Citroën Berlingo: Startmotor werkt niet

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6i 90 pk

Startmotor gaat niet rond: geen spanning op stuurdraad van startrelais op stand 2 v/d sleutel. Contactslot is goed want daar meet ik wel spanning op stand 2.
Draad ( groene ) vanaf BSI tot aan startrelais is goed. Zekeringkast in motorruimte ook al gecontroleerd, (hoofd)zekeringen vervangen, zekeringen in binnenzekeringkast allemaal stuk voor stuk nagezien. Geen defecte.

Klant kwam met het verhaal dat de auto soms weigerde te starten maar na enige tijd wachten dan toch wel weer startte. Spanning is er genoeg. Met de startmotor is ook niets mis. Hebben we er af gehad en getest. Ook andere op gehad maar hetzelfde probleem dan.
Alles werkt verder voor zover het nu niet in de eco-mode staat.
Iemand nog een suggestie?

Mvg.

Averdonk

Geplaatst door Averdonk (0) PRO , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Berlingo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Averdonk (0) PRO, 8 jaar geleden

Probleem opgelost na heel veel zoekwerk. Oorzaak zat achteraf toch in de startmotor.
Op de een of andere manier veroorzaakte het startrelais een sluiting of vroeg zoveel stroom dat de zekering in de BSM ( 25 amp ) v/d commandodraad nog net niet helemaal doorgebrand was. ( gecontroleerd met ledtester op beide pootjes ) Daarom wilde de nieuwe startmotor ook niet werken en zette ons op het verkeerde been. Aangezien de oude starter los op de werkbank wel goed werkte, was deze weer gemonteerd. Nadat later de 25 amp zekering er echt uit was gehaald en half verbrand bleek te zijn en vervangen door een nieuwe, kwam er weer iets beweging in de starter maar brandde de zekering weer door. Ook met een bijpass op de (oude) startmotor wilde deze niet werken. Starter toch weer vervangen en een nieuwe zekering: probleem opgelost.
Nog een tip: op de zekeringhouder op de accu zitten 2 bevestigingspunten v/d pluskabel: 1 vanaf de accu, de ander richting startmotor. Deze hebben we ook los gehad en het verbaasde me hoeveel oxidatie er nog tussen de bevestigingsogen en de zekeringplaat zat. Aan de buitenkant zag het nog heel schoon uit. Toch een punt om ook in de gaten te houden bij storingen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Berlingo of stel zelf een nieuwe vraag.