen..
Dit kan alleen als er verbinding is tussen beide pennen...
Afhankelijk van de weerstand tussen de pennen zal er meer of minder stroom vloeien.
Als de stroom maximaal is geeft de meter o aan.
Als er geen stroom is geeft de meter oneindig aan...
in elke andere situatie zal de meter meer ofminder uitslaan.....[/quote]
hoi Cor . zullen wij verder gaan ?
en al de moeite die u neemt voor mijn waardeer ik . u og alles uit om beeld tegeven wat beginsel zijn van electro.

Ik zal de metingen in nieuw bericht plaatsen . en mag hopen ,dat men nu niet gaat storen .
maar ik las ook iets van iemand die het van begin af aan volg.
aleen ook hij zal begrijpen . dat het niet leuk is als men even gaat roeren hier . maar nu is tijd voor volgende stap .

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,u wist het al maar zal hier ook even antwoord. posten .

u had gevraagd , kijken of de benzine meter naar nul gaat als we de stekker. van de pomp halen .
antwoord. JA .

dan heb ik de meting gedaan die u aan gaf ( zie op foto )

ik heb zo wel op de stekker als op de pomp.de meting gedaan .



Dan de ( geel met zilver stip ) kabel .

ik heb 2 stekkers gevonden waar die draad op zit .
zie foto .
de plaats van de stekker is te hoogte van rechter knie ,als je achter stuur zit.
hij Zit in een ijzer frame , ?diagnose stekker ?
de ander. zelfde stekker ,hang achter dasbord kastje ,los.
ook daar de (geel met z stip ) draad.




Hoi Cor u wist deze antworden al , maar we gaan verder hier .


Hoop ik ,en de eigenaar van de auto ,ook .
want ik ben echt benieuwd waar we heen gaan . haha f
ik hoor graag wat ik nu moet doen .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Mijn Conclusie tot nu toe.......
Minstens 1 van de draden, en waarschijnlijk 2 zijn de draden van van de brandstofniveaumeter....
Beide zwarte draden zijn hoogstwaarschijnlijk de een de Massa draden van de pomp en de ander van de tankvlotter(benzinemeter)
De weerstand van de pomp-motor en die van de tankvlotter zijn beiden heel laag....
Jammer genoeg is het verschil in weerstand onvoldoende om er zeker van te zijn of de gele of de zwart-rode draad van de pomp of de tankvlotter is..
Richard heeft beweerd dat de pomp draaide toen hij 12volt spanning op de gele draad zette.
Volgens het schema is de zwart/rode draad de voeding ervan.
De weerstand van de tankvlotter is variabel... volle tank hoog lege tank laag, of andersom
De weerstand van de motor van de pomp zal bij stilstand constant zijn.
Inmiddels heeft Richard 2 keer een gele draad gevonden in losliggende stekkers van de kabelboom.
Ik neem dat de stekkers nergens uitgetrokken zijn....
In het schema is aangegeven dat er ook een zwart/rode draad, van de pomp naar een aanluiting gaat waarbij is vermeld "X 63 Diagnose-brandstofpomp"
Als Richard terecht meldde dat de gele draad de voeding is, kloppen de kleurcodes van het schema niet...
Als eerste moeten we vaststellen of Richard zich vergist.. Niet door spanning op de draad te zetten... De tankvlotter zou stuk kunnen gaan......
We doen meting 7 opnieuw... Op de tank aansluiting met verwijderde stekker..
We zetten meter in de stand Ohm op 0 zoals ik eerder heb verteld en sluiten 1 draad ervan aan op de op 1 na linkse aansluiting. Die waar de gele draad op aangesloten moet worden...
De ander sluiten we aan op de meest rechtse aansluiting.... De meter zal nu 0,1 Ohm aanwijzen...
Terwijl we beide verbindingen in tact houden schudden we de hele auto flink heen en weer.. De benzine gaat nu klotsen en de meter moet als het de brandstofmeter betreft steeds iets anders gaan aanwijzen. Als het de pomp is zal de weerstand niet veranderen...
Ter controle doen we dezelfde mening op de zelfde manier tussen de linkse aansluiting rood/zwart en de 2e van rechts....
Nu weten we zeker welk twee van de pomp en welke twee van de tankvlotter zijn.....

Richard, kom maar op met je antwoord...

Dan gaan we verder.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi cor . ik kom net terug van de auto.
u had gevraagd of de gele draad met zilver stip de benzine meter ,aan stuurde ,

ik had gelijk dion op gehaald en naar de auto gereden. en dat na gekeken en ja , die draad is van de meter .

cor ik weet niet waneer ik gezegd had dat geel , de plus draad was,
maar ik heb net een andere manier van meten gedaan.
om dat u in e mail . niet deze meting had ge typt.,hahha

maar ik heb gewoon de draad uit de stekker kunnen halen , zonder iets te slopen.
toen zakte de benzine meter .
ik heb hem weer terug in de stekker gestopt deksel er op en zit weer als eerst .



de stekkers met de geel zilver stip,draad , hingen los zo als ik acht ik vertelde,
en nee die hebben we nergens uit gehaald,
ik zei al dat 1 stekker ter hoogte van knie , zit in een frame.
en wijst om hoog, met de stekker kant,als of je er zo makkelijk een stekker in en uit kan hallen.
den dat dat diagnose ?
is.
maar goed.
de andere die zelfde draden lijkt te hebben , hangt los achter handschoen kasje maar dan wat lager , nergens uit gehaald ,





bedankt ,weer,

ps.

in het begin waren mijn berichten vaak onduidelijk typ fouten ,enz.

er is op gewezen dat ik daar beter op moet letten ,
uit respect natuurlijk ,ben ik dat gaan doen, echter weet ik niet ,of ik nog steeds,
onduidelijk ben ,?

anders hoor ik het graag , ik lees sins dien alles na,dacht ik ,

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor u zegd dat ik beweerde dat dat geele is ,
maar ik heb in mijn eerste bericht , deze tekst gezet, heb niet over kleur ,


Hoi auto is uit gevallen . Auto is orgineel geen alarm
Ben er achter dat benzine pomp niet draaide en meet maar 6,volt
Als ik plus draad bij aan sluit draai hij wel
.
Ik heb geprobeerd starten . Na even de pomp bedient te hebben maar moest weer verder.







maar als ik get ergens wel gezegd heb , dan s dat vergising met het hier weg zetten,

geel is meter .


knap wat men al niet kan uit meten ,als je maar weet hoe ,
offfffffffffffffffffffffffffffffffffff



Cor je helpt , cor is het brein en ik , ja laten we zeggen , voer zijn opdrachten uit haha

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard we starten opnieuw...Volgens het schema heeft deze motor geen verdeelkap maar 2 zg DIS bobines. 1 bobine zorgt voor 2 bougies ..
Als het klopt dat er geen verdeelkap opzit neem dan een stekker los van een bobine... Met het contact aan moet op aansluiting nummer 1 ongeveer 12 Volt staan. Meten tov de massa.
Aansluiting nummer 2 is de massa van de bobine(s). Meten tov de + op 1..

Denk erom... Zet de meter vooraf in de goede stand.bv 20V.. En dan nog wat .. Ook de piepstand van de multimeter mag bij moderne auto's niet gebruikt worden....vind ik...

richard72 (0), 10 jaar geleden

Hoi Cor ,

Dat klopt helemaal haha dat vindt ik nu ,zo mooi !!

Dat u dat uit het schema haal .
Ik bedoel maar. storing zoeken,maar ook zonder het voertuig te kunnen zien .
opmerken dat er geen verdeler kap aan wezig is .

mooi .



,1 bobine op 2 bougies
2 bougies zitten recht onder een bobine .

Ik ga morgen dion bellen en ga ik doen wat u vraagt .
En ik zal de til van piel stand in me hoofd houden .( volgens mijn kan je met die stand een led laten branden !! en op de diode stand brand hij niet. , dus geeft de multimeter spanning ?in die stand ,is dat wat u bedoel .)
ps. is maar een gedachten na dat verhaal van piep stand . tot morgen .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

liever heb ik dat je me de gemeten spanning doorgeef.

Hoe is het met de grote combie stekker van de ECU??? is die open te maken?? en is daar aan te meten zonder sluiting te maken????

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,ik ga u ook de meting door geven ,zo dra ik geweest ben .maar ik zal u ven vertellen ,hoe dat nu hier gaat.
ik moet eerst Belle dan afspreken hoe laat dion naar zijn werk rijd. dan moet ik met auto er heen,
10 min meten n weer terug . dit nu al meerder keren . ik leg steeds alles weg om te meten . maar. ik kom niet aan me eigen dingen toe .zo .


zou graag meerdere opdrachten Willn net als in begin .
.

en ja de ecu heeft stekkers net als op laatste foto .
4 stuks dacht ik . maar kan er geen meet pen in krijgen .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Moet jij niet naar bed??? Let ook eens op of tijdens het starten de toerenteller wat doet???

Heb je ook een schema waarin bv het contactslot en de accu te zien is...

Zo ja ?? de + de - en +15 arceren graag.
Daarnaast zou ik graag willen dat ook al die draden welke rood zijn met een aparte kleur gearceerd worden.. Ik bedoel de draden links op het schema welke aan elkaar zitten. de andere rode draden, welke niet met de rest verbondenzijn kun je stippelen...Hierdoor krijg ik beter inzicht...

Ik ga nu naar bed.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi, op schema links boven . staat de contackt slot .

ik begrijp niet helemaal wat u bedoeld met de andere rode draad .,stippelen .
.

en ja ik was gaan slapen .en nu 07:11 uur ,
schrik ik wakker , en kijk even op me mobile .
En kan het niet laten om dan even hier te kijken .
van daar .
maar zal straks ,autodata op starten en ,schema zoeken ,met contact slot er op. .
(nr.15 )

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard, opnieuw wat antwoorden en daarna nog wat vragen.

Op je vraag of ik je meerdere opdrachten tegelijk kan geven of meerdere vragen tegelijk kan stellen het volgende...
Ik weet voorlopig echt niet waar de oorzaak van de storing gezocht moet worden...
Daarom ben ik opnieuw begonnen. met je uit te laten zoeken of de stroomvoerziening van de belangrijkste componenten in orde is.....
Het kan nog steeds meerdere kanten op... bv bedrading buiten de ECU om of bedrading gestuurd door de ECU....
Net als wat jij deed noem ik maar wat.. bv startblokkering, defecte relais of toch de ECU zelf of de bdp gever.......oid
Alles in 1 keer kan niet.. Ik zou 3 maanden typen nodig hebben en we maken het nog lastiger dan het al is..
Dus nog een poosje geduld.

In het schema waarin je met de markeerstiften bent bezig geweest staan links heel veel gekoppelde draden getekend met de letters rt ernaast. Voor zover die draden met elkaar verbonden zijn, zou ik graag willen dat je die met een nieuwe kleur gaat markeren.... verderop worden er ook wat rode (rt) draden gebruikt.. Om onderscheid te maken kun je die gestippeld arceren....

Ik heb graag dat je van de ECU de stekker(s) en de nummers van de aansluitingen gaat herkennen.. Met het schema in de hand gaan we op de geheel of gedeeltelijk losgenomen stekkers metingen doen....

We kunnen hopelijk zelfs bepaalde componenten handmatig gaan laten werken.....
Voorlopig is dat toekomstmuziek...

Het is daarbij van groot belang dat de juiste aansluitingen worden gemeten. Anders belanden we weer in een sithuatie zoals bij de pomp/bezinemeter......

Je had het over de twee losse stekkers achter hat dashbord.. Ik denk dat de een een diagnosestekker is, en de ander ook.. Fabrieken gebruiken meerdere stekkers. bv om tijdens de productie metingen te kunnen doen.. Wij laten ze ff voor wat ze zijn....

Eerst maar eens kijken of je in staat bent de stekkers op de ECU van elkaar te onderscheiden en of je daar bij de juiste aansluiting kunt vinden...

Op de foto van de ecu aansluitpunten en de bijbehorende stekers zie ik 4 stekkers. respectievelijk 26,16,12 en 22 aansluitingen. Gelukkig hebben alle aansluitingen verschillende nummers.
Dat kan een vergissing schelen... Ik mis echter aansluiting27 tm 30 en47 t/m 50 en 63 t/m 70.
Op de schematische tekening van de ECU tel ik. 46 aansluitingen
Op de bovenste rij van links naar rechts........
25.12.33.1.14.2.15.6.9.4.17.5.18.71.22.10.23.36.91.86.88 dit zijn er 21
Op de onderste rij van links naar rechts.......
89.82.88.60.76.85.72.90.19.81.84.87.83.92.78.37.13.26.62.58.20.21.8.45.56 dit zijn er 25 dus samen 46

Ik heb graag dat je controleert of ik de juiste nummers in de juiste volgorde heb genoteerd..
Ook mag je wel vast kijken of de aansluitingen met deze nummers ook echt bestaan. (dus een kabelschoen in de stekker en een pen op de ECU.

Voorlopig werk zat....

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

op he schema staat 50 getypt bij een draad bovenaan.. op de tabel kan ik die niet vinden zoek op papier eens uit wat dat is???? startmotor misschien ???

