Opel Vectra: temperatuur (motor-)koelvloeistof laag

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 18XE

De temperatuurmeter van mijn Opel Vectra 18XE uit 2003 geeft meestal 90 graden aan (middenstand). Bij een lage buitenluchttemperatuur (+/- 5 graden) zakt tijdens het rijden de temperatuur naar 78-80 graden. Bij filerijden of stilstaan loopt de temperatuur weer op naar zo'n 90 graden. Volgens de Opel dealer is het normaal dat de temperatuur van de koelvloeistof bij koude buitenlucht zo'n 10-12 graden lager is dan normaal. Toch heb ik het gevoel dat er een defect is. Mijn gevoel zegt dat de termostaat open blijft staan, maar volgens de Opel dealer gaat deze bijna nooit stuk.Tijdens een winterservice check is het koelsysteem gechecked en er zijn geen problemen geconstateerd. Het is allemaal in orde en ik hoef mij geen zorgen te maken. Het lijkt mij niet goed voor de motor als hij niet geheel op bedrijfstemperatuur komt en het brandstofverbruik gaat dan volgens mij ook toenemen.

Wie kan mij adviseren uit ervaring?

Paul

wpdejo5

Geplaatst door wpdejo5 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

rykmarco (0), 16 jaar geleden

hallo paul

thermostaat hoort bij 92 graden open te gaan, dus ik zou hem vervangen en gelijk even kijken wanneer voor het laatst de koelvloeistof vervangen is.

marco

Petje57 (0) PRO, 16 jaar geleden

Een thermostaat past zich echt niet aan de buitentemperatuur aan in de zin dat deze met een lagere buitentemperatuur eerder open gaat. Onzin.
Je hebt gelijk wat betreft het brandstofgebruik . (laten) Vervangen dus.

Gr.

wpdejo5 (0), 16 jaar geleden

Hartelijk dank voor jullie advies! Marco, is het niet zo dat de fan aanslaat bij 92 graden? Volgens de Opel dealer opent de termostaat al bij 76-78 graden?

rykmarco (0), 16 jaar geleden

wat voor vectra is het precies ( B of C ) en wat voor motor ligt erin ( 1.8 XE of 1.8 XEL ). ?

marco

Knuckles (0) PRO, 16 jaar geleden

thermostaat opent rond de 90 graden en koelvin slaat in rond de 100 graden

wpdejo5 (0), 16 jaar geleden

Marco: Het betreft een Opel Vectra-C uit 2003 met een Z1.8 XE motor.

Petje: De termostaat past zich uiteraard niet aan als de buitentemperatuur zakt, maar volgens de Opel dealer opent de termostaat altijd rond de
78-80 graden. Deze waarde lijkt mij niet correct en ik vermoed dat de termostaat inderdaad pas rond de 92 graden zou moeten openen.
Vroeger heb ik wel eens een termostaat getest door deze in een pannetje heet water te leggen. Tegen het kookpunt zag je dan de termostaat openen.

Maandag ga ik maar weer even terug naar de dealer om de termostaat te laten wisselen. De onkosten zullen wel meevallen, ik schat 18 euro voor een termostaat (?) plus wat arbeidsloon.
Paul.

rykmarco (0), 16 jaar geleden

succes. thermostaat is echt 92 graden, maar hij is wel wat duurder dan 18 euro.

marco

Petje57 (0) PRO, 16 jaar geleden

Thermostaat zal toch rond de 90 euro kosten.......Maar extra brandstof kost ook (veel) geld.

Gr.

wpdejo5 (0), 16 jaar geleden

Klacht is opgelost! Vanmorgen ben ik naar de Opel dealer geweest en heb de thermostaat laten verwisselen. In eerste instantie werd mij verteld dat dit €150,- zou gaan kosten. Omdat ik afgelopen woensdag een 'Winter-service check' (€19,95) had laten uitvoeren, waarbij o.a. ook de werking van de thermostaat werd gecontroleerd, viel de verwisseling onder de garantie van deze 'service check'! Tot 1 april wordt namelijk garantie gegeven op alle gecontroleerde punten van de 'Winter-service check'.

De temperatuurmeter loopt nu weer vlot op naar ongeveer 92 graden en daarna zie je de temperatuur iets teruglopen naar +/- 88 graden. Een teken dat de thermostaat zich opent. De temperatuur houdt zich daarna weer constant rond de 89-90 graden.

Allemaal bedankt voor de bruikbare adviezen!
Paul.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.