Suzuki Wagon R 2000: storing remlicht rechts

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: G13BB, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 56

Net nieuw op dit forum, net een wagon R+ 1.3 GL uit 2000 gekocht. Is zit een storing in het rechter remlicht.
Als het licht aan is en je remt, brandt links zowel het achterlicht en remlicht, rechts brandt geen van beide.
Als het licht uit is en je remt, brandt links gewoon het remlicht, rechts brand in plaats daar van het gewone achterlicht.
Ik heb geen idee waar ik de oorzaak moet zoeken.

wagonbart

Geplaatst door wagonbart (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Wagon R? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Punt (35) PRO, 7 jaar geleden

Doe dan ook even het knipperlicht erbij aan .

Als alles mee begint te knipperen is het gebrek aan MASSA de oorzaak.

Alle lampjes hebben een en de zelfde massa-aansluiting , let op corrosie en/of los contact.

Trek desnoods een nieuwe draad met een goede verbinding naar het plaatwerk.

Succes.

Hans4040 (310) PRO, 7 jaar geleden

Lampje verkeerdom erin...

wagonbart (0), 7 jaar geleden

Punt en Hans, dank voor jullie reactie. knipperlicht aan of uit maakt geen verschil, ziet er ook niet echt uit als een massastoring, bij een massastoring begint inderdaad van alles minder fel of anders te branden, en knippert het gewone licht vaak (uit fase) met het knipperlicht. Helaas is deze simpele oplossing niet aan de orde. Alle andere lichten blijven gewoon doen wat ze moeten.

Het vreemde is dat als je zonder licht aan remt, dat dan het rechterachterlicht brandt in plaats van het rechter remlicht.
Ik heb geprobeerd wat er gebeurt bij omdraaien van het lampje (met dank aan Hans), maar dat levert geen verschil op, lampje in beide posities levert gek genoeg dat bij licht aan zonder remmen het 'licht' draadje gloeit, net als bij remmen zonder licht aan. Rechts achter lukt het mij niet het 'remlichtdraadje' te laten gloeien. nieuw lampje geprobeerd, werkt ook gewoon niet.

Achter beide achterlichten is afgetapt t.b.v. de trekhaakcontactdoos. Ik heb ook de verlichting van de fietsendrager geprobeerd, die doet het wel gewoon. Bizar toch?
Overigens lijkt het mij geen goede optie om dan maar altijd met fietsendrager er op te rijden :-).

Punt (35) PRO, 7 jaar geleden

Omdraaien van een TWEEPOLIG lampje gaat niet of je moet geweld gebruiken.

Wat Hans oppert komt veel voor ............dit is een EENPOLG lampje in tweepolige fitting.

Zet een stok tussen zitting en rempedaal en haal stuk voor stuk de lampjes er uit en/of wissel ze met nieuwe.

Ook in lampjes kunnen fouten voorkomen.

Vr. Groet.

wagonbart (0), 7 jaar geleden

Punt, helaas is het nu al donker, ik ga het morgen eind dag even proberen en laat je het resultaat weten, bedankt voor de tip

wagonbart (0), 7 jaar geleden

toch nog maar even in het donker lopen prutsen, want het moet natuurlijk wel goed werken. inderdaad zitten de polen in de fitting echt dicht bij elkaar, maar ..... ook dat werkt niet, met een eenpolige (nieuwe) lamp doet de rechter kant zowel het licht als de rem het niet meer. ik heb daarna de linker (is ook een tweepolige lamp) met de rechter gewisseld, in de verwachting dat het probleem dan zou zijn verplaatst naar de linker kant. maar nee, nog steeds werken nu licht en rem links prima (dus met de oude tweepolige lamp van rechts), en rechts nog steeds het oude euvel. morgen maar eens doormeten in de fitting en bij de aftakking voor de trekhaak, ik moet er uit kunnen, ik laat nog weten of het is gelukt

wagonbart (0), 7 jaar geleden

Had ik maar beter Punt zijn advies opgevolgd, dat was uiteindelijk toch de sleutel naar de oplossing. Uiteindelijk toch opgelost.

Alles doorgemeten tot in de fitting, alle draden waren goed. Toen pas viel het mij op dat het clipje van de massa, binnen in de fitting, een beetje diep lag. Ik denk dat een vorige eigenaar zo bruut en fors een lampje heeft vervangen, dar daardoor het massacontact binnen in de fitting is verbogen. Dus schroevendraaiertje er achter wurmen, een beetje buigen, lampje er in en voila, alles werkt gewoon.

Ik vermoed dat door het totaal ontbreken van een massa, het gewone licht de rem-voeding als massa gebruikte vice versa, en dat bij licht en rem beide aan, er geen massa over was, dus dat daarom niets het meer deed.

Overigens gewoon met een twee-polige lamp in de twee-polige fitting.

Hans4040 (310) PRO, 7 jaar geleden

mooi zo, bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Wagon R of stel zelf een nieuwe vraag.