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,Cor
de stekkers van ecu .

ken ik uit me hoofd.
nee is echt waar ,ik was daar toch gaan meten ?lang geleden. haha

ik heb de nummering ,
van ieder stekker ,ik had ook al lang geleden ,uitgeprint ,decstekkers .
ik weet 100%. zeker dat ik de juiste nr,bij juiste stekker heb. van ecu..
die kan ik bijna dromen .

waarom vraag men zich af?

om dat ik via autodata kin meten of er.SPANING stond op de ecu .
en met schema in auto 20 keer kijken ,if ik zeker de juiste draad had. heb ik aan meten geweest , op zoek naar de plus .
daar om kan ik ook zeggen . dat dat meten niet met de pennen. gaat ,ik zou een dunner meet pen moeten hebben .

Cor achter in de stekkers ,kan makkelijk. en veilig ,een pennetje , mijn vraag is . moet ik zelf een meet stift bij maken ?met dun stijf koper draad dat maar 2 cm blood is op einde.

en bij eventueel ander meting eerst zorgen dat hij 0 staat bij pen tegen elkaar . en pen los oneindig .
ja ja ik onthou nig wat . hahah

ook zag ik nog voor al dar gezeur hier van Week ,
van meting van relais ,die heeft u nog te goed . wilde ik ook van avond gaan doen .


ik heb geen meer schema dan waar de ecu op staat . en kan dus ook geen van contackt slot zien .

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]op he schema staat 50 getypt bij een draad bovenaan.. op de tabel kan ik die niet vinden zoek op papier eens uit wat dat is???? startmotor misschien ???[/quote]
hoi ,
ik kan die niet vinden ,(50)
zie foto
.

en ik kan ook de startmotor niet vinden ,
dus kan niet zeggen of dat nu (50)
is .
ik heb hier de lijst van nummers van schema nog een keer .
dank zei iPhone 5 duidelijk in zoom baar .

ps ,ik ga nu echt even war anders doen , haha
vanavond ga ik meten.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi Cor, kijk dit was wat ik had uit geprint ,pasar manden terug . ik dacht laat ik dit gaan doen .
maar heb ik niet gedaan .!

dit zijn alle maal de nummers van de stekker . op ecu .

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

Sorry dat ik stoor, maar...in het 1e bericht kom ik tegen:

"Garage heeft alarm tussen uit geknipt..."

zijn de draden die door het alarm onderbroken werden daarna wel weer doorverbonden?
Het kan best zijn dat jullie dat al behandeld hebben, maar het schoot mij zomaar te binnen...

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=Hans4040]Sorry dat ik stoor, maar...in het 1e bericht kom ik tegen:

"Garage heeft alarm tussen uit geknipt..."

zijn de draden die door het alarm onderbroken werden daarna wel weer doorverbonden?
Het kan best zijn dat jullie dat al behandeld hebben, maar het schoot mij zomaar te binnen...[/quote]
Hoi bedankt ,voor het mee denken .

inderdaad dat was mee van eerste wat ik had uit gezocht ,
dat is in orde .
bedankt voor mee denken .!

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Zekering F15 Staat ook niet in de tabel (20 AMP) misschien is in het instructie boekje te ontdekken.. waar die zit???

Zekeringen kunnen er goed uit zien maar toch stuk zijn. gewoon een nieuwe plaatsen.

In het schema kun je de markering gewoon door de zekering heen laten lopen..

En ik mis nog steeds waar draad nummer 50 vandaan komt....Dat moet toch ergens in een tabel staan..

De EGR. Stationair regeling, lambda sonde , luchtmeter, temperatuur sensoren enz enz zijn nu niet interessant.... Wel op de Spanningvoorziening van het gecombineerde ontsteking/Injectiesysteem in orde is...

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Voordat we op de auto gaan meten, moet ik weten wat de nummer 50 behelst... Dat moet ergens te vinden zijn.....

En op de auto we zoeken de zekering F15 F3 en misschien nog een paar op. We vervangen ze prefentief..
In het instructie boekje staat dat er zekeringen onder de motorkap zitten in de buurt van de rembekrachtiger.
Op de foto te zien als een grote witte vlek...

Starten maar-----, doet hij het?? klaar. Doet hij het niet dan gaan we met de voltmeter aan de slag..
De com op de akkuklem en de meetpen in de losgenomen stekkers van de ecu.. Dus niet op de ECU meten....

We meten eerst aansluiting 25 tov de massa met contact uit. Antwoord Heet 25 UM , 25 nummer aansluiting, U is meting met contact uit M is de Com op de massa
Dan meten we aansluiting 25 tov de massa met contact aan. Antwoord Heet 25 AM ,
Dan meten we aansluiting 25 tov de massa tijdens het starten. Antwoord Heet 25 SM ,
Dan meten we aansluiting 25 tov de + met contact uit. Antwoord Heet 25 UP ,
Dan meten we aansluiting 25 tov de + met contact uit. Antwoord Heet 25 AP ,
Dan meten we aansluiting 25 tov de + tijdens het starten. Antwoord Heet 25 SP ,

We doen dus 6 metingen per connector

Maar pas nadat je bevestigd hebt dat ik de juiste getallen heb gelezen....

25, 12,33, 71,82,91,80,13 en 26

320 (0), 10 jaar geleden

een aantal jaar terug heb ik s iemand moeten helpen om een Escort xr3i aan de gang te krijgen, auto was wel al op, maar moest toch nog lopen.

klacht benzinepomp, die jongen had al pompje gehaald op sloop, niks geen verschil met oude pomp, dus ik ga meten, geen spanning.

loopt er een ex Ford monteur met de hond langs, o jongens stop maar kans groot zekeringkast etc, niet goed meer, heb toen voor nood een draadje via contactslot aangesloten naar de pomp, starten lopen.

mijn vraag in deze is, kan by de Carisma niet even spanning via een draad naar de pomp gebracht worden om te testen of de auto dan wel aanslaat.

Heb de fotos bekeken v d 2 stekers, ik heb t vermoeden dat een v d stekers voor autohifi is, gezien de vorm.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Alles kan, maar inmiddels ben ik wel zover dat de conclusie van te lage spanning op de pomp niet correct was. Dus waarom spanning op de pomp gaan zetten??? er is ook geen ontsteking. Ik ben nu bezig om de voedingen tot de Ecu te controleren... Omdat richard lastig communiseert duurt het allemaal wat langer.. En met alle uitstapjes erbij zitten we nu op pagina 3.. We springen steeds van de hak op de tak. De enige doelmatige meting welke we tot nu toe hebben gedaan is constateren dat de pomp geen spanning krijgt.. Ik vermoed een defecte zekering.... een nieuwe erin..zo nodig ff de oorzaak van sluiting opzoeken en herstellen en de auto rijdt weer.[quote=320]een aantal jaar terug heb ik s iemand moeten helpen om een Escort xr3i aan de gang te krijgen, auto was wel al op, maar moest toch nog lopen.

klacht benzinepomp, die jongen had al pompje gehaald op sloop, niks geen verschil met oude pomp, dus ik ga meten, geen spanning.

loopt er een ex Ford monteur met de hond langs, o jongens stop maar kans groot zekeringkast etc, niet goed meer, heb toen voor nood een draadje via contactslot aangesloten naar de pomp, starten lopen.

mijn vraag in deze is, kan by de Carisma niet even spanning via een draad naar de pomp gebracht worden om te testen of de auto dan wel aanslaat.

Heb de fotos bekeken v d 2 stekers, ik heb t vermoeden dat een v d stekers voor autohifi is, gezien de vorm.[/quote]

richard72 (0), 10 jaar geleden

mooi ,opdrachten ,genoeg nu, bedankt .

na eten ga we er heen.

oja Cor .

de F ( zekering fuse ?))
woord in de lijst aan geduid met zekering . zonder getal .
algemeen .
en al eerder had ik gezegd dat onder motor kap een zekering. zat van 20 amp. en daar bij stond. dat teken ,
tje .injektiesysteem, ( dadbord heeft ook zon lampje met dat tekentje )
mijn gevoel zei toen , 1 . is enige 20amp zekering .
2. op deksel tje staat dat teken van ,,,,,,
3. men spreek in handleiding boekje van auto ,over injektiesysteem ,en daar valt onder - brandstof pomp ,brandstof relais , injectoren ,ontsteking .benzine druk , en nog meer .
dus daar om ga ik van uit dat die. onder motor kap zit ,van brandstof relais is ..

Cor ,ik had alle zekeringen gelijk vervangen , zonder kijken of. stuk was .
maar dat was in begin.
van avond gaan we dat weer doen . er uit en weg .
bedankt Mig maals.

ik ben net als u bezig voor ander ,maar gaat veel tijd in op ,heel veel tijd. maar goed .
ik geef niet. op zo lang u help .

oja ,50. kan ik nog niet vinden

heb nog even foto toe gevoeg. van gegevens auto . en. van de plus van de ecu !
die hij dus niet heeft ,dat was. een tip van Mitsubishi. garage ,toen kijk of ecu. wel 12 volt heeft . en dat was niet . nu ga ik even rust . en vanavond verder

richard72 (0), 10 jaar geleden

Cor ,?? zekering ? had ik al gezegd alles was vervangen ! nu zeg u dat ik moeilijk
communiceer. ,
haha ,en stoort hier ook nog al eens haha .
maar goed Cor ,
als ik iets fout of onduidelijk. breng , lees ik graag wat . dan kan ik me zelf
toe spreken .en op wijzen .
maar dat mag u ook gerust doen .

COR , ik wil de vanavond naar de auto , maar dat kan niet .
u hoort wel als ik meting heb kunnen doen .
meer kan ik ook niet doen .
maar zekering zijn het niet ,

En voor alle nieuwe lezers.

vergeet niet dat al twee garage al bezig zijn geweest .
en die hebben op gegeven !!

pomp ,is al gewisseld geweest , ecu is gewisseld noke as censor verwisseld .

Maar omdat men geen verbinding met de ecu kreeg,
zeg men we stoppen er mee .

dit bij merk dealer !
hij zeg krijg geen verbinding .dus hout het op .

! en ik had in begin van dit verhaal al gemeld . dat ecu. geen SPANING (12volt )
heeft krijgt ,niks Ook niet met contackt aan . helemaal 0 .

dat had een andere garage monteur gezegd . kijk of je ecu wel SPANING krijgt . en dat is dus niet het geval .

maar goed , ik ben gestopt met denken , en doe aleen wat Cor me vraagd.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard, Zolang de ECU geen spanning heeft kan hij ook niet werken... Hij is zodoende niet uit te lezen....

Op het schema is te zien dat aansluiting 80 constant onder spanning moet staan... Je hebt de draad er van zelf helemaal rood gemaakt.... In die draad zit een zekering van slechts 3 Ampere. Zolang die zekering stuk is gebeurt er niets...

Mijn vraag is,heb je die zekering gevonden??? Waar zit die en is hij heel????
Omdat je aangaf dat je meer opdrachten tegelijktertijd wil heb ik ook gevraagd om het schema verder in te kleuren......

En ik wacht nog steeds op antwoord waar de draad van is, waar 50 bij getypt is?
Verzend ook het gedeelte van het schema op, waar het contactslot is vermeld....

Als je toch baar zekering F3 (3 Amp) op zoek bent, kijk dan ook uit naar zekering F15 (20 Ampere). Ik denk dat de derde zekering F4 daar ook in de buurt zit... Onder de motorkap ergens bij de rembekrachtiger...

Weet je wat nou zo erg is??? we zoeken overal naar verschillende dingen tegelijkertijd en er is waarschijnlijk maar een onderbreking in de stroomvoorziening de oorzaak...

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Als je de zekering van 3 Ampere gevonden hebt, kun je daarop met voltmeter controleren of er 12 volt spanning op staat.

Als dat zo is trek je de stekker met aansluiting 80 uit de ecu en meet je in de stekker of daar ook 12 volt op staat...

Als je geen 12 volt meet op de zekering. meet je ook 80 zoals ik in de vorige regel heb gezegd.

