Renault Laguna: airco repareren of niet?

Bouwjaar: 1999, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6 16V

Hallo,

Ik heb een Laguna 1.6 16V uit 1999 met 381 dkm op de teller. Al langere tijd rij ik zonder airco, terwijl er een climatcontrol op zit, maar de condensor is defect (lek).
Weet iemand of het mogelijk is om de airco toch te laten repareren, zonder dat het teveel gaat kosten? Dat laatste heeft mij altijd weerhouden om het te laten repareren, maar ik kan nu voor weinig een condensor kopen en er zijn volop airco vul- en reinigingsaanbiedingen.
Ik vraag me alleen af als de aircopomp een paar jaar niets gedaan heeft (ging soms automatisch aan, maar die zette ik direct weer uit), of de afdichtingen nog wel top zijn en niet alle slangen gaar zijn?

Nu dacht ik; ik kan voor xx euro een nieuwe condensor kopen, als ik die er zelf op zet, en dan een lektest laat uitvoeren, weet ik dat meteen of de pomp ook nog gaat werken? Alles bij elkaar mag me het niet meer als xx euro gaan kosten.

Punt is; die auto blijft maar rijden, ik doe zelf het onderhoud voor weinig, dus een aircootje de komende 2 jaar is nog wel lekker misschien. Ik dacht dat ie eerder ermee zou stoppen, dus nooit laten repareren (airco kan je helaas zelf niets aan doen).

Jan Kees

peugeot304coupe

Geplaatst door peugeot304coupe (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

moderator (0) PRO, 11 jaar geleden

Afdichtingen v/d pomp zijn vermoedelijk inmiddels ook niet meer dicht. "Rust roest" is het spreekwoord. Zal ook hier voor gelden.

richard9712 (0), 11 jaar geleden

Als je je airco wil laten repareren ga dan naar een bedrijf wat daarin gespecialiseerd is en niet naar de dealer. Dit scheelt gigantisch veel geld.

peugeot304coupe (0), 11 jaar geleden

Bedankt voor jullie reactie, ik zal een geschikte specialist moeten zien te vinden. Die kan wellicht checken of de pomp nog afdicht alvorens de condensor te vervangen.

Ramjod (0) PRO, 11 jaar geleden

Even googlen bij je in de beurt.

Pascal Limpens (0) PRO, 11 jaar geleden

als de pomp een aantal jaren droog heeft gestaan zal een eventuele lekkage pas na een aantal dagen/weken te zien zijn. Met afpersen en vacumeren zul je deze lekkage niet kunnen vinden.

Succes, Pascal

TheoStek (0) PRO, 11 jaar geleden

Je was me al voor Pascal met antwoord geven, maar tussen haakjes ( hoe kun je nu een lek vinden aan de compressor als de condensor zo lek is als een zeef..
Dan hebben we het nog niet over het vocht gehalte wat de olie heeft opgenomen en mag je al gaan denken aan spoelen.

Heel veel succes.

peugeot304coupe (0), 11 jaar geleden

Pascal, Theo, nav jullie reactie valt te concluderen dat er een grote kans is dat het veel geld kan gaan kosten... En of dat het allemaal waard is, voor een auto die richting de 400dkm gaat? Misschien toch beter om het te blijven doen met ARKO.

TheoStek (0) PRO, 11 jaar geleden

@Jan, als een systeem al enkele jaren niet in gebruik is door een lek, kan dit problemen gaan opleveren zoals Pascal al heeft vermeld.
Het ac systeem is een gesloten circuit, maar de compressor wordt aangezien als een open compressor omdat de as-afdichting geschied via een O-ring die rond de as zit.
De pag olie wat in het ac systeem zit is sterk hygroscopisch, en neemt vocht op bij een lekkend systeem en zeer zeker bij een systeem wat jaren niet heeft gewerkt, brengt de viscositeit achteruit van de olie en tast de onderdelen aan en krijg je te maken met copperplating.

Dus mag je nu al gaan denken aan, een nieuwe condensor, filter/droger, spoelen van het systeem, , compressor de-monteren om olie te vernieuwen, vooraleer de compressor gecontroleerd kan worden, dan nog kan de compressor gaan lekken ? en ben je terug bij af.

In jouw geval zeg ik, bezint voordat je eraan begint..? in kwestie is het niet meer de moeite waard..
Een auto zonder werkende airco brengt ten minste 500 euro minder in waarde op, maar het geld voor reparatie en nadien begeven ervan kan hoger oplopen !

13 jaar oud in deze situatie...?

peugeot304coupe (0), 11 jaar geleden

Theo, dank je voor je overzicht aan mogelijk te vervangen delen, ik twijfelde al, maar ben nu overtuigd dat dit geen zinnige investering is. Ik heb altijd low-budget kunnen rijden, onderhoud zelf doen, kleine Renault-onhebbelijkheidje verhelpen, en wellicht kan ik nog een tijdje doorrijden. Maar geen grote en dure klussen als deze meer aanpakken...

Bedankt voor de uitleg en hulp voor het maken van deze keuze!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.