Verstuivers demonteren, the easy way

Waarom zitten verstuivers altijd zo vast?

Zoals te zien op deze foto's komen verstuivers in aanraking met uitlaatgassen.


Fig.1 Koolaanslag op verstuiverschacht door lekkage

Deze uitlaatgassen bevatten veel koolstof en als de gassen afkoelen slaan ze neer en vormen een harde koolafzetting. Dit laatste gebeurt niet alleen bij verstuivers, maar ook bij EGR-kleppen, turbo's en roetfilters.

Maar in deze column ga ik in op de verstuivers

De verstuivers worden gemonteerd in de cilinderkop en hebben als functie om de dieselbrandstof te vernevelen. Dit gaat in moderne diesels gepaard met hoge drukken zodat de brandstof gemakkelijk onder hoge compressiedruk ontbrandt.

Deze hoge drukken vergen veel van de constructie van de verstuivers en de grootste oorzaak dat ze stuk gaan is vervuiling en met name (condens)water. Er zijn goede additieven te koop die helpen voorkomen dat dit condenswater door het filter richting hogedrukpomp en verstuivers gaat, maar niet iedereen gebruikt deze producten.

Gevolg is dat er kleine kalkafzettingen ontstaan en de verstuivers de brandstof minder goed vernevelen. Minder goede verneveling resulteert in minder optimale verbranding en dat laatste is weer een oorzaak van extra roetvorming en een motor die slechter presteert.

Een ander probleem dat we regelmatig tegenkomen is lekkage van de verstuivers naar buiten toe. De verstuivers worden in de cilinderkop gemonteerd en met een klem vastgezet.


Fig.2 Verstuiverklem (links helemaal dicht gekoold na de-montage en rechts zoals deze hoort te zijn)

Onder in het pasvlak van de cilinderkop zitten koperen O-ringen, de zogenaamde brandplaatjes, die moeten voorkomen dat de uitlaatgassen kunnen ontsnappen langs de verstuiver naar buiten toe.


Fig.3 Koperen brandplaatje onderin verstuivergat

De uitlaatgassen die langs de verstuiver ontsnappen koelen daar af en daar vormt zich dan een keiharde koollaag. Op het moment dat dit te ernstig wordt en de motor minder goed begint te lopen en er ook een penetrante uitlaatgaslucht de auto binnenkomt, moet er naar gekeken worden en begint de grote strijd om de verstuivers te demonteren.

Dit valt niet mee en er zijn verschillende voorbeelden van martelpraktijken waarbij zelfs wel eens een cilinderkop is gesneuveld. Helaas komt dat voor, maar.... er is een oplossing die echt werkt zonder dat er schade ontstaat aan verstuiver en cilinderkop. (Helaas zullen er altijd voorbeelden zijn dat dit niet is te voorkomen, maar met deze methode is de kans een stuk kleiner).

Hoe bereiken we dat?

Met geduld, geduld en nog eens geduld en.... carburateurreiniger!!

Zoals op deze foto is te zien is er bij deze twee verstuivers duidelijke lekkage geweest.


Fig.4 Lekkage zichtbaar langs verstuiver(s)

De oorzaak is, zoals aangegeven, de koperen brandplaatjes en die moeten vervangen worden. Natuurlijk is het verstandig om gelijk alle vier verstuivers te demonteren en alle brandplaatjes te vervangen.

Werkwijze: spuit de omgeving rond de verstuivers goed in met carburateur reiniger (WD40 en remmenreiniger werken ook mocht je geen carburateurreiniger hebben). Laat dit geruime tijd inwerken, minimaal twee uur.

Na die twee uur zul je merken dat de harde kool wat oplost en weker wordt. Waar de uitlaatgassen naar buiten zijn gekomen zal nu de carburateurreiniger naar binnen gaan en ook de harde koollaag rond de verstuiverschacht langzaam doen oplossen.

Probeer voorzichtig de verstuiver wat te bewegen. Pas wel op dat je de verstuiver niet helemaal gaat ronddraaien want er zit een klemvork die dat tegenhoudt. Zie de foto met het pasvlak van de verstuiver.


Fig.5 Pasvlak voor klemvork voorkomt het volledig kunnen ronddraaien

De geringste beweging resulteert al in het beter doordringen van de carburateurreiniger en door nogmaals de boel goed vol te spuiten met carburateurreiniger en deze nog langer in te laten trekken (laat dit gerust een nachtje intrekken) zal er steeds meer beweging komen in de verstuiver.

Je zult eerst de verstuiver met een grote schroevendraaier of wrikijzer wat kunnen verdraaien, maar de richting naar boven is dan nog niet mogelijk. Geduld is dan alles wat je nog moet hebben.

Laat de carburateurreiniger gerust zijn werk doen en door de verstuiver regelmatig wat te verdraaien komt er steeds meer beweging in en zal op een gegeven moment de verstuiver loskomen.

Ik praat hier uit eigen ervaring en zonder grof geweld lukt het ons om bijna elke verstuiver los te krijgen met deze methode. Het probleem is tijd. We hebben (krijgen) geen tijd om een verstuiver rustig en kalm te laten weken in carburateurreiniger want de auto moet zo snel mogelijk weer op de weg. Maar in overleg met de klant kun je dit in de meeste gevallen wel doen.

Tip: plaats de gedemonteerde verstuivers in een flesje dieselbrandstof of dieselboost. Een verstuiver is kwetsbaar en door hem in de brandstof te zetten zal er minder gauw een defect optreden.


Fig.6 Verstuivers niet droog wegleggen

Onderstaand filmpje heeft mij op deze methode gewezen en ik zou zeggen doe je voordeel er mee.

https://www.youtube.com/watch?v=NL8JI10Du18
Siem Bijman

P.S. Heb jij ook een reparatie-tip die je wilt delen? Geef dit aan ons door via info@problemcar.nl en wordt jouw verhaal geplaatst krijg je van ons een leuke verrassing.

reageren

Wijnakker
08/01/2019 12:06
Hg kachelruitjes-reiniger werkt ook prima om kool op te lossen.
Siem Bijman
08/01/2019 16:58
@ Wijnakker {Hg kachelruitjes-reiniger werkt ook prima om kool op te lossen.}Prima tip!
Verhulst peter
12/01/2019 10:37
Injectorklem paar slagen loszetten en motor laten warmdraaien. Komt zeer dikwijls na een paar minuten vanzelf omhoog. Lukt ook niet altijd. Mvg
Danny
18/01/2019 00:24
Ik zet altijd een nachtje azijn op de verstuivers dat lost die koek ook op en dan de motor goed warm laten draaien en dan komen ze er zo uit.
den otter
24/01/2019 10:41
Zie een grove fout in de foto, dop verstuivers altijd af als je ze gedemonteerd hebt!! Op deze manier kan er vuil in komen. Je kunt wel redeneren dat je nog een staaffilter hebt in je verstuiver maar je hebt grote kans dat je een deel van de levensduur van je verstuiver kwijt bent. En zoals je zelf al schrijft, verstuivers zijn kwetsbaar.
Terpstra
24/01/2019 13:25
Dit is mooi uitgelegd maar gaat lang niet altijd op. Verstuivers gaan ook wel vast zitten zonder dat ze lekken. Bijvoorbeeld bij opel vivaros. Doordat er water lekt op de motor komt er roest tussen de verstuiver en de alu cilinderkop. En dan zitten ze echt vast. Dan kun je nog zoveel kruipolie spuiten. Maar komen dan soms nog niet los. Ik heb wel eens eentje dwars door getrokken met 40 tons pers

Nog een tip: Verstuivers na demontage weer monteren met remblokvet op de schacht.
Rob b
26/01/2019 22:19
Ruitensproeierantivries puur
julien
27/01/2019 17:46
Verstuivers die bij mij in de cilinderkop vast zitten is meestal door water insijpelen van buiten uit omdat de motoren in de landbouw gereinigd worden met hoge druk.

Ik demonteer ze zoals al gemeld is maar ik heb ze ook al eens laten zitten want als de verstuiver breekt of totaal vernietigd is kan je beginnen met cilinderkop te demonteren en hem op een andere manier proberen uit te persen of trekken maar als het mislukt kan je de cilinderkop vervangen en wie gaat dit betalen.

De verstuivers zouden ze in de productie beter monteren met koper vet en ook een o-ring er bij zodat er geen water meer tussen kan.

Koolstof lekkage kom ik zelden tegen maar je moet de verstuiver altijd monteren met nieuwe dichtingen en aanspannen op het juiste koppel. Ook controleren dat het gat in de cilinderkop zuiver is en niet beschadigd.
  • OBDpartners
  • Carpardoo
  • obdpartners
  • Additievenshop Zijkant