Renault Kangoo: Vreemd geluid bij dynamo multiriem Kangoo

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine

Ik heb al een tijdje een probleem met de Kangoo waar ik niet uit kom. Hopelijk kunnen jullie mij wat goede tips of oplossing bezorgen.

Het begon toen mijn lampje van de accu op het dashbord begon te branden en bleek dat de mutliriem van de dynamo af was. Ik dacht dat dat misschien te maken had met gemorste olie een week daarvoor. De ANWB heeft de riem er weer keurig opgezet.

Een week later, tijdens een rit van 1 1/2 uur hoorde ik een gek geluid rechts voor uit de motorkap. Het geluid omschrijft zich het beste alsof je met je banden over een gestreepte belijning rijdt. Beetje jankend, gierend... Eerst kort, met tussenpozen, daarna constant. Bij aankomst op de bestemming de kap opengedaan en de multiriem viel weer van de dynamo af. ANWB weer de riem erop gezet en veel geprayed met ontvetter.

4 weken zonder problemen gereden, ook lange ritten. Toen kwam hetzelfde geluid terug. Riem blijft wel zitten, sprayen met ontvetter blijkt ietwat te helpen.
Bij garage de multiriem en spanrol laten vervangen. (Dat was advies ook van ANWB)

Volgende dag, tijdens langere rit op een hete dag, komt hetzelfde euvel terug :( Wederom lijkt ontvetter te werken en rijd ik die week gewoon korte ritjes zonder probleem. Maar week later bij een lange rit hetzelfde probleem.
Garage stelt spanas opnieuw af. Zegt dat tijdens de testrit niets te hebben gehoord.

Ik maak een rit maar nu al binnen 10 minuten hetzelfde... zucht. Het lastige is dat het geluid zich pas laat horen als je ongeveer 70 km per uur of harder rijd. Ik denk dat de monteur van de garage een ritje binnendoor heeft gemaakt en niet die snelheid heeft gemaakt.

Wie o wie heeft er een idee waaraan dit zou kunnen liggen. Ik hoor het graag.

Groet, Germaine

Pepper19

Geplaatst door Pepper19 (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Kangoo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

Heino4267 (215), 11 jaar geleden

Sommige dynamo's hebben een vrijloopmechanisme in de poelie om trillingen in de multiriem te verminderen. Als dat mechanisme vast zit krijg je o.a. de door jou beschreven problemen.
Ik weet niet of jouw dynamo óók zo'n vrijloopmechanisme heeft. Je kun dat wel zien aan de iets dikkere poelie.
Foto'tje van de poelie?
Als je er eentje hebt, kan je de correcte werking zelf uittesten: de poelie moet in één richting vrij kunnen draaien t.o.v. de (vastgehouden) dynamo-as.

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Hai Hein, bedankt voor je antwoord. Ik duik weer eens onder de motorkap.

Heino4267 (215), 11 jaar geleden

Kijk maar eens in topic http://www.problemcar.nl/viewtopic.php?i... voor meer info of dit het inderdaad kan zijn ....

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Helaas nog geen oplossing. Als ik bij de garage aangeef of het aan de (vrijloop) poelie ligt krijg ik niet echt een respons...
Twee garage monteurs hebben nu meegereden en daadwerkelijk het geluid gehoord. De een dacht dat het aan de homokineet lag, de ander dacht dat het aan de remmen lag. Daar is een roestrandje verwijderd maar dat heeft niets geholpen.
Nu denken ze dat het aan de koppeling ligt. Want tijdens het rijden verdwijnt het geluid als de koppeling ingedrukt blijft.

Mijn conclussie in de tussentijd: tijdens hevige regen wilde het geluid na een uur pas beginnen. na prayen met een reiniger op de onderste riem en wieltje is het geluid ook (tijdelijk?) verdwenen. lijkt mij dat als er wat "smering" is dat het dan soepel loopt?!? Als ik dan de verhalen over de poelies lees lijkt mij dat plausibel.

Afijn, morgen afspraak met de garage. Ik zal het nogmaals voorleggen voordat ze de versnellingsbak in duiken.

Wordt vervolgt.

