Toyota Starlet 1993: druk op koelsysteem

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2E, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 55

Hoi, voor een vriend van mij repareer ik zijn toyota startlet 1.3 e2 met 190.000 km op de teller. Nadat hij problemen had met druk op het koelsysteem en verlies van zijn koelvloeistof, vermoedde ik dat het de koppakking zou zijn, deze vervangen, maar nog steeds was het niet goed. Hij bleef druk op bouwen. Ook als je gas geeft zonder radiateurdop er op komt de koelvloeistof omhoog. om deze reden vermoedde ik een gescheurde cilinderkop. Bij een toyota sloop in de buurt zeiden ze ook dat dit veel voorkomt bij deze motoren. Na het monteren van de andere cilinderkop met nieuwe koppakking en nieuwe cilinderkopbouten is het probleem echter nog steeds niet over. Heb alles goed laten ontluchten etc. Maar de koelvloeistof blijft omhoog komen wanneer je gas geeft, en met dop er op heeft hij al snel weer druk op het systeem. Vanmiddag ook nog de radiateur doorgespoeld, even dacht ik dat dit had geholpen, maar het probleem kwam al snel weer terug. Iemand ideeën of ervaringen hier mee?

JM_utrecht

Geplaatst door JM_utrecht (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Starlet? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

voyager (0), 7 jaar geleden

Heb je dan de radiateur dop gecontroleerd? Deze motoren werken met een kleine druk in het koelsysteem. Dus zal het niet erg zijn.Heb hetzelfde lang geleden meegemaakt. Met een nieuwe radiateur dop was het opgelost. Om er zeker van te zijn kun je nog een "snuffel" test doen. Dan weet je zeker of de uitlaatgassen in kvs komen.

JM_utrecht (0), 7 jaar geleden

Het koelsysteem neemt wel kvs van het reservoir. Maar zal het proberen. Heb ook zitten denken dat de koeler misschien toch niet goed doorstroomd. Wellicht kan ik een radiateur met dop van de sloop proberen. Dank je wel

voyager (0), 7 jaar geleden

Een nieuwe dop is niet de duurste. Van de sloop kan ook kapot zijn. Zonde van tijd en moeite om er een op een sloop te zoeken.

DRAZ (0) PRO, 7 jaar geleden

"Het koelsysteem neemt wel kvs van het reservoir."
Dan spreken we over onderdruk. Zoals voyager aangeeft is er ook een overdruk uiteraard en deze zit dacht ik rond de 100 kPa wat 1 bar is.

kaleido 1 (1620) PRO, 7 jaar geleden

Je kunt dit systeem niet laten draaien zonder dop op de radiateur , dan komt het er inderdaad gegarandeerd uit , ook als de koppakking niet stuk is.
Systeem werkt met een behoorlijke druk opbouw , het eventuele teveel aan koelvloeistof wordt via een overloop in het voorraadtankje gedrukt.
Als de motor afkoelt , zal door de ontstane onderdruk in het koelsysteem het eventuele te kort weer aangevuld worden.
Nieuwe dop om uit te sluiten dat deze defect is.

DRAZ (0) PRO, 7 jaar geleden

Inderdaad

JM_utrecht (0), 7 jaar geleden

Dank jullie wel, heb er een nieuwe dop opgezet, en het lijkt er op dat het heeft gewerkt. Vermeld het nog even als ik helemaal zeker ben.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Starlet of stel zelf een nieuwe vraag.