Renault MEGANE: Korte tik na koude start

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: K4M R8, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 81

Hoi iedereen,

Misschien dat jullie mij kunnen helpen met het volgende. Mijn Renault Megane tikt heel even bij een koude start. Ik het het opgenomen. Het is hier te beluisteren: https://clyp.it/or5dosmx

Om het probleem op te lossen heb ik het volgende gedaan:
Ik heb de motor laten flushen door een garage met Forté motorflush. Daarna is er verse 5W40 opgekomen. Het klinkt alleen bij een echt koude start. Dus rond het vriespunt. Als de auto vervolgens een paar uur stilgestaan heeft, hoor je het niet meer. De auto heeft ca 135000 gedraaid. Dus klepstoters ga ik ook niet van uit.

Iemand een idee?

Jasperh

Geplaatst door Jasperh (0) , lid sinds 9 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

kaleido 1 (965) PRO, 7 jaar geleden

Lijkt toch erg veel op klepstoters die lawaai maken , kan geen kwaad , persoonlijk zou ik er 5w30 ingooien , 5w40 is iets dikker , eerder kans op lawaai.

Hans4040 (190) PRO, 7 jaar geleden

5W30 hoort er ook in.

https://www.kroon-oil.com/nl/catalogus/p...

Jasperh (0), 7 jaar geleden

Hmm... olie was op kenteken nagezocht. Maar 5w40 en 5w30 zijn allebei even dik bij koude start. Dus wat betreft het tikken zou het niet uit moeten maken, lijkt me. Voor de flush zat er trouwens wel 5w30 op. Met deze olie tikte hij ook met koude start.

Jasperh (0), 7 jaar geleden

Hoi, even een update. Ik ben ermee naar de garage gegaan en die gaf ook aan dat het de klepstoters waren. Daarom heb ik de 16 klepstoters laten vervangen inclusief de distributieriem, nokkenasversteller en alles wat verder bij een nieuwe distributieriem hoort. In totaal was ik ca €1500 kwijt. Gisteren kreeg ik de auto weer terug en alles leek perfect te zijn.

Ik startte vanmorgen de auto (dus koude start) en tot mijn grote schrik is het geluid nog veel erger geworden. Hier opnieuw een fragment: https://clyp.it/wgfnaeb4

Het is nu weekend, dus het is even wachten tot maandag zodat ik ermee terug kan. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat dit geluid normaal is. Ik heb tot nu toe 3 K4M motoren gehad en dit nog nooit meegemaakt. Wat vinden jullie van het geluid?

kaleido 1 (965) PRO, 7 jaar geleden

Ik heb ook diverse scenic s gehad en er nu nog 1 , ook met K4m motoren , deden dit nooit.
Is echt het geluid van hydraulische klepstoters , gaat je oliedruk lampje wel meteen uit ?

Jasperh (0), 7 jaar geleden

Hoi Kaleido, ja, olielampje gaat direct uit. Ook verder geen storingen als ik hem uitlees. De motor is voor deze 'beurt' geflushed met Forté, wat dus niet hielp. Daarna dus alles laten vervangen. Er zat 5w30 op, maar na de flush is er 5w40 opgekomen. Ik kan me ook niet voorstellen dat het daar van komt. Ze hebben allebei dezelfde viscositeit bij koude start. Ik ga er ook niet van uit dat er oliekanaaltjes verstopt zitten, door de flush. Na de eerste start s'ochtends start hij perfect. Maar als hij dan weer ca 8 uur of een nacht stilgestaan heeft, direct weer dit geluid.

Jasperh (0), 6 jaar geleden

Besloten om de motor te vervangen. Sinds deze vervangen is, is er geen getik meer. De uiteindelijke oorzaak is dus niet bekend, maar vermoedelijk interne schade door het niet tijdig verversen van de olie etc. Met dank aan de vorige eigena(a)r(en).

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.