Ramjod (0) PRO, 11 jaar geleden

Welke motor ligt in de kangoo?
Electrische stuurbekrachtiging?
Airco?

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Een 1.4. Ik weet niet of de stuurbekrachting elektrisch is. En airco zit niet in deze Kangoo. Ben benieuwd of je hiermee wat kan?

Ramjod (0) PRO, 11 jaar geleden

Er zi als het goed een geleidepoelie voor de multieriem ipv voor evt aircopomp als ik het goed heb bij deze modelen.
Maakt deze geen geluid ?
Het vreemde is dat het geluid verdwijnt bij intrappen koppeling.
Dan zit ik eerder te denken aan een baklager primiare as omdat de overbrenging motor / bak wordt onderbroken omdat de koppeling is ingetrapt.

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Dank je wel voor je antwoord. Ik zit wel steeds te denken aan een poelie aangezien het geluid (tijdelijk) wegblijft als ik met een ontvetter ofzoiets spray...
Maar inderdaad vreemd dat het geluid onderbroken wordt als koppeling is ingetrapt. Is het een lastig en prijzige klus als het inderdaad aan de baklager zou liggen?

primera p11 (0), 11 jaar geleden

Maar het geluid word onderbroken omdat de motor stationnair gaat draaien en dan hoor je het niet meer.
En als elke keer die riem eraf loopt zou ik het niet in de versnellingsbak zoeken.

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Het vervolg. Garage heeft vandaag koppeling en versnellingsbak onderzocht en niets gevonden en wat vet in de bak toegevoegd. Bij testrit kwamen ze tot de conclussie dat bij het intrappen van de koppeling het geluid er nog wel was ?!? Nu ben ik geadviseerd om naar de Renault dealer te gaan om de distributieriem te laten vervangen. Daar ga ik nog eens even over nadenken want ik vind het erg raar, en het zou een hoop geld gaan kosten terwijl het helemaal niet zeker is dat dat het euvel is.

Nu zag ik wel dat de multieriem een beetje "zwabbert" over de spanrol. Soms zit ie er net een stukje overheen, dan zit ie weer goed, maar nooit helemaal in het midden. Is dat normaal? Zou het aan zoiets kunnen liggen? Ook viel me op dat het hier en daar wat vettig is, maar of dat de oorzaak zou zijn...

hellbat (0) PRO, 11 jaar geleden

Ik zou de riem er eens afgooien, en GOED controleren of die poulie's allemaal A- Vastzitten B- niet beschadigd zijn C- Eventueel vrijlooppoulie zijn werk doet, D- Riem nog in orde. E- lagers van span/looprollen in orde.

Dat een Multi-v riem ZOMAAR een tand verspringt MOET een oorzaak hebben. Mij maak je niet wijs dat je het dan in de distributie gaat zoeken. Mij lijkt het meer op een losgelopen krukaspoulie, of een gescheurd trillingsdemper ofzo. Kan haast niet anders.

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Dat is precies mijn idee Hellbat. Ik heb dat nu al een paar keer geopperd bij de garage, maar ze zijn volgens mij Oostindisch doof. Nu maar wat standvastiger zijn dan. Dank je voor je antwoord!

primera p11 (0), 11 jaar geleden

Ik zou die garage links laten liggen,want in de versnellingsbak gaan zoeken terwijl een multi riem eraf loopt.
Die logica zie ik niet en het feit dat ze zeggen dat je nu maar naar de renaultdealer moet gaan is ook een brevet van onvermogen.
Zoals Hellbat al aangeeft zou ik idd in de krukaspoulie of triilingsdemper gaan zoeken.

Pepper19 (0), 11 jaar geleden

Ik wilde nog even de "oplossing" laten weten. Het is heel vreemd maar het probleem is wonderlijk genoeg verdwenen. We zijn gewoon doorgereden met het geluid, en dat werd als spoedig minder en daarna totaal verdwenen. Nu wilden wij niet direct te hard juichen... Maar gelukkig is het tot nu toe weg gebleven. En waar dat nou door komt blijft een raadsel.

Bedankt in ieder geval voor het meedenken en vele tips.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Kangoo of stel zelf een nieuwe vraag.