Peugeot Partner: versnellingsbak

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9D

Wie kan mij helpen?

Ik heb het volgende probleem:

koppeling van mijn Partner lag er uit, ik heb vervolgens een nieuwe set gekocht.
na veel kijken en denken er aan begonnen.
maar doordat ik te enthousiast ben begonnen heb ik per ongeluk de versnellingsbak los geschroeft in plaats van de hele set. daar kwam ik na ongeveer 1cm uitelkaar geschoven te hebben achter met als gevolg dat er een kuntstof plaatje onder in de bak viel. (dom dom)

vervolgens de bak weer vast gezet en de complete set eronder weggehaald.
eerst de koppeling compleet vervangen en de versnellingsbak weer netjes met de kuntstof plaat (via een puntang en pinset ivm de 1 cm) in elkaar gezet, in de hoop dat het werkt maar helaas! zo vast als een huis.

hele set er weer onder weg gehaald en de versnellingsbak van het koppelingshuis gedemonteerd.
alle onderdelen zitten nog op de goede plek (ik kan alle versnellingen met de hand in zetten) maar ik kan de koppeling niet meer op het huis monteren zonder dat alles weer vast slaat met een duidelijke klik!

Wie kan mij helpen.
ik denk dat ik op een speciale manier de hele set weer moet monteren op het huis, maar weet niet hoe.

bout

Geplaatst door bout (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot Partner? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

hans4074 (0) PRO, 10 jaar geleden

Het zal gaan over een zogenaamde BE versnellingsbak. Het kunststof plaatje is de smeergoot voor de groep 5de versnelling gelijk achter het blikken deksel. Wat er waarschijnlijk is gebeurd: doordat het huis die cm losgetrokken is geweest is vermoedelijk 1 van de 2 schakel-selectie-asjes uit het koppelingshuis-gedeelte gekomen. Dit is het asje naast de as waar de schakelvork van de 5de versnelling op vast zit, te zien na het verwijderen van het blikken zij-deksel. Je kijkt daar op de kopse kant van beide asjes. De as voor de 5 de versnelling heeft een streep/inkeping op z'n kopse kant, dus ik bedoel het iets dunnere en iets minder lange asje wat daar naast zit. Als dit asje niet op z'n plek zit, of tijdens het lostrekken van de beide helften hierdoor het selectiemechanisme is versprongen, zal het schakelen ook niet goed werken....er worden vermoedelijk 2 versnellingen tegelijk ingeschakeld en dan staat de boel vast. Het kan ook zijn dat de as waar het achteruit-tandwiel op vast zit tever omhoog getrokken is geweest doordat de borgbout aan de buitenkant (op de zijkant van het huis) nog vast zat. Kortom: je ontkomt er niet aan om de bak op de juiste manier uit elkaar te halen en dat zal inhouden dat de hele groep van de 5de versnelling eraf moet, dus (alleen) die centrale moer, het hele kleine halve maan borgveertje op het asje net voor de gaffel en de spanstift uit de gaffel. De groep 5de versnelling als 1 pakket (!!!!!) beetpakken en verwijderen. Dit zal enige hulp nodig hebben om de groep van de as te krijgen. Als deze groep verwijderd is, dan zie je een soort haarspeld die de schakel-as borgt en vast zit met een boutje = verwijderen. Het lager van de secondaire as ernaast zit geborgt met 2 boutjes = allebei verwijderen. Om het grote lager zit verder nog een grote borgveer. Beetje een lastig ding om te verwijderen, want hij zit verzonken in het alu-huis. Spreid-tang met puntjes gebruiken om deze veer zover open te krijgen dat hij rond het lager weg kan. Nu alleen nog de borgbout verwijderen aan de zijkant van het bak-huis. Onder deze bout zit een koperen ringetje en deze bout dient als blokkering van het tandwiel-asje achteruit-versnelling. Nu kun je alle bouten van de 2 bak-helften verwijderen en de 2 helften scheiden. Zorg ervoor dat de 2 asjes niet meekomen tijdens het scheiden van de 2 helften.
Een heel verhaal en misschien zie je het helemaal niet zitten om zover te gaan want dit verhaal betreft alleen nog maar het verwijderen.

bout (0), 10 jaar geleden

Beste Hans 4074,

Allereerst bedankt voor je uitgebreide reactie.
jou punten komt mij erg bekend voor en ga dan ook morgen vroeg er direct mee aan de slag.
Ik zal morgen avond mijn ondervindingen hier neer zetten.

Siem Bijman (140) PRO, 9 jaar geleden

en....is het je gelukt bout??

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot Partner of stel zelf een nieuwe vraag.