Meet je daar ook geen 12 volt ?? zet dan de meter op de bliep stand. een pen in de stekker op 80 en de ander op de aansluiting van de zekering.. PIept de meter dan is die draad goed en je hebt de juiste zekering te pakken... Piept hij niet dan heb je de verkeerde zekering.....Dus op zoek naar de juiste,,,

kaleido 1 (1320) PRO, 10 jaar geleden

Het zal niet de eerste keer zijn cor , dat een auto op de kop gezet wordt , en er alleen een zekering defect is , mensen beginnen niet bij de basis , trouwens ik heb een mooie bijnaam voor je , cor pitbull , man wat een vasthoudendheid , petje af.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hier is antwoord ,op draad 50 .
Foto. van programma . als ik met muist pijl ergens op ga staan geeft hij aan wat het is .
plus accu, nergens woord het neer gezet .


zekering zijn niet stuk .geen 1 .!


ik kreeg u laatste. bericht toen weer thuis was.

dus morgen even meten , van zekering . en draad.ecu.

onder motor kap zit die zekering van3 amp. .



u vraag of op aansluiting 80 12 volt staat ,
is NEE ?!!!!!

nergens maar dan ook. nergens op de ecu staat 12 volt !
daar mee begon dit verhaal , dat ecu. geen 12 volt had.
ik had al in begin gezegd, dat ik via autodata. ,
de aansluiting van ecu waar 12 volt op hoort ree staan had gemeten .

ook de ander na contact aan ,komt geen 12 volt op. niks nooit niet .

in begin , kwam ik achter benzine Pomp , lrijg bij starten maar 6 volt .

ik had gekken of hij vonkt op alle 4. NEE .

toen dacht ik. krukas censor.
na bellen met garage bedrijven ,en monteur , gesproken te hebben ,
en hun het verhaal verteld hebben . niet uit lezen is.

zei 1 monteur kijk eerst maar of de ecu wel SPANING. krijgt .


nee .
hij zei dat dat als eerste moet gaan doen .


ik. had dit hier alle maal al verteld .

maar goed , u weet ook ,dat er toen met draad en zekering ,12 op gezet hebben .zekering van 1 amp . enz lees ver haal maar terug.

lijkt wel of alles steeds miet herhalen. hahah
maar goed.

u Zegd als ik test doe .met zekering . en ecu .
niet piep niet de. goede Zekering is ,maar kabelbreuk kan dan ook !


ik heb dit ook al vertel maar zeg nog een keer .
de auto garage was er mee bezig , kon niet uit lezen , maar auto reed toen wel. aleen viel hij steeds. na ratelen uit .
zucht .
oja Cor. ik had gezegd dat ik niet begreep wat ik met kleuren. nu moest doen . ik en dion begrijpen niet war u bedoel.
maar morgen ga ik nog een keer er heen . geef u de antworden .

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=kaleido 1]Het zal niet de eerste keer zijn cor , dat een auto op de kop gezet wordt , en er alleen een zekering defect is , mensen beginnen niet bij de basis , trouwens ik heb een mooie bijnaam voor je , cor pitbull , man wat een vasthoudendheid , petje af.[/quote]
hoi ,bedankt voor het positief bericht ,naar Cor toe ,bedankt .

en geloof me ,controleren is beter dan geloven !
dus war garage zei , neem ik niet aan als waarheid .
maar rebus geen zekering stuk , als je verdiep in het ver haal , 2garages geweest en zeggen gewoon ,haal gem maar op .komen niet verder .

maar ik heb ook wel eens mee gemaakt toen ik jaar of 18. was ,
iemand met zijn cros motor ,startte niet , ik kwam daar aan ,
en hij was aan kicke om starten .
ik zeg , heeft hij benzine , JA ! zeg men dan . ik zeg vonk ,Ja zeggen ze .
ik vraag heb je via de bougie gat benzine er in gedaan ,een 10 mml .?
ja zeg men ,! ik zeg en geen verbranding ,? dan
nee .zeg o dan lig het aan de compressie .ik zonder controleren .kop er af .
achter af , hoor ik dan ,dat ze geen benzine in gat van bougie hadden gedaan . !
en was het membraan inlaat dar vast zat .

ik bedoel maar vertrouwen is goed. maar controleren. beter .

en hier is het niet iets als zekering . 100%
het is voeding van ecu die heeft hij niet . ?
bedankt baar u zeg pet je. af Cor. zo denk ik ook. hoor .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

vreemd, 50 = +akku em 30 ook????click ook eens bij 30...

Als je nergens op een stekker ban de ECU 12 Volt meet. Dan moeten we het buiten de ecu zoeken.. Of ben ik gek????

Dus heb ik een schema nodig van de rest van de bedrading contactslot enz enz..

richard72 (0), 10 jaar geleden

Cor ,50 is plus. gaat u nu twijfelen aan het schema .
bij de kabel 30 staat +
31. -

bij 50 stond niks en heb een foto gemaakt om laten zin wat het is.


echter . heb ik nu ook ondekt. dat 1 van de relais 2,43 volt bij start
en de andere 12 volt .

sorry dat ik dit ook even na gemeten heb . maar orginel voeding spanning .zie foto ,

Maar u maakt een fout ,denk ik , omdat u zeg zekering van draad ,80 .

3amp is maar ???? is , 15 amp.
ik raak in war ,hahaha


maar goed ,een van de relais ,is van ecu. benzine pomp . nu Nasr huis

richard72 (0), 10 jaar geleden

Cor zie foto , test en daar heb ik op draad 82 van ecu .
7,2 volt ? dat moet 12 volt zijn . ook 80 ,continu 12 volt is ,0


zekering ??? kan ik niet onder. scheiden.
om dat in boek je van auto en zekering ,kapjes niet vermeld is .?

zucht

richard72 (0), 10 jaar geleden

Cor ,50 is plus. gaat u nu twijfelen aan het schema .
bij de kabel 30 staat +
31. -

bij 50 stond niks en heb een foto gemaakt om laten zin wat het is.


echter . heb ik nu ook ondekt. dat 1 van de relais 2,43 volt bij start
en de andere 12 volt .

sorry dat ik dit ook even na gemeten heb . maar orginel voeding spanning .zie foto ,

Maar u maakt een fout ,denk ik , omdat u zeg zekering van draad ,80 .

3amp is maar ???? is , 15 amp.
ik raak in war ,hahaha


maar goed ,een van de relais ,is van ecu. benzine pomp . nu Nasr huis

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Vergeet nou ff de benzinepomp en de relais ervan...Als daar wat mis is komen we er later achter....
Aansluiting 80 is volgens het schema rechtstreek op de akku aangesloten ergens in die draad zit een zekering van 3 ampere......
Die moet opgezocht worden en gemeten zoals ik eerder heb gevraagd... Lees daarom wat ik gisteren 20 october om 21.36 em 21.58 uur heb geschreven nog eens door.

Pas als we zover zijn dat er constant een spanning van 12 Volt op aansluiting 80 staat kunnen we verder......En Pas op!!!!!!! Geen extra draad er naar toe brengen , maar de storing erin opzoeken....Heb je er wel eens over nagedacht dat het plaatsen van een nieuwe zekering geen verschil maakt als de zekering direct weer stuk gaat??? vooral als de zekering maar 3 Ampere is hoor je hem niet petsen...... De losgenomen zekering is wel te controleren met de piep of de ohm meter....

Ik heb nog een vraag voor een foto.

De complete ECU de stekkers en zo veel mogelijk de loop van de kabelboom... SVP

Ik zal later wat extra informatie geven over de spanning voorziening van de ECU en hoe dat verder werkt.

Daarvoor is het nodig dat je het voldoende ingekleurde schema naast de pc hebt liggen.

Ik hoor het wel weer...

richard72 (0), 10 jaar geleden

mooizo leeg berich ,geniet ik nu van ,

richard72 (0), 10 jaar geleden

even pauze

richard72 (0), 10 jaar geleden

oke ,bedankt voor het bellen .


Goed ,u bent nu mee eens dat de 3 amp zekering niet bestaat ,en dat sat 10 amp ,moet zijn en nr.F3

oke zo als ik u vertelden , heb ik een zekering.gevonden ,die bij het stuur zit .
zie foto ,S .

draad 80 van stekker van ecu .
bij zekering bovenste voet je stopt , piep de multimeter .
onderste voet je niet .
als ik contackt aan zet en die zekering er instopt zag ik rode controle lampjes aan gaan in dashboard .
dus die zekering . is niet stuk .
Draad 80 hoort 12volt tij hebben altijd !
maar blijk baar staat dat er wel op dat voetjes
uit de zekering ,waar ik piep heb met draad 80 .
maar als ik zekering er in doe geen 12 volt heb bij stekker draad 80 .



u had gevraagd , bij bobine. te meten , alle bij de bobine krijgen SPANING bij contackt aan en stat motor bedienen ook.




ook had u gevraagd (tijd je terug ) of toeren teller beweeg met starten ,
NEE .
normaal was dat wel Zei dion.

ook had u uit gelegd wat ik moest kleuren . sorry buiten de lijntjes . en rode stipelijn vergeten,


ook weet ik dat ik nu ip zoek moet naar zwarte draad van alarm .( iets dat u in begin vermoede)
u heeft uit gelegd over dubbel werkende relais ,enz)
en dat is duidelijk , morgen verder en zoeken .


ps foto 1 van zekering kast onder motor ka


oja bij de zekering f3 - staat een toeren teller. als plaatje ,
of meter instrument . zie foto . bedank voor het belen.


maar ik had toch gelijk. dat die zekering niet bestond hahah
ik kan niet zoeken wat niet is . haha



ps .foto zie u de map ,allemaalcan de auto , schema

foto motore ruimte zekering


klepje zekerin kast bij bestuurders kant , en waar f3 zit.


foto3 map met opdrachten en z



zekering kast waar f3 in zit

dikte map ,pffff


mooi roze buite de lijntjes





map A4 Met schema , en al u opdrachten , met antwoord .
ook mijn eerdere bevindingen ,genoteerd .
maar ik weet alles nog ,heeft u aan telefoon wel gemerkt ,dat verhaal van alarm .met onder breken en massa op leggen , haha
ja ik lees goed ,en vergeet dat niet meer .

en de nummers van stekkers zijn zo als ze op foto van schema staan , ik had die al maanden terug uit gezocht . ik weet ook dat op kabel 80 . de zekering klapte als ik er 12 plus op zetten . met zekering van 0,5 amp .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Bedankt voor de info... Heet meeste is ballast... Maar, op de foto waarvan jij zegt dat daar zekering F3 in zit???? zie ik van alles....

Ik wil graag weten welke zekering dat is.. svp aangeven.
Ook wil ik weten welke icoontje erbij hoort, en wat over die zekering in het instructie boekje staat.
Aan de achterkant van de zekeringkast moet je uitzoeken welke draden aan die zekering zitten...
Om die draden plak je een stukje(afplakband.(kun je je er niet meer in vergissen.

Ik kan zien dat er op ongeveer 10 cm afstand niet originele tape om een partij draad is geplakt..
Haal die tape voorzichtig weg en maak een foto van wat daar gebeurd is..
Ook heb ik graag een foto van wat er bij het contactslot gesoldeerd is.

Als je soms een spiegel naast iets legt, kan ik op de foto misschien de boven en de onderkant tegelijkertijd op die foto zien....

Richard we zitten warm. misschien wel heet....

Ik moet straks weg en ben dan niet meer bereikbaar.. In de avond kijk i wel weer........

richard72 (0), 10 jaar geleden

hahaah. Cor !!!!! u begint met. BEDANKT. VOOR INFO


. maar ik bedank u . weet u nog !! u helpt. mijn !
en ik he nu geen tijd ik ga vliegen ,( nee niet boven u huis )

o en achter kant van zekering kast zit een module geen draden.
ik heb al de tijd al spiegel gebruikt ! slim he om over al achter en onder kunnen kijken .
foto van cotak slot . en kabel boom is warrig maar hier zijn ze


Cor , antwoord op vraag of ik zeker ben dat die F 3 zekering het is ,

nee ! niet zeker , !!

reden 1 . staat niet op F3
reden 2. .staat een teken bij ( handeling staat instrumenten) nee geen jostie )

waar om ik vermoed dat het die is ?

reden 1 , draad en zekering voetje piep op multimeter !

reden 2, samen met 1 - het is 10 amp !.

reden 3. het is de enige zekering. die piep met de de stekker draad los op pen 80 .

uitsluiten kan ik niet .en die reden dat ik dat zeg ,is om dat ip zekering 12volt staat en op de pen 80 niet



. fijne dag nog .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik was er al bang voor, de zekering is van het instrumentenpaneel... Veel logischer is om mijn zekering onder de motorkap te zoeken....

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Maak de akku poolklem los
Haal stekker met aansluiting 80 van de ECU
Zet een pen van de bliep alvast in aansluiting 80 van de kabel bundel .

Maak de zekeringkast (onderde motorkap) los.
Keer hem om en trek alle stekkers los.

Zoek met de andere testdraad of er een contact bestaat in een van de stekkers..

Waarschijnlijk niet........

Kijk in het schema welke kleur draad van 80 is..

zet de bliep aansluiting welke op de 80 zat op de massa....

Kijk nu opnieuw welke draden van de goede kleur piepen......

Er is er waarschijnlijk 1 die niet piept....

Kijk waar de bundel van die stekker heen gaat.....

Als dat dezelfde is als van de Ecu.. Hoera...

Vanavond verder...

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard nog ff wat algemene informatie..

Op het schema zijn alle draden waar Constant 12v+ op moet staan, door jou rood gekleurd........
In werkelijkheid zin die draden echter Rood/ Zwart. (Dat is wat het schema er over zegt)
De draad van de (inmiddels beroemde) aansluiting 80 moet dus Rood/Zwart zijn........
Ik kan het niet helpen ,maar het wordt nu moeilijk......
De draad op de benzinepomprelais, welke naar de benzinepomp gaat,is Zwart/Rood.......
Dus er is verschil tussen Rood/Zwart en Zwart/Rood....
Laat je daardoor niet voor de gek houden.Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus we zijn vanaf nu met drieen.......

Dat is nodig, het wordt nog erger...........

ff terzijde...
Mijn zins opbouw is misschien vrij ingewikkeld. Maar je kunt hem vereenvoudigen door de stukken tussen 2 komma's of tussen haakjes ff niet te lezen.
Wat tussen twee komma's staat is om aan te geven waar over de het gaat. tussen haakjes is bij komwde informatie erover (en soms overbodig).

