Renault Kangoo: Ventilatie bediening Kangoo

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.9D-65

De bediening midden op het dashboard is defect.
Aan het bedieningswieltje dat de klep bedient voor de instroom van de lucht zit een kunststof stangetje dat weer via een kunststof scharnierpunt bevestigd is met de instroomklep. Dat scharnierpunt is gebroken waardoor de voorruit niet meer goed ontwasemt doordat deze klep niet meer is af te sluiten.
Zo te zien is die ventilatie instroom met bediening één geheel, en dat zit ook nog eens vanuit fabriek gelijmd op het dashboard.
Veel er aan geprutst, met spiegel, en vergeleken met een Kangoo op de sloop kwam ik tot de conclusie dat heel het dashboard van de bevestiging los moet waarna die unit geheel vervangen moet worden.
Heeft mogelijk iemand daar ervaring mee of een aanwijzing hoe dat mogelijk eenvoudiger kan ?

Pakreel

Geplaatst door Pakreel (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Kangoo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

asx (0) PRO, 11 jaar geleden

dashbord ligt er zo uit
vanuit motorruimte 3 moeren
van binnen wat bekleding verwijderen, midden consule kilometerteller, speakerplaatjes uitbouwen,boven paneel verwijderen, nog een metalen beugel, plastic rond stuur en je kunt hem zo losnemen
als je de bedrading laat zitten kan het dashbord aan de rechterzijde naar achter gedraaid worden zodat je bij de kachelunit kunt

Pakreel (0), 11 jaar geleden

Beste ASX,
Bedankt voor je reactie.
Het dashboard zit zoals ik het zie, net zoals bij de scenic, vast aan de binnenzijde met 13 mm moeren.
Dan gaat er een heel metalen paneel, waar de bekleding van het dashboard op gelijmd zit d.m.v. het plastic vastsmelten daar op, los. Tussen die bekleding en dat metalen paneel zit dan die unit voor de bediening van de ventilatie,
Het gaat daar om, niet om de kachelunit. Ik heb ondertussen begrepen, o.a. op het renaultforum, http://www.renaultforum.nl/forum/viewtop..., dat het een zeer intensieve en kostbare klus is.
Volgens mij hebben we het niet over hetzelfde.
Graag je reactie.

Pakreel (0), 11 jaar geleden

Het is opgelost. Daarvoor moet je wel het dashboard onder handen nemen. Dat duimwiel dat het ventilatieklepje bedient via een kunststof stangetje kan je alleen op een rigoureuze wijze eruit halen. Bij de dealer geweest om het een andere wijze te doen leverde niets op dan een nieuw dashboard paneel aan te schaffen a 450 euro ex.

Het klepje dat bovenop het dashboard zit weghalen d.m.v. 2 torx schroeven los te draaien.
De ventilatieroosters kan je er zo met schroevendraaier er uit wippen.
Nu trek je aan beide kanten van het duimwiel op +/- 1,5 cm. een rechte, evenwijdige lijn naar beneden tot aan de rand van de ventilatieopeningen met een potlood.
Je neemt een ijzerzaag en zaagt op die lijn door het kunststof van het dashboard tot aan de randen van de ventilatieroosters. Zo kan je het stukje losgezaagde kunststof buigen waardoor je het duimwieltje van het asje, waar deze op gemonteerd zit, af te klikken. Voorzichtig doen want op dat duimwieltje zit links ook een kwetsbaar nokje dat zo kan afbreken.
Nu heb je dat duimwieltje met dat metalen stripje aan de rechterkant los. Door de linker ventilatieopening kan je nu met een schroevendraaier het kunststof stangetje dat aan het ventilatieklepje vastgeklikt zit loshalen. Nu heb je de onderdelen welke je weer aan elkaar moet maken. Je ziet dan dat het gebroken kunststof scharniertje als je het stangetje op de goede manier tegen het duimwiel houdt. Weet voordat je verder gaat hoe dat stangetje hoort te zitten bij reparatie daarvan. Ik heb nu aan de boven en de onderzijde op de plaats van het scharniertje met vezel versterkt reparatieplakstripts, ik heb van dat reparatie plakdoek voor tenten gebruikt, aangebracht zodat het scharniertje weer werkt. Het spul hecht goed maar is niet op zich sterk genoeg. Deze strips geïmpregneerd met secondenlijm. Goed laten drogen.
Nu in het stangetje en het duimwiel, in het dikkere materiaal kleine gaatjes, in mijn geval 1.5 mm., geboord op de afstand van elkaar van de pootjes van een niet van een elctr. nietpistool.
Deze niet door de gaatjes en aan de andere zijde voorzichtig omgebogen. Hierdoor wordt de scharnierfunktie stevig omdat de niet vrij in de gaatjes kan draaien en de reparatiestrip zorgt ervoor dat het stangetje niet verschiet.
Nu voorzichtig het duimwiel met stangetje weer op zijn plaats aanbrengen en zorgen dat het stangetje bij montage voor het gaatje komt te zitten waar deze weer ingedrukt moet worden.
Omdat dit laatste lastig is heb ik het borgrandje van het nokje van het stangetje dat in dat gaatje van de ventilatieklep moet een beetje weggehaald. Nadien heb ik het geborgd met siliconen pakkingkit er op te smeren. Het plastic dashboard gedeelte plaats je terug. Waar het nog vast zit maak je het een beetje warm, hete luchtpistool, zodat het gemakkelijk buigt. De rand dat onder het bovenste klepje van het dashboard komt vastzetten zodat de naad die overblijft netjes vlak is met de rest van dashboard. Ik heb daarna met speciale plastic lijm van Motip, deze delen aan elkaar bevestigd met een net en zeer aanvaardbaar resultaat.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Kangoo of stel zelf een nieuwe vraag.