Mercedes-Benz C-Klasse: Ruitenwissers voor weigeren

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: CDI

Ruitenwisser voor weigeren dienst. Klant kan nog wel de ruitenwissers bedienen door de schakelaar van het sproeien in te drukken en ingedrukt te houden. Relais zijn goed, maar als we de relais na controle weer in de zekeringkast doen werkt ook het sproeien niet meer....We hebben een Autodata schema en daarop is te zien dat het ene(5-polige) relais op 2 posities 12V spanning krijgt en het andere relais ook op 2 posities spanning moet krijgen (beide na contact aan). Alleen krijgt het 2e relais geen spanning op het 2e pootje en daar zit waarschijnlijk de fout.

En nu lopen we vast want plotseling werken de sproeiers en wissers met ingehouden sproeier weer wel, maar de reguliere standen weigeren nog steeds dienst.

Leuk zoekklusje , maar wellicht heeft iemand dit eerder bij de hand gehad en kan wat suggesties aandragen, zodat we morgen gericht verder kunnen?

Siem Bijman

Geplaatst door Siem Bijman (140) PRO , lid sinds 23 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz C-Klasse? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

willy9 (0) PRO, 9 jaar geleden

vermoed schakelaar kapot ,de dunne draadjes breken wel eens.
gr

Siem Bijman (140) PRO, 9 jaar geleden

Dank je Willy.

Er zit een regensensor op en volgens mijn schema werkt dat buiten de schakelaar om. Als we daar water op doen werken ze ook niet.

Hans4040 (310) PRO, 9 jaar geleden

Siem, volgens mijn schema (Autodata) werkt de regensensor via multifunction controlmodule 3; deze zit in de kofferbak achter het linker trimpaneel.
Controleer daar de stekkers eens...misschien oxidatie.
De regensensor werkt echter alleen als de hendel in stand 1 staat (interval)

mvg.
Hans

Siem Bijman (140) PRO, 9 jaar geleden

Oke Hans, ga ik checken. Als de regensensor alleen via stand 1 werkt, is de schakelaar dus wel verdacht.(tenzij ook de aansturing van de schakelaar via deze module loopt)

Siem Bijman (140) PRO, 9 jaar geleden

Schakelaar vernieuwd en alles werkt weer als vanouds. Dank voor de tips Hans en Willy!!

Tip: let bij het demonteren van het stuur op dat de stuurhoeksensor niet verdraait. Bij de nieuwe schakelaar zit een borgpennetje die in een opening van de stuurhoeksensor past en ervoor zorgt dat deze niet verdraait, zie deze link om het stuur te demonteren http://mbworld.org/forums/c-class-w203/3...

Hans4040 (310) PRO, 9 jaar geleden

Mooi dat het weer klaar is ....dan had Willy9 weer gelijk.

Bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz C-Klasse of stel zelf een nieuwe vraag.