Alfa Romeo 159 2006: 1.9JTDM foutcode P0016

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Diesel, Motorinhoud (cc): 1900, Vermogen (kw): 110

Alfa 159 jtdm wil slecht starten en geeft foutcode P0016 (crankshaft position camshaft postion correlation bank 1 sensor a) Uitgelezen met foxwell NT510.
Na resetten foutcode komt deze gelijk weer terug.
Zit deze sensor links op voorste nokkenas?
Connector gecontroleerd
Graag advies zitten momenteel met auto op vakantie in kroatie.

T.Visser

Geplaatst door T.Visser (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Alfa Romeo 159? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Multiriem poelie op krukas is tijdens reis ook al vervangen, hiervan lag het hart van de poelie los van de buitenkant. (rubber er tussen weg) Crankshaft sensor zit deze soms achter deze poelie?

zwartepiet (65), 6 jaar geleden

sensor zit aan de startmotor achteraan het motorblok

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Oke deze zal lastig te controleren zijn met auto met zijn wielen op de grond misschien dat we connector nog even kunnen checken. Is timing nokkenassen en krukas eenvoudig te controleren om te zien of de melding P0016 klopt of veroorzaakt word door sensor die niet goed binnenkomt. . Of moet dan multiriem poulie en alles eraf om distributiekap te verwijderen om merktekens te zien.

Siem Bijman (140) PRO, 6 jaar geleden

Voor je dat allemaal gaat doen even nog een vraag mbt de storing.

Startte hij slecht nadat die poulie was vervangen of had je voor die tijd ook al deze klacht?

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Toen hart poellie los lag in de poellie startte auto ook voor het eerst slecht. 500km daarvoor nog geen startproblemen.
Poulie lag het hart dus uit maar ook was er al 1 van de 4 torx bevestigingsboutjes uitgelopen?
Distributie is vrij recent vervangen.

Beetje vreemd zie geen verband tussen probleem poellie multiriem en de storing P0016.

Siem Bijman (140) PRO, 6 jaar geleden

Ik weet niet uit mijn hoofd hoe de distributie in relatie met de krukaspoulie zit, maar zou bijna denken dat toch de timing iets is verschoven