Hoewel ik weiger om de werking van de benzinepomp te (laten) controleren....(zolang er geen spanning op 80 staat), het volgende........

Op het schema is de draad, tussen de relais en de pomp, aan de RELAIS kant Zwart/Rood.
en
Op het schema is de draad, tussen de relais en de pomp, aan de POMP kant Zwart/BLAUW.
maar,
In werkelijkheid is de draad, tussen de relais en de pomp, aan de RELAIS kant Zwart/Rood
en
Ik kan me vergissen , maar men zou ook Rood/Zwart kunnen zeggen.......

Fout in het schema????

Waarom nu dit hele relaas?????

Eigenlijk alleen maar om aan te geven hoe lastig het is om te communiseren.
Zonder het in de gaten te hebben wordt er iets anders gemeld dan bedoeld..

In de BIJBEL is er een voorbeeld van... De Toren van Babel.....
Voor de niet zo bijbelvaste.......

Een Babilonische spraakverwarring is het resultaat.......

En wat ik nu zo gemeen ervan vindt...

De zwakkere wordt over schreeuwd door de sterkere......
Maar heeft die sterkere gelijk??????

Ik weet het niet en U????

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ,cor

De draad van stekker 80 .is zo als op schema staat , ROOD met zwarte lijn .


nog maals gezocht met meet pen in steker 80 .
en met ander meet pen .!onder motor kap ,bij d zekeringen ge meteen.

resultaat , 0 piep en frustratie level 6↗.

dan zekering kast onder motor kap . los gemaakt , echter geen stekkers !! alles zit vast ,
Zie foto. maar we hebben alle draden (accu af gekoppeld )
gemeten ,en geen piep .
antwoord 0


frustratie level 8 .

toen kreeg ik telefoon ,

en viel weg .


goed .fotos zijn d draden te zien van zekering kast motor ruimte onder motor kap .

heb alle draden gemeten . 0 piep .

morgen de massa aan ene kant . en dan daar de rood zwarte draad meten ,
en als goed is geen piep ?
en als een rood zwarte draad wel piep . is dat de draad die aan ma's lig . ?

had ik dat goed begrepen .


nu zoeken we een draad die op schema een plus moet zijn . maar nu aan de min lig .




we zoeken nog steeds zekering .F3. maar alle zekeringen hebben een component .

dat hebben we groot deels ,na gelopen .
zie foto ,


cor .als d draad nu niet daar bij zit .

dan moet ik eigelijk.
van af de plus accu pool draad, volgen. zoeken. die die niet naar zekering huis gaan ?
want dat zou dan de voeding kunen zijn (draad80)
ja toch .

morgen verder
massa en piep ,zoeken met een rood zwarte draad .


bij contakt slot zitten 3 dikke draden .ik kan me herinneren dat daar ook een plus op stond .

eindfasen zijn alle maal terug samen gemaakt ,denk dat ze die verbroken hadden voor alarm .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Oke Richard. We blijven onze aandacht richten op de draad welke aan 80 vast moet zitten....

Men heeft getracht de ECU uit te lezen.... Is dat een stekker met 4 aansluitingen??? Die zie ik nl in het schema. En jij weet waar hij op de auto zit...

Als die stekker 4 aansluitingen heeft meet je met de piep (akku los) of 80 piept op 16 van die stekker......(echter een stekker met 4 aansluitingen waarvan 16 heet?????

Anders moet je beginnen met de huls van de stekker met 80 open te maken en de draadkleur van 80 controleren......
Daarna ga je naar wat jij de diagnose stekker dacht te zijn...Twee stekkers welke op elkaar leken.....

Kijk op die stekkers welke aansluiting met no 16 dezelfde draadkleur heeft als 80....

Daar moet spanning op staan... Zo niet??? accu los en kijken of deze piept op 80........

Dan naar huis en gaan we morgen verder.......

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

richard, van de stekkers waarvan jij vermoed dat er een de diagnose stekkers is heb je foto,s gemaakt...... Ik zie steeds maar 1 kant ervan...

Dit is nou een tipisch voorbeeld van wat ik bedoelde, maak een foto met een spiegel erbij... Op 1 plaatje zie ik dan alle draden... Als je ook nog een stukje tape om aansluiting en een ander om die met het hoogste nummer er op vermeld, weet ik in een opslag alles ervan....

je kunt ook de draden weerskanten op buigen en een foto van bovenaf nemen.. ff nr 1 en hoogste nummer er bij en klaar is richard...

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]richard, van de stekkers waarvan jij vermoed dat er een de diagnose stekkers is heb je foto,s gemaakt...... Ik zie steeds maar 1 kant ervan...

Dit is nou een tipisch voorbeeld van wat ik bedoelde, maak een foto met een spiegel erbij... Op 1 plaatje zie ik dan alle draden... Als je ook nog een stukje tape om aansluiting en een ander om die met het hoogste nummer er op vermeld, weet ik in een opslag alles ervan....

je kunt ook de draden weerskanten op buigen en een foto van bovenaf nemen.. ff nr 1 en hoogste nummer er bij en klaar is richard...[/quote]
diagnose heeft veel meer dan schema zegd veeeeel meeer . en die stekker ,is er 2 keer 🌷.

richard72 (0), 10 jaar geleden

kor
BINGO. JA BINGO .
heel verhaal!

Ik had heel de middag besteed aan het uit zoeken kabels ,stekkers heel middag ,
Ben gaan bellen naar merk dealer .
Om de zekering. F 3. te weten te vinden.
( handwerkplaats boek ) morgen geven ze het door.maar hij wist te vertelen dat hij gewoon onder stuur bij de ander zit ,)

zwaar hoofd pijn van het uit vogelen van de kabels van plus ,draad 80 . gaan volgen .

op schema zag ik dat hij van ROODZWART / ook in eens WITBLAUW. is .!!

Ik hoorde me zelf bingo roepen ( alle maal nummers en papier in vullen ,nr
.denk dat ik dacht volle kaart ,?)


wij waren op zoek naar een plus draad van ecu , die waarschijnlijk ,aan de min. lag , ( door verkeerd verwijderen van alarm .

en ,ik wist nog dat 1 van de relais. die van de ecu , ook wit blauw. draad had . waar 12 volt moest staan maar 2,4 volt kreeg . en
ik heb allea los gekoppeld , en massa en de wit blauwe. draad bij relais. piep !! bingo
nu hebben we de plus gevonden. die aan een min lig .
Morgen verder . zoek en waar dat hij dat krijg


op de stekker waar 80 in zit. staan de volgende nr.

11329 -12
op de stekker naast ,( schema ) de kleinste
staat. 11408. -7

de stekker ernaast 11391. -9

grootste stekker
11390. -12

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Je bent in gedachten een stap te ver gegaan.... We vermoeden sluiting, dus we weten het niet zeker..
Daarom wil ik graag weten of de draad 80 op de ecu draad 16 op de diagnose stekker is......

Volgens het schema is die draad rood zwart.. In werkelijk kan die draad elke kleur hebben.....

De constante spanning op de ecu. Is bij dit soort ECU's altijd de zelfde pin....... Pin 80........
Dus op de ecu zoeken we die op en we controleren de kleur.
Jij zegt dat die blauw wit is........
Dan moet dezelfde draad op de diagnosestekker ook wit blauw zijn.....
Daar zit die draad op aansluiting 16...
Als de diagnose stekker 16 mogelijke aansluitingen heeft zit hij op een hoek ervan

volgorde is dan altijd..
1 ,2 , 3 , 4 ,5 ,6 ,7 ,8,
9 ,10,11,12,13,14,15,16

of het spiegelbeeld ervan.....

Meestal is minstens 1 en 8 en 9 en 16 in het stekker huis ingegoten...
Soms wordt elke positie aangegeven,,


,,,,,,

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

klopt die combinatie niet dan weten we nog niets......

Je hebt overduidelijke fotos gemaakt van de stekkers., precies hoe ik bedoelde...

Maar nu komt het, De fabrikant kan de nummers opgedrukt hebben aan deze kant... dus precies onder de draden, zodat ik ze niet kan zien... Maar de nummers kunnen ook op de andere kant van de stekker ingedrukt zijn.......(Aan jou om dat uit te zoeken)

ff een heel andere benadering.... Stel je voor er is sluiting, omdat er een draad verkeerd is aangesloten Als de draad tussen de akku en de zekering op de massa is aangesloten? zal de zekering (F3) niet stuk gaan, maar als er niet nog een andere (meestal veel zwaardere zekering) tussen zit, dan ontstaat er brand.....Dat is niet gebeurd. Dus die sluiting zal voorbij de zekering veroorzaakt worden...

In dat geval blijft de zekering niet heel. en de draad welke aan 80 en 16 ligt is heel maar ligt aan massa.. Dit moet te controleren zijn....

Akku los pin 80 moet dan piepen op de massa.. Maar ja zeker weten dat het pin 80 is, Pin 16 ligt ook aan massa... Maar ja, ook zeker weten dat het pin 16 is.......

Als er alleen een draadbreuk ibetreft zullen alle zekeringen heel blijven ... Door te meten of op beide zijden van de stekkers op de zekering spanning ataat, weten we dat we het verderop moeten zoeken,,, Een mooie plek om te weten waar me heen moeten is de diagnose stekker,,,,,,,

Het is een goed idee van je om informatie in te winnen bij de dealer......

Het komt niet veel voor dat de bedrading van een japanner spontaan gebreken vertoont... Het gevolg ervan is wel dat de meeste monteurs daar niet veel ervaring hebben in het storing zoeken, in de electrische installatie....

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Je bent in gedachten een stap te ver gegaan.... We vermoeden sluiting, dus we weten het niet zeker..
Daarom wil ik graag weten of de draad 80 op de ecu draad 16 op de diagnose stekker is......

Volgens het schema is die draad rood zwart.. In werkelijk kan die draad elke kleur hebben.....

De constante spanning op de ecu. Is bij dit soort ECU's altijd de zelfde pin....... Pin 80........
Dus op de ecu zoeken we die op en we controleren de kleur.
Jij zegt dat die blauw wit is........
Dan moet dezelfde draad op de diagnosestekker ook wit blauw zijn.....
Daar zit die draad op aansluiting 16...
Als de diagnose stekker 16 mogelijke aansluitingen heeft zit hij op een hoek ervan

volgorde is dan altijd..
1 ,2 , 3 , 4 ,5 ,6 ,7 ,8,
9 ,10,11,12,13,14,15,16

of het spiegelbeeld ervan.....

Meestal is minstens 1 en 8 en 9 en 16 in het stekker huis ingegoten...
Soms wordt elke positie aangegeven,,


,,,,,,[/quote]
hoi cor ,u vergist zich ,
of u ziet iets wat ik niet ziet ?( net als zekering. )


op schema , X 1. diagnose stekker ! klopt. !! ja he .
oke. ,daar staan maar 4 draden op ,in het echt .zijn het er veel meer .
100% Zeker weten ,dat de stekker wAr van ik zeg diagnose is . ook zo is .


zie foto , van plaats aan duiding ,diagnose stekker ,100%. zelfde als in auto .ook zie foto .

dus. pin 80 is 100%. WIT BLAUW .in de auto .

maar ook op schema .(rood zwart )
loopt over naar de relais (k46) en daar Wit blauw .
west u nog ,dat ik gister aan telefoon zei ,bij zekering huis ,in motor ruimte ,plus een witte draad is .!


dan had u paar berichten eerder gezegd , dat kan is dat we een draad zoeken ,die plus moet zijn maar aan min lig.

u had zelf gezegd zoek de draad kleur van pin 80 ? en en meer massa en die draad en als er 1 piep , is die Due we zoeken .

ps. foto goed ?
kunt u wijs uit de nr. kunt u zeggen welke pi n 80 moet zitten ??

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor ging mijn voor a; om de f3 , zekering .
hoi cor .
die getallen ,van de stekkers kan je op foto niet zien !! onmogelijk .
ik heb met vergroot glas moeten kijken.

maar ik heb een iPhone 5 ,en heb een steker waar het wel zicht baar is .
en als u mijn kan vertellen ma de foto met nr ,te zien .welke pin 80 is .
ik begrijp niet waar op schema geen nok of lip , staat getekend .

vergroot de foto dan zie u waar de nr staan .inzoomen dan rechts daae staan de nr

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi , wat is de reden dat er een japaner over al stipjes heb gezet,? moet toch reden hebben?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Op de tekening van de onderkant van het dashbord met erop de stekker met no 1 t/m 16 is te zien dat de stekker schuine zijkanten heeft...
De stekker welke jij aangeeft is rechthoeking.... Dat is dus een ander.........

Heb je gezien waar de dealer de diagnose stekker op heeft aangesloten?????

Maak eens een foto van de stekker (en de draden) waar 80 op hoort te zitten.

Ik ben nu niet geinteresseerd in de kleur wit blauw op relais 46..... Dat is een ander traject...... We zijn op zoek naar zekering F3 en naar aansluiting 16 van de diagnose stekker en we zoeken nog steeds aansluiting 80.....op de ECU.. Die aansluitingen zijn volgens het schema rood/zwart, maar kunnen ook een andere kleur hebben...

Omdat de dealer de ECU niet kon uitlezen, vermoed ik dat net als de ECU ,ook de diagnose stekker geen constante spanning heeft..... Beiden lopen via F3....

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor sorry hoor maar u wijk steeds af
u heeft mijn beroicht niet gelezen ? begrepen ?

IK HEB GISTER FOTO VAN STEKES VAN ECU GESTUUD
DUIDELIJK IN ZOOM BAAR ?

EN ALLE STEKKERS DUS OOK WAAR 80 OP HOOR.

ik heb mirsubishi garage gebeld
die man heeft op gezocht in werkplaats hand boek waar zekering zit van f3 ecu

en dat is onder stuur !! dus zekering is niet stuk
ook is er nog een zekering , van ecu
nummer 5 , zie foto van hand leiding

maar u heeft nu foto van stekkers ecu,
en bij 1 staat duidelijk getal, leg u eens uit wat dan boven of onder is van nr?

zo dat ik weet waar 80 zit,
maar ik weet zeker dat het de wit blauw is, nu en dat gaat via de relais, van ecu
.waarom heeft u nu weer over diagnose stekker ?

twijfelen aan of hem wel is ,nu al 3 berichten lang
maar het is hem punt zeker weten
zie fotos, daar zie u ook schuine kant

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Maak de akku poolklem los
Haal stekker met aansluiting 80 van de ECU
Zet een pen van de bliep alvast in aansluiting 80 van de kabel bundel .

Maak de zekeringkast (onderde motorkap) los.
Keer hem om en trek alle stekkers los.

Zoek met de andere testdraad of er een contact bestaat in een van de stekkers..

Waarschijnlijk niet........

Kijk in het schema welke kleur draad van 80 is..

zet de bliep aansluiting welke op de 80 zat op de massa....

Kijk nu opnieuw welke draden van de goede kleur piepen......

Er is er waarschijnlijk 1 die niet piept....

Kijk waar de bundel van die stekker heen gaat.....

Als dat dezelfde is als van de Ecu.. Hoera...

Vanavond verder...[/quote]
????????????????????/

bingo hoer a ik heb dit !!!

richard72 (0), 10 jaar geleden

even duidelijk. geven nu


COR ZEKERING VAN ECU IS F3. zit onder stuur oo nr.3 !!

en dat is SRS .op dekseltje .

en ook nr. 5. is van de ecu .

dadelijk ga ik na meten welke dat op ecu zelf is . maar wit blauw kloot dus.

en die heeft een piep met massa . dus en nu !???

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Piep met de massa zegt niets.....Dus heb ik niet mee laten tellen...

De garage heeft zekering F3 aangewezen.

Je zegt dat die zekering heel is.
Staat er spanning op de zekering ?

Aan welke kant van de zekering valt de spanning weg als de zekering verwijderd is ?

En welke kleur draad is dat dan.

Is dat dezelfde kleur als 16 van de diagnose stekker ?

En/of 80 van de ECU..

En als het dan de zelfde kleur is ??? is die draad heel??? (Meten met losgenomen accu).

Richard, ik moet voor 100 % zeker zijn van alles Anders loopt het zeker mis.....

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Nu weten we dus waar zekering F3 echt zit...Over het dashbord of de interieurverlichting wil ik niets horen.........is iets anders.......
Ik wil wel weten waar de ECU ergens zit???? Hoever is dat bij die zekering vandaan??? De draad tussen de diagnosestekker en zekering F3 is in orde.......

We gaan er voorlopig van uit dat we de 80 ook gevonden hebben.... rood/wit. Meet de aansluiting eens door met de kabel erop. breuk is meestal het randje van de kabelschoen......
Nog steeds verbinding???
Maak de draad van de ECU vrij, zoals we hebben afgesproken en meet steeds verder............ Tot we de breuk gevonden hebben of bij de zekering zijn aangekomen.......
Als de verbinding via een zg combie stekker naar een andere kabelboom overgaat??? Niet alles slopen maar eerst de stekkers van de verbinding tussen die twee kabels controleren.....



Maak de achterkant van de echte F3 maar vrij en c

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi , ik had u gebeld. ben nu idere avond bezig van 19;00 tot 23:0 uur

ik zal even wat nieuws melden.
u Zeg diagnose nummer 16- maar staan geen nr op .!

maar ,na dat ik de zekering kast los had gehaald
en terug olaatsten .zeg maat van me,dat lampje verklikker
in dashboard aan uit gaat als ik met zekering kast beweeg .
en ja zag het en pats ,? zekering door ?
2 onder motor kap 10 amp

en binen ,??? F 3 . stuk.

dus nu zit sluiting in . ik hen klaar mee, met alles

richard72 (0), 10 jaar geleden

ik Zie op foto van diagnose stekers ,uit handleiding nummer staan maar op 16 zit niet de rood zwarte draad !

richard72 (0), 10 jaar geleden

zo zijn we weer , cor
.
ik heb ni dus kortsluiting als ik met kabel bundel rommel !!!!

ik zie op schema get verhaal van ..diagnose stekker, met de rood zwarte draad.

die ga ik dus helemaal volgen ,zo als u uit gelegd heeft .!


daar na of tussen door ga ik zoeken welke draad bij de zekering hoort die kapot gaat als ik rommel met de bedrading .

nu zekeringen halen !

hoop dat die kortsluiting ,de reden was.is van alles . maar eerst was er geen een zekering stuk .
stuk pas met de kabel bezig ben

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Kortsluiting binnen in een kabel bundel?? heb ik nog niet eerder meegemaakt......
Kortsluiting in een bundel, omdat de bundel wordt bewogen?? dat lijkt me nog onwaarschijnlijker.....

Kortsluiting ontstaat als de plus direct met de min wordt verbonden...
Voorbeelden ervan zijn bv.. schroeven door de kabel bundel heen in de carrosserie.
bundels, waarvan na langdurig schuren een plusdraad vrij komt te liggen en die dan kontact met de massa maakt.....
De meeste oorzaken van kortsluiting komen voort uit het verkeerd aansluiten van draden......

Was de zekering (onder de motorkap) eerder ook al eens stuk????

Ik vermoed dat die zekering (F3) is en dat het (foutief) meten op de diagnose stekker voor sluiting heeft gezorgd....

Daarom niet bij de diagnose stekker beginnen , maar bij de ECU... En akku los!!!!!!!

Lees ook wat ik gisteren 23,59 heb gemeld....

richard72 (0), 10 jaar geleden

nee cor kom niet door meten !!!!!

als ik u zeg dat het komt door bewegen van de draad bundel dan is dat O !!

we hebben 3 keer gedaan zekering er in . en zo dra ik. wiebel pats !



u Eg eerst nog niet mee gemaakt maar dan geeft u redens . dus !???

en nee ee was eerder geen zekering stuk!!!!!!
ook dit. heb ik al ,,,, keer vermeld ?!!! m

en nee niet met meten ,!!!

was toen ik met zekering kast bezig was met terug stopen in hoek .
an waren er gister ,en een zag dat verklikker lamp aan en uit ging.
en toen ik keek en wiebel de ging hij aan en uit .en toen pats,
zekering vervangen , en bleef heel , lamp branden weer ,ik pak zekering. huis vast wiebel en pats ,
zekering er weer uit ,
nieuwe zekering er in ,maar nu brand de lamp niet meer .

ik ga dadelijk eerst , na zoeken , op ecu stekker ,( de draad volgorden ,zo als aan telefoon hadden besproken !
dan begin ik ook met de diagnose. stekker te gaan volgen .

ik hoop dat ik wijs kom uit de stekker van ecu , zo dat ik 100 % weer welke. 80 is .


maar dat hoor t u van avond .

en wat te doen met dat probleem ? dat zekering er uit klap als met zekering kast of draden wiebel , pffff
als daar in die hoek moet gaan zoeken , nou Danoet ik een ketting zaag hebben om er bij te kunnen .

gelukig heb ik er een , dussssssz

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Nu weten we dus waar zekering F3 echt zit...Over het dashbord of de interieurverlichting wil ik niets horen.........is iets anders.......
Ik wil wel weten waar de ECU ergens zit???? Hoever is dat bij die zekering vandaan??? De draad tussen de diagnosestekker en zekering F3 is in orde.......

We gaan er voorlopig van uit dat we de 80 ook gevonden hebben.... rood/wit. Meet de aansluiting eens door met de kabel erop. breuk is meestal het randje van de kabelschoen......
Nog steeds verbinding???
Maak de draad van de ECU vrij, zoals we hebben afgesproken en meet steeds verder............ Tot we de breuk gevonden hebben of bij de zekering zijn aangekomen.......
Als de verbinding via een zg combie stekker naar een andere kabelboom overgaat??? Niet alles slopen maar eerst de stekkers van de verbinding tussen die twee kabels controleren.....



Maak de achterkant van de echte F3 maar vrij en c[/quote]
???

draad 80?? rood wit zeg u ?
pffff hoe komt u daar bij .
nee. draad 80 was of , rood zwart , of wit blauw .
dadelijk ga ik via kleur op kabel naast elkaar , op steker na kijken .

de ecu zit , rechts tegen buiten kant , voeten bij rijder . zo als aan gegen.

de 2de diagnose stekker is geen diagnose stekker , maar audio , ( iemand zei dat eens hier ?? )
en il dacht daar aan rn heb gekken , en verrek klopt .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

sorry, nee, ik bedoel rood zwart,

Richard war die andere stekker van is interesseert voorlopig ook niet...

Heb je gevonden waarom de zekering stuk is gegaan????? verbindt anders met de akku klemmen angesloten, de rood/zwarte draad van de diagnose stekker eens ff met de massa.... Als de zekering onder de motorkap opnieuw knapt??? is dat zeker no 3. Jammer voor de monteur van de dealer, maar hij heeft de verkeerde opgezocht....

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor hoop dat u even tijd neem om te kunnen begrijpen

ik zal proberen uit te legen .

u had mijn gevraagd om te kijken schema , ecu. en nr, met kleur code .

vergelijke met de stekker waar van wegdenken draad 80 zit

op foto ,linker rij ,is nummer en kleur ,die ik op ecu b op schema heb gevonden .!!


dan aan de rechter kant , de steker zo als op schema staat . ben ik gaan in vullen met kleur .
en dan vergelijk ik die met foto van stekker uit auto .

wat me op valt 2 dingen die niet over heen komen .
ten eerst. op schema is. 85/86/87 rosé /oranje / geel groen /

-komt er op neer ? dat op schema de getallen van steker boven 82 naar 92 van links naar rechts loop . maar in het echt recht naar links .
en de onderste klopt wel !? pffffff
dus met ander worden , schema stekker is niet zelfde aan de echte , in het echt is de helft gedraaid, dus wat nu boven elkaar getekend zit.is op foto juist diagonaal ,????

Poe ,over een uur ga ik er geen


dan is in het echt ( wit blauw !!!!) dat op schema ROODZWART is . dus klop mijn eerder gedacht !!

samen met de relai verhaal ,had ik toch goed . draad 80 is wit blauw, niet gek eant op schema ,loopt hij ook wit blauw


cor alles stekers los accu los. en piep meten tusen. diagnose ROODZWART (16)
en wit blauw (80)?

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]sorry, nee, ik bedoel rood zwart,

Richard war die andere stekker van is interesseert voorlopig ook niet...

Heb je gevonden waarom de zekering stuk is gegaan????? verbindt anders met de akku klemmen angesloten, de rood/zwarte draad van de diagnose stekker eens ff met de massa.... Als de zekering onder de motorkap opnieuw knapt??? is dat zeker no 3. Jammer voor de monteur van de dealer, maar hij heeft de verkeerde opgezocht....[/quote]
nog half uur ben ik daar . maar als ik met kabel boom zekering kast stekkers. wiebel klap r de zekering !!!!!!!

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

gisteren vertelde je dat de sluiting veroorzaakt werd door een peperclip.... Ik denk dat de sluiting is veroorzaakt door het losmaken en niet correct weer in elkaar zetten van de achterkant van de zekeringkast....

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]gisteren vertelde je dat de sluiting veroorzaakt werd door een peperclip.... Ik denk dat de sluiting is veroorzaakt door het losmaken en niet correct weer in elkaar zetten van de achterkant van de zekeringkast....[/quote]
hoi ,dat mag u niet denken , ik vertel letterlijk alles ,
nog een keer .
ik dacht dat het kwam door paper klip .
maar ik was bezig met de zekeringkast .

en neeeeee b. bij heb niks verkeerspaaltje gesloten !!!!!

hallooo te eerste ,als uni ga denken inplaats geloven dan stopen we beter ?

nog maals geloof me nu. als ik iets typ dan is dat ook zo .
ik zal altijd eerlijk zijn. HOE DOM IK OOK GEDAAN HEB !!! anders weet u nog niks.

stekers op de zekering kast , ALLE MAAL 1 na 1 INGEKRAST. TEKENS STEKER BIJ GAT WAAR HIJ IN ZIT . DAN PAS ER UIT !!!!!hallo cor , ik ben geen monteur maar ben wel 41 jaar . heb hele kabel boom van ene auto in de ander gedaan. en tien zelfs de steker moet aan passen , alles wat ik uit elkaar haal. denk ik rustig na. foto maken en ken merk er in want nu lijkt het zo logies. maar uur later misschien niet meer .

ik ben hobby vlieger. geloof me, niks aan toe val over laten . zeker heid. uitsluiten enz

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]sorry, nee, ik bedoel rood zwart,

Richard war die andere stekker van is interesseert voorlopig ook niet...

Heb je gevonden waarom de zekering stuk is gegaan????? verbindt anders met de akku klemmen angesloten, de rood/zwarte draad van de diagnose stekker eens ff met de massa.... Als de zekering onder de motorkap opnieuw knapt??? is dat zeker no 3. Jammer voor de monteur van de dealer, maar hij heeft de verkeerde opgezocht....[/quote]
diagnose stekker rood zwart aan massa gelegd ? vonkt en pats , zekering .
onder motor kap , stuk .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Blijft er spanning op als de door de monteur aangewezen zekering weg is genomen????

richard72 (0), 10 jaar geleden

kan ik u bellen

richard72 (0), 10 jaar geleden

dus zekering van garage zei (3&5)
zijn er niet van .
nu uit bouwen van diagnose ROODZWART !?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

oke, bel maar ff. maar er is nog wat... Draad 80 en 72 zijn volgens het schema beiden rood/zwart.. Het is maar net welke 80 en welke 72 is?????
Beiden kunnen het zijn.... Echter 72 zit aan de luchtmeter. En als je de stekker daarvan los neemt kun je de draad van aansluiting nummer 6 ervan doormeten naar die twee aansluitingen degene die contact maakt is 72 , dus de ander moet 80 zijn.....
Op de luchtmeter staan uiteraard wel nummers van de aansluitingen.

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor mee dat ik vraag kan ik bellen , word me maat weg geroepen , dus ben nu thuis.
ben begonen , aan diagnose kabel

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi, ik had nog wel gekeken weer ,of er 12volt op ,de 80 (roodzwarte draad stond ,maar er staat ,0.002 volt op .
de meter. geen 12 volt .

echter de zekering die klapt. staat wel interieur lamp bij !!

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard, ik zal ff opnieuw de volgorde aangeven...Maar daarvoor wil ik graag ff een paar antwoorden, over de huidige stand van zaken...

Staat er altijd spanning op 16 van de diagnosestekker???
Zo ja, Valt die spanning weg bij het verwijderen van welke zekering ervan????

Zo ja, We noemen die zekering (voorlopige F3)
Zo Nee, Verder zoeken naar de zekering ervan...........

Geen resultaat?? Doe nu wat ik in mijn bericht van22.12uur heb geschreven...

Het is dan beter de bundel los te gaan pellen bij de ECU vandaan....

Als bij het begin van de bundel maar 1 draad zit met de kleur welke je volgt hoef je niet alles los te pellen, maar kun je de bundel opensnijden net voor de eerste aftakking.....
FF meten of daarvandaan nog verbinding is met 80 en kijken war de draad heengaat, en of er nog een draad in dezelfde kleur bijkomt...

Zo ja je eigen draad volgen door de bundel verder open te snijden.
Zo nee. Net als eerder de volgende aftakking opzoeken en weer meten... enz.enz. tot je ergens uitkomt......

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi,zekering onder motor kap spring
,diagnose stekker
dus F3 is 1van de 2 in geel blokje motor ruimte. get is de achterste .

ja 12 volt (de SPANING ) vakt weg als die zekering er uit is .(F3. ondermotor kap )




cor bedankt weer haha ,
ben het ad toe beu,
maar kan het nit los laten

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Je had het ooit over de losse stukjes (restjes) draad van het alarm,,,
Die kunnen heel goed voor sluiting zorgen......

Ook de restjes wegknippen en daarna elke draad rondom goed isoleren met tape.....

De taperolletjes zijn bijna niet tussen de draden door te wurmen......

Wij deden dan alsvolgt.

We namen een pijpje.. Dat is een zg AMP klem, waarmee twee draden verbonden konden worden.

We wikkelde voldoende tape om een pijpje, en we wikkelden de tape daarna vanaf het pijpje om de draad heen..... Ver buiten het kale deel starten en steeds de helft van de breedte van de tape verder wikkelen...en ver genoeg doorgaan....

richard72 (0), 10 jaar geleden

daar waar de onderdelen liggen waren ze verstopt !

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Je had het ooit over de losse stukjes (restjes) draad van het alarm,,,
Die kunnen heel goed voor sluiting zorgen......

Ook de restjes wegknippen en daarna elke draad rondom goed isoleren met tape.....

De taperolletjes zijn bijna niet tussen de draden door te wurmen......

Wij deden dan alsvolgt.

We namen een pijpje.. Dat is een zg AMP klem, waarmee twee draden verbonden konden worden.

We wikkelde voldoende tape om een pijpje, en we wikkelden de tape daarna vanaf het pijpje om de draad heen..... Ver buiten het kale deel starten en steeds de helft van de breedte van de tape verder wikkelen...en ver genoeg doorgaan....[/quote]
Cor dat is een hele goed opmerking van u.
over de losse stukjes ,kabel die van alarm .
hier en daar stukje aan zitten .
misschien dat daar kortsluiting en verklikker lampje uit ging.
zal volgen de keer eerst tape .
en gelukkig kan ik daar met een tape rol om heen.
en ik snap u uit leg .haha een maat
van mijn , heeft Krimp tape .
doe je. er om heen n er na aansteker warm en Krim het net als krimkous

richard72 (0), 10 jaar geleden

En ?? Cor

, ik werd wakker , en dacht dat u het antwoord. wist , en hier had weg gezet ,hahaha

ik kijken . en terwijl ik dat deed werd ik wakker ,echt wakker !!

dus hoe zo het hou je bezig , pffff

Nog een uur en dan ga ik (HET BEEST ) op bouwen ,
auto's als die stuk gaan ,oke.

Als een vliegtuig stuk gaat is het meestal 100% verlies.

Dus ik ben een beetje op gewonden , en moet me hoofd er bij houden . geen andere dingen .
ben nog maar beginner ,.
Maar men zeg dat ik er gevoel voor heb )

Weet niet wat men bedoel ,weet Aleen dat wat ik voel , als ik met me nieuwe aan winst start .
Dat is aub blijf heel ,en na een 8 min. heel ben geland ,krijg ik pas een wou gevoel .
en blij dat de 3300 euro Beest ,weer naast me staat .

daar heb je 3 Mitsubishi voor .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Denk erom. Krimpkous beschermt prima, behalve als er scherpe kantjjes bij komen kijken. tijdens het krimpen steken die alsnog door de isolatie heen...

Als het juist wordt toegepast is het mooie van krimpkous is het volgende... Na afloop van het krimpen is er een geleidelijke overbrenging ontstaan..
De door het solderen hard geworden verbinding gaat plotseling over in een soepele. Exact op de scheiding is er bij bewegen risico van breuk.
Juist dat risico wordt zodoende verminderd.

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi ja Krim kous is niet aleen afschermen . maar inderdaat zorgd voor niet abrupt van soepel naar hard.

cor van daag met DE BEEST GEVLOGEN ,
heerlijk ,om stunten .
toen een ander club lid ,

met een gps ,logger , leg hoogste gemeten punt vast

,hoogste gemeten km,uur .
600 meter hoog,
375 km uur .
haha .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Je kunt wel in de wolken zijn (geweest) maar de Mitsubischi loopt nog steeds niet...

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor ben je er klaar voor ??




van 20:00 tot 23:10 bezig geweest met draad van ecu 80
tusen kabel boom gevolgd.

zucht .
meten piep ,tusen zekering F3. en 80 -niks
meten tussen zekering F3 en diagnose ,piep

onder motor kap (daar loopt hij heen )door kabel
ongeveer halve weg , meten tussen draad 80
piep !
dus juiste draad gevonden onder motor kap ( is enige ROODZWART )

toen meten tussen zekering F 3. en dat punt halve weg ,
geen piep !

dus tusen zekering en die kabel nog niks . maar nu moet ik van alles uit bouwen om de kabel te kunen volgen .
nig foto gemaakt

oja een stekker gevonden ,met in gegoten draden?! weer dat u er over heb gehad maar weet niet meer wat . ik dacht maak foto . motgen verder.

als we het goed hebben,dat draad 80 ROODZWART is .
dan zit hier een breuk . ?

maar goed motgen verder mer draad volgen .

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor ik zie. op schema dat F 3 . draad 1 knoop punt heeft!
en 2 eind punten ???!
diagnose nose ,en draad 80 ecu.

en de breuk zit tusen knoop en , het punt, waar ik nog piep heb met steker 80
ecu.? ja

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Knooppunt op het schema is alleen maar schematisch bedoeld.. Het kan goed zijn dat bv aan de zekering 2 draden zijn aangesloten, waarvan er 1 naar (diagnose 16) gaat en de ander naar de (ECU stekker 80)

Wat bedoel je met gegoten??? Als alle draden gezamelijk in een hard stuk terecht komen en er ook weer uit??? niks aan de hand. voorlopig niet opensnijden..... Draad meten desnoods met twee prikkers....

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Knooppunt op het schema is alleen maar schematisch bedoeld.. Het kan goed zijn dat bv aan de zekering 2 draden zijn aangesloten, waarvan er 1 naar (diagnose 16) gaat en de ander naar de (ECU stekker 80)

Wat bedoel je met gegoten??? Als alle draden gezamelijk in een hard stuk terecht komen en er ook weer uit??? niks aan de hand. voorlopig niet opensnijden..... Draad meten desnoods met twee prikkers....[/quote]
nee snij niks open .

en de zekering F3 heeft 1 draad. rood zwart. van daar

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor bericht 120

heeft u over zekering kast m ruimte.
massa en dan draad zoeken met de kleur als draad 80 van ecu.

maar u zeg als je een heb die niet piep ,bingo !
maar denk dat net ander om is ?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

.........en de zekering F3 heeft 1 draad. rood zwart. van daar..........

We zullen zien!!!!!

We blijven nu eerst de draad van af (ECU 80) volgen en meten waar de breuk zit... Als er een breuk is??? ......

Het zal toch niet zo zijn dat er 2 aparte zekeringen zijn waarvan er maar 1 aangesloten is..... Denk erom we blijven met die draad bezig en alles zal duidelijk worden.....


onderstaand had ik al eerder gevraagd te doen... wat is daarop je antwoord?

maar er is nog wat... Draad 80 en 72 zijn volgens het schema beiden rood/zwart.. Het is maar net welke 80 en welke 72 is?????
Beiden kunnen het zijn.... Echter 72 zit aan de luchtmeter. En als je de stekker daarvan los neemt kun je de draad van aansluiting nummer 6 ervan doormeten naar die twee aansluitingen degene die contact maakt is 72 , dus de ander moet 80 zijn.....
Op de luchtmeter staan uiteraard wel nummers van de aansluitingen.

richard72 (0), 10 jaar geleden

ik ben de draad aan het volgen , tot nu toe,
draad van ecu nog heel.

echter lees ik u berichten door ,en bericht 120
zegt u massa , en de rood Zwart draden net als 80 is .
meten .

oke, 2 stuks zitten er .

een biep met massa een niet .


een die piep is F3

ander niet piep is 15 amper nr?

een ding alle stekers op zekering kast er uit . zal niet gaan!!!!!
zijn de zelfde en ven bang dat niet meer goed komt
heb hier ook slecht licht. en amper gereedschap of spullen . pffff
lamp wor ik gek van halo geen spot.230 graden blak bij gezicht warm of handen lijmen wel gloeien . maar ander lampen sneuvelen steeds .

help wat nu onder tussen ga ik verder draad volgen .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Het sorteren van stekkers.......

Maak een tekening van het blok waar de stekkers ingaan.....

Geef alle plekken waar stekkers inmoeten een naam.. bv A1--A2---A3 enz enz
De volgende rij noem je B1,B2.B3 enz enz...

Beschrijf op die manier alle aansluitingen op het getekende vel papier...

Op de stekkers doe je om elke meest linkse draad een stukje afplakband met het nummer van die aansluiting erop...

Nu kun je alle stekkers losmaken en later in het juiste gat terugplaatsen......

richard72 (0), 10 jaar geleden

adem in .1........10

richard72 (0), 10 jaar geleden

zucht .adem in adem uit .


foto. met stekker schema ,staat een pijl .
WELKE KLOPT MET DE FOTO VAN DE STEKKER IN AUTO !!

dus aleen stekker niks nr van stekker. heel de stekker . zo als hij daar staat zo is de steker als op foto

cor u zeg ik wordt gek.
maar ik schat u leeftijd in . 10 jaar gepensioneerd ,62 plus 10
.ik dnk dat 90% leeftijds genoten. misschien dat terecht kunnen zeggen
het heet dan anders .maar respecteer ieder mens .

maar ik wil u maar even zeggen dat u niet gek bent.
of zo maar wordt van een bericht . gelukkig maar . .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik geloof dat ik gek wordt....
Wat moet ik in godsnaam met een foto van het stekkerblok waarop bij 74 een pijl wordt gezet... 74 staat niet op het schema van de ecu en is waarschijnlijk leeg....

En wat bedoel je met??? ik doe dat ook altijd .of drastischer , tekening foto . en dan x geven. met soldeer bout punt . maar dat is wat ik bedoel . ik sta ergens en hb niks wat normaal nodig kan hebben

Richard ik heb de antwoorden niet nodig...

Richard,,, vanaf nu blijven we bij hetgeen er gebeuren moet.. Nl. De loop van de blauw-witte draad volgen van af aansluiting 80.. en als het daarbij nodig is verwijder je de stekkers zoals ik je heb uitgelegd in bericht #173

Aansluiting 80 is de op 1 na rechtse of linkse van buiten, die waar de blauw witte draad op zit...

richard72 (0), 10 jaar geleden

zo als ik al zei , cor. Dat de pijl niet een nr aan wijst maar die stekker klopt met de stekker in auto van af achter kant gezien ??

maar als u dat niet volg. ? wat dnk u voor mijn ?
ik bn geen monteur. steeds verander de kleur 80 dan zelfs positie van de draad 80

ik volg het wek anders zou ik niet zo ver komen .
maar u begrijp toch wel dat zo af en toe ,even all e nieuwe foute op rij moeten zetten . dat is wat ik deed met foto n foto schema . ik wijk niet af ,van wat u zeg ! dus .
daar bij u geloof in zwarte piet en die ander man op zijn paard.
tja .
ik denk niet dat u daar in geloof,u zegt .in hoop dat u wat krijg op 6dec.?

richard72 (0), 10 jaar geleden

en cor, of ik haal airbag er uit om wit blauwe draad volgen (dan stop ik echt met alles )

want de draad loopt in de bundel achter ijzer steun, en daar zit kachel fan motor op, en rest , of u neemt aan wat ik al eerder heb gezegd en dat is , dat deze naar een van de relais loopt , want dat zei ik paar berichten terug al ,
maar toen zei u ,dat ,,,,,
enz.


de kabel komt niet voor in de bundel , in motor ruimte .!!

maar wel op de relais die van ecu en of brandstof pomp zijn .
aleen loop die ook de bundel in .

richard72 (0), 10 jaar geleden

en de wit blauwe draad ,komt wel voor in motor ruimte maar Dan 2 x dik.
en dat is ook op de ,relais daar zit hij naast dikke wit blauwe en die piep. ook als ik meet .met de witblauwe van stekker ecu

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Richard, We hebben eigenlijk niks....

We weten dat er op 80 van de Ecu spanning moet staan via zekering F3..En dat is niet het geval. Omdat er nergens spanning op staat.
We weten niet zeker welke aansluiting 80 is, ook weten we niet of de draadkleuren kloppen...

We hebben nu nog drie mogelijkheden over.

Doorgaan met de kabelbundel(s) open knippen en zodoende de vermeende breuk vinden.....

of........

Is de dealer misschien bereid jou het betreffende werkplaatshandboek uit te lenen????
Moe de boeken bij de Carisma zijn ingedeeld weet ik niet....
Maar ik ben geinterresseerd in de boeken waarin wordt uitgelegd hoe het electrische schema gelezen moet worden...
Ook de delen waarin de ligging van de kabelbundels wordt duidelijk gemaakt, heeft mijn interesse
De tekening met de posities van alle electrische componten.....
Eigenlijk alles waar wat over de electrische installatie instaat...
Kan best een halve meter (dikte) boeken zijn.....

of;;;;;;

Een zelfde auto zoeken die loopt, en daarbij de stekkers van ECU trekken en meten op welke draad daar spanning staat.
Als die draad gevonden is op die auto kijken welke zekering losgemaaky moet worden om de spanning op de ECU weg te laten vallen....
Als we dat weten kan die auto terug naar de eigenaar....

Ik ga voor de laatste optie.....

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi cor .
ik begrijp het ,
ik heb gekeken op markt plaats 1in rhoon
de zelfde te koop .
maar als ik vraag of ik dat mag doen ?

is het misschien een idee om hier een op roep te doen .?

ondertussen ga ik verder met kabel pluizen . hoop dat niet verdwijnt onder dashboard .

maar eerst me eigen auto een even op zoeken . aleen staat daar niks van LPg .

ik heb van mijn bmw orginele werkplaats hand boek ,Duits en nl . 4 x. A4 mappen vol .
haha .

zou jet nuttig zijn om vraagbaak te halen ,? of denk u dat dat er niet in staat ,alles wat we nu zoeken .

richard72 (0), 10 jaar geleden

Cor de wit blauw split op van dun naar dik .

en de zwart met zilver stip .
split ook in 2 van dun naar dik

richard72 (0), 10 jaar geleden

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. HIJ DOET HET !!!! joe hoe



het was de wit blauwe draad ! van de relais van ecu of b pomp,
er At een breuk in onder op casco .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Autofabrikanten wijzigen de kabelbomen als er veranderingen in het electrische circuit nodig zijn... Ze veranderen de kleuren en soms ook de stekkers.. De bedoeling ervan is verkeerd gebruik te voorkomen. Natuurlijk vauit hun eigen standpunten bekeken.... De belangen van de fabrikant zijn heel andere dan die van een monteur welke er aan moet werken.
Een vraagbaak gaat nooit zover... dus daar heb je in dit geval niets aan.. Ik had al gemeld dat het complete werkplaatshandboek wel eens een halve meter dikte beslaat...
Ik heb begrepen dat de meeste fabrikanten ze niet meer (laten) drukken, maar dat ze, ze op internet zetten.. De dealer die in het bezit is van een passend programma, en de daarbij behorende code(s) kan ze inzien. (scheelt een paar boekenkasten)

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor de auto loopt ,weer

richard72 (0), 10 jaar geleden

ik had het oaar dagen terug over 1 van de relais , dat die geen 12 volt had.
ik had de wit blauwe draad gevolgd die splits ook op naar dik .en verdwijnt , daar na .
ik had zekering kast los en was alles weg aan halen om de kabel boom helemaal , te kunnen zien
toen zag ik de wit blauwe draad, en die was groen van koper (roest )
en oo casco zat dat ook .(zie foto)

blauw door verbonden alles terug . contackt aan. en toen zag ik dat lampje dat in hand leiding word beschreven. oranje gaat aan en 2 sec later uit. ik had de relais in me hand en voor de nu hem tikken .

ik zei kijk hij start .en direckt .starte hij

dus dat tikken van de relais kaam door de voeding van de ecu relais

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

Gefeliciteerd Richard en hulde voor jou doorzettingsvermogen!
Cor ook bedankt in deze, het zal een hele opgave geweest zijn om tot dit resultaat te komen..

Goed werk.

mvg,
Hans.

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

mooi, alles netjes terug aansluiten, beschermen enz.enz.

Goed gedaan richard!!!!!!!! En nog wat geleerd ook!!!!!!!!!

Zo zie je maar weer.. benzinepomp, ecu, of nog andere zaken vervangen helpt niets als een electrisch contact niet deugd......

Zelfs de monteurs wisten niet wat ze moesten doen......

Resumee:

Meten is weten......

Je kunt alleen maar goed meten als je weet wat je meet.....
Maar je moet ook weten wat en waar je meten moeten....

Een meet fout is heel snel bemaakt. hierdoor trek je een verkeerde conclusie en raak je van het spoor...

Het is dus toch de blauw witte draad???????
En die loopt niet naar de relais??? maar rechtstreeks naar F3.......

Ik neem je niks kwalijk, maar het was ontzettend lastig je op het juiste spoor te zetten en als je daar was je er te houden...
Ik denk dat je voortaan wel 2 keer nadenkt eer je weer aan zo, een klus begint.....
En mijn vriendin maar roepen"Zoveel moeite om een gebroken draadje te vinden"

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor heel erg bedankt ,voor al u tijd en geduld.
vanavond alles terug gaan bouwen kabel boom vast zetten ,denk morgen weer rijden . hij dan . haha

hebben we mooi samen gedaan toch ,Cor !
ik had u gebeld ,maar probeer straks nog keer

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Zondere Richard had ik het niet gered.. Ik hoef niet eens mijn handen te wassen...
[quote=Hans4040]Gefeliciteerd Richard en hulde voor jou doorzettingsvermogen!
Cor ook bedankt in deze, het zal een hele opgave geweest zijn om tot dit resultaat te komern..

Goed werk.

mvg,
Hans.[/quote]

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Cor hulde voor jouw !!! Goed gedaan, inderdaad heb jij veel geduld (en tijd).

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]mooi, alles netjes terug aansluiten, beschermen enz.enz.

Goed gedaan richard!!!!!!!! En nog wat geleerd ook!!!!!!!!!

Zo zie je maar weer.. benzinepomp, ecu, of nog andere zaken vervangen helpt niets als een electrisch contact niet deugd......

Zelfs de monteurs wisten niet wat ze moesten doen......

Resumee:

Meten is weten......

Je kunt alleen maar goed meten als je weet wat je meet.....
Maar je moet ook weten wat en waar je meten moeten....

Een meet fout is heel snel bemaakt. hierdoor trek je een verkeerde conclusie en raak je van het spoor...

Het is dus toch de blauw witte draad???????
En die loopt niet naar de relais??? maar rechtstreeks naar F3.......

Ik neem je niks kwalijk, maar het was ontzettend lastig je op het juiste spoor te zetten en als je daar was je er te houden...
Ik denk dat je voortaan wel 2 keer nadenkt eer je weer aan zo, een klus begint.....
En mijn vriendin maar roepen"Zoveel moeite om een gebroken draadje te vinden"[/quote]
\

cor het was die draad die wel!!! naar de releais loop . het was dus wel de wit blauw , maar u zei al als hij splits stop maar met graven want hij moet naar f 3 lopen ,
maar dat doet hij niet ,
hij loopt in kabel boom naar motor ruimte daar zit hij vast op dikke wit blauw,
die komt van de releais af , samen met ook dunne,
3 draden dus,
2 releais en 1 is 80

ik had toch al eens door gegeven dat de relais 1 er van geen 12 volt kreeg ,
dat was dus de ecu relais


dus niet f3 draad,

het is de wit blauwe draad, dus de nr 80 is roodzwart !

ik zei gister nog tegen u ,
aan telefoon
, cor leg mijn eens uit hoe het dan kan dat op de draad 80,
2 draden wit blauw zitten bij de releais ,
ik heb dat paar keer aan gegeven , om dat de storing begon met tikken van relaeis

hoe dan ook , ikkoos er voor om heel de kabel boom na te lopen kijkend met ogen , en dat heeft er voor gezord,
want hij piepte wel?!zat nog klein stukje draad vast,

dus met meten haden we er niet gekomen.

oja ik had ook al eens op gemerkt dat die releais geen 12 volt kreeg maar toen zei u , we gaan draad 80 zoeken ,

hoe dan ook bedankt ik kan nu alles terug gaan bouwen .
haha

richard72 (0), 10 jaar geleden

schema klop niks van ,nee ,ik weet nog dat u zei , als de draad splits is het niet 80 ,
en ze splitsen alle 2 ,dus ik dacht dan maar heel boom open en kijken , mooi is het ,


zal ik de jappen even door geven ?
net als ze bij google maps zeggen bij fouten melden ?
hahahha

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=Ralf_Jensen]Cor hulde voor jouw !!! Goed gedaan, inderdaad heb jij veel geduld (en tijd).

Die fles cognac, met bijhorende doos sigaren zijn dik verdiend !! Hint, hint ...
Het valt niet mee, om iemand die de NL taal niet machtig is, samen met een defect toetsenbord, iets uit te leggen.![/quote]
is niet mijn auto,???????????????

ik doe het voor ander , als het aan mijn lag .
maar ik heb al mijn tijd en geld van heen en weer rijden ook niet gekregen hoor ?
fijn dat toch weer mensen moeten zijn die gelijk , beter weten en niet eens kans geven ,of info hebben hoe nu zit ,ik had goed blij gevoel ,maar dat heeftu weer verpestr

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Nee nee, ik weet het niet beter. Maar hou jij a.u.b. dat blije gevoel vast, dat is prima.
Ik wil juist een pluim geven....

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=Hans4040]Gefeliciteerd Richard en hulde voor jou doorzettingsvermogen!
Cor ook bedankt in deze, het zal een hele opgave geweest zijn om tot dit resultaat te komen..

Goed werk.

mvg,
Hans.[/quote]
ja hans zonder cor was ik gestopt.
hoe dan ook cor heeft het gedaan , ook al zegd hij van niet ik heb hem gebeld , zo veel als nodig, cor ,heeft echt
veel geduld, niks met mijn temaken .
maar hij helpt zonder de auto te zien, en ik zag van alles en riep dat , maar cor is echt wel ,toppie

nu koffie ,fijn dit forum altijd antwoord gevonden gehad, alleen nu was het samen doen , haha mooi ,
ik geef niet op nee, ik bedoel ben geen monteur ,maar heb zo iets van , als je niet probeer .
maar storing zoeken is altijd lastig, gelukkig hebben we een zicht baar probleem,
nu weten we dat het op gelost is,
fij elkaar helpen.
ze haden gezegd tussen de 1500 euro en de 2000
dus was auto niet waard, ik heb voor niks gedaan ,
kost me hoop benzine lampe enz maar ben weer hoop wijzer geworden ,.


maar goed , volgende probleem heb ik al klaar staan ,met me eigen auto .

richard72 (0), 10 jaar geleden

bijna 200 berichten ??????neeeee?

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ok. nu nog 1 ding voor me doen.. Alles uit ook het contact... Trek al de stekkers los en meet welke draad er spanning heeft.

Ik zweer je het is er maar 1... En dat is 80..... De bedrading kan heel anders zijn dan op het schema, maar in rust staat er maar spanning op 1 connector. en die zet vervolgens het circus in beweging...

Trek alle relais maar los.. op 80 blijft spanning staan.... De relais worden pas later aangestuurd.... (anders zou de accu snel leeg zijn.....

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]mooi, alles netjes terug aansluiten, beschermen enz.enz.

Goed gedaan richard!!!!!!!! En nog wat geleerd ook!!!!!!!!!

Zo zie je maar weer.. benzinepomp, ecu, of nog andere zaken vervangen helpt niets als een electrisch contact niet deugd......

Zelfs de monteurs wisten niet wat ze moesten doen......

Resumee:

Meten is weten......

Je kunt alleen maar goed meten als je weet wat je meet.....
Maar je moet ook weten wat en waar je meten moeten....

Een meet fout is heel snel bemaakt. hierdoor trek je een verkeerde conclusie en raak je van het spoor...

Het is dus toch de blauw witte draad???????
En die loopt niet naar de relais??? maar rechtstreeks naar F3.......

Ik neem je niks kwalijk, maar het was ontzettend lastig je op het juiste spoor te zetten en als je daar was je er te houden...
Ik denk dat je voortaan wel 2 keer nadenkt eer je weer aan zo, een klus begint.....
En mijn vriendin maar roepen"Zoveel moeite om een gebroken draadje te vinden"[/quote]
nee cor ik vind het juist leuk. maar de draad lopt wel naar de releais niet naar f3 ,
ja u vriendin heeft steeds gelijkals ze dat zeg , hahaha maak niet uit bij welk probleem hahah ,als je nu weet wat het is haha ja vindt ik wel grappig, al die moeite voor dat draadje ahhaha,

ik hoor u nog zeggen ,
ZET TV EENS ZACHTER , toen ik u belde haha ,cor ik bel u van avond als ik daar ben ,

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=cor van jaarsveld]Ok. nu nog 1 ding voor me doen.. Alles uit ook het contact... Trek al de stekkers los en meet welke draad er spanning heeft.

Ik zweer je het is er maar 1... En dat is 80..... De bedrading kan heel anders zijn dan op het schema, maar in rust staat er maar spanning op 1 connector. en die zet vervolgens het circus in beweging...

Trek alle relais maar los.. op 80 blijft spanning staan.... De relais worden pas later aangestuurd.... (anders zou de accu snel leeg zijn.....[/quote]
heb ik gedaan ! en de wit blauwe is 80 ,

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=Ralf_Jensen]Nee nee, ik weet het niet beter. Maar hou jij a.u.b. dat blije gevoel vast, dat is prima.
Ik wil juist een pluim geven....[/quote]
rare manier dan om te zeggen hint , van sigaren enz. als ik ook voor ander doe voor niks,
en waarom na 4 min vinden van achlaat ook maar , u zeg niet zo bedoeld , dus oke is goed , bedankt , pluim gaat naar cor ,

@tim (0), 10 jaar geleden

Ik heb met heel veel genoegen gevolgd hoe Cor en Richard dit probleem hebben opgelost.
Voor Cor door zijn vakmanschap en vasthoudendheid om dit zo op te lossen zonder dat je het zelf ziet.
Voor Richard om als leek dit zo aan te durven.
Want dit is toch een reparatie die je niet zomaar even doet en waar menig monteur over struikelt.

Groetjes Piet

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Jullie hebben allebei gelijk...ik rook niet... en als ik me er voor liet betalen,, kostte het meer dan Richards vliegtuig,,,,[quote=richard72][quote=Ralf_Jensen]Nee nee, ik weet het niet beter. Maar hou jij a.u.b. dat blije gevoel vast, dat is prima.
Ik wil juist een pluim geven....[/quote]
rare manier dan om te zeggen hint , van sigaren enz. als ik ook voor ander doe voor niks,
en waarom na 4 min vinden van achlaat ook maar , u zeg niet zo bedoeld , dus oke is goed , bedankt , pluim gaat naar cor ,[/quote]

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Maar, de hamvraag is nog steeds... Staat er spanning op de draad 80 als de relais weg is genomen???? als het antwoord ja is.. Hoe kun je dan beweren dat de draad van de relais komt???[quote=richard72][quote=cor van jaarsveld]Ok. nu nog 1 ding voor me doen.. Alles uit ook het contact... Trek al de stekkers los en meet welke draad er spanning heeft.

Ik zweer je het is er maar 1... En dat is 80..... De bedrading kan heel anders zijn dan op het schema, maar in rust staat er maar spanning op 1 connector. en die zet vervolgens het circus in beweging...

Trek alle relais maar los.. op 80 blijft spanning staan.... De relais worden pas later aangestuurd.... (anders zou de accu snel leeg zijn.....[/quote]
heb ik gedaan ! en de wit blauwe is 80 ,[/quote]

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik had beschikking over een schema. Maar je ziet dat is niet altijd voldoende om de zaak tot een goed einde te brengen....[quote=@tim]Ik heb met heel veel genoegen gevolgd hoe Cor en Richard dit probleem hebben opgelost.
Voor Cor door zijn vakmanschap en vasthoudendheid om dit zo op te lossen zonder dat je het zelf ziet.
Voor Richard om als leek dit zo aan te durven.
Want dit is toch een reparatie die je niet zomaar even doet en waar menig monteur over struikelt.

Groetjes Piet[/quote]

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ik wil hier duidelijk maken dat we dit traject nooit tot een positief einde hadden kunnen brengen als de Moderater (Hans) niet zijn meestal onzichtbare bijdrage had geleverd..
Hans, Ik weet dat er hogere psychlogie voor nodig was. En jij beschikte erover, en je pastte het toe,,
Hulde.. En vriendelijk dank ervoor...

@tim (0), 10 jaar geleden

Wie er ook aan bijgedragen hebben ik heb er van genoten.
Ben vanaf de ambachtsschool tot mijn pensioen in de bedrijf wagens werkzaam geweest en was ook leermeester.
Maar dit was nu een staaltje hoe het zou moeten in de bedrijven.
Alleen hier speelt tijd natuurlijk niet mee zoals in een bedrijf.

Groetjes Piet

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Natuurlijk niet Piet. Maar ik werd niet goed van de leerlingen die nooit ook maar enige zg eigen tijd wilde stoppen in een vraagstuk... Maar al die anderen, goed of slecht kunnende leren.. Ik heb er altijd met veel plezier veel tijd in gestoken.. Ik heb ook moeten leren..En ik was altijd blij als mijn instructeur bevlogenheid uitstraalde.[quote=@tim]Wie er ook aan bijgedragen hebben ik heb er van genoten.
Ben vanaf de ambachtsschool tot mijn pensioen in de bedrijf wagens werkzaam geweest en was ook leermeester.
Maar dit was nu een staaltje hoe het zou moeten in de bedrijven.
Alleen hier speelt tijd natuurlijk niet mee zoals in een bedrijf.

Groetjes Piet[/quote]

Hans4040 (265) PRO, 10 jaar geleden

Cor, bedankt voor het compliment.
Maar jij en Richard hebben beiden een bloemetje verdiend...

richard72 (0), 10 jaar geleden

cor ik ben leergierig ,en respecteer het heel erg als men tijd stop ,om iemand helpen ,en uit te leggen ,
maar type is niet mijn hobby , zo als u in begin heel erg zag, ( hoop nu al minder . ?

en ik ben ook bewust dat u net als, ik iemand help , niet om er wat voor te krijgen , maar om te helpen .
anders had u denk al vaak deksel op u hoofd gehad, .
als u het doet om iets te krijgen .
maar ik help ook een ander . ik hoop dat ik mijn respeckt naar u ,genoeg heb laten blijken , door , het te typen , en te zeggen ,



even over de draad ,
80
ik meet op de blauw witte nu plus. dat moet dan 80 zijn?
de blauw zit zekering 15 amp.
in motor ruimte .
dus niet de f3 ,
waarom en hoe het kan ?haha

maar ik had als eerste toen ik de breuk vond ,
dat geen u vraag , uit gevoerd als controle !!
van daar dat ik antwoord al wist ,maar begreep het niet , maar ja .

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=Hans4040]Cor, bedankt voor het compliment.
Maar jij en Richard hebben beiden een bloemetje verdiend...

hans bedank , en sorry voor mijn reactie.
maar gelukkig is sins die tijd geen negatief bericht geweest .
u bedankt ,voor instant houden van forum .toppie

richard72 (0), 10 jaar geleden

pffff gister avond alles terug gebouwd, auto 50 km rit je gedaan .
nu zeg hij dat hij na starten uit viel ,en een keer schokte ,bij weg rijden . nu er heen . grerr

richard72 (0), 10 jaar geleden

even alles na lopen , Zekering ,houder verdenk ik nu.

gezien ze in en uit zijn gehaald , steeds en als ik hulp had haalde ze er uit met tang ?-schroevendraaier !
inplaats van orgineel tangetje .

mijn Peugeot GTI
haf eens een storing ,bij ieder stroom gebruiker ,licht ,ruigen wisser ,achter raam verwarming , elektrische raam .

viel de auto even uit en liep weer.
zekering brandstof pomp ,ingebrand ,
was een kinder ziekte zei men ,bij een sloop .!!

richard72 (0), 10 jaar geleden

hoi,cor ,

als ik met nokke as censor ,stekker wiebel ,begin hij onregelmatig te lopen .


krukas censor gemeten , gebeurt niks ..
auto start en dan uit . niet met gas geven aan te houden .

maar als ik met nokke as censor kabel ,,,,..


een van de garage ,had die vervangen ,en de oude lig in de auto van daar dat ik er aan dacht.!

maar uit laten lezen .
ik nu verder .

richard72 (0), 10 jaar geleden

opgelost !???
heb de Noke as sensor ,
die in de auto lag verwisseld met die er in zat.

een van de garage had mijn verteld ,dat hij die had gewisseld ?
dus daar dacht ik aan.

weet niet precies wat hij doet (positie bepalen van de nokken !! )
maar ik bedoel ......


maar ik heb nu de auto bij en blijft lopen ,nu bij starten ,eerst 1500rpm,en zakt netjes . !


daarom ,vindt ik als je probeer door iets wisselen ,en dat is het niet.
om dat terug te zetten .anders heb je geen ,begin meer .voor de storing .maar ja ben geen monteur .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Alhoewel de huidige stekkers van een veel betere kwaliteit zijn dan de die vroeger werden toegepast.. Zijn het zorgenkindjes....Als een stekker meerdere keren is losgemaakt en opnieuw bevestigd, verliest deze aanlegdruk. Ook kan het voorkomen dat het electrische contact van de stekker niet op zijn plaats terug komt. Vooral bij samengestelde stekkers is het zaak voor en na montage te controleren (kijken)of alles goed op zijn plaats zit.. Koper heeft de eigenschap bij veroudering harder en daardoor stugger te worden. Daardoor is de kans op een breuk bij oud draad vele malen groter dan bij nieuw......
In het algemeen kun je 2 defecten veroorzaken door aan stekkers of aan draden te komen..... Slecht contact tussen 2 stekkers of draadbreuk op de rand van de stekker en de betreffende draad.

Vooral bij het meten van slechte contacten (spanningsverlies) is het absoluut noodzakelijk over een juist schema te beschikken... Ook is een gedegen kennis nodig van bv de wet van Ohm.. om de juiste conclusie te kunnen trekken uit een meting........

Bij te veel spanningsverlies.(slecht contact) komt er onvoldoende spanning op het component, en daardoor stroomt er veel te weinig stroom. en daardoor heeft het component al snel onvoldoende vermogen om te kunnen functioneren...

Dit zal nu het geval zijn.. Dus geen volledige breuk, (maar slechte verbinding) welke dat is en waar die zit moet nu eerst uitgezocht worden....

Terecht is besloten eerst de ECU uit te lezen... Dat is de eerste richtingaanwijzer ......

P. Kelder (0) PRO, 10 jaar geleden

[b]Jongens

Is dit probleem nu opgelost ?
Dan kunnen we dit topic positief afsluiten...

Moderator Problemcar[/b]

richard72 (0), 10 jaar geleden

[quote=P. Kelder][b]Jongens

Is dit probleem nu opgelost ?
Dan kunnen we dit topic positief afsluiten...

Moderator Problemcar[/b][/quote]
hoi , ja gister , en van morgen viel hij steeds stil.

maar ik heb de Noke as sensor die in auto lag ,(met ander nr)
gewisseld en heb net 2 uur rond gereden,gestop ,gestart gestop gestart ,
aan kabel ge wiebelt. en alles is nu in orde .

cor nogmaals bedank .
ik bel u zoie zo nog .

cor van jaarsveld (0) PRO, 10 jaar geleden

Ja, kan afgesloten worden...Wat mij betreft.

richard72 (0), 7 jaar geleden

Mag ook sluiten probleem was opgelost en vermeld

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Carisma of stel zelf een nieuwe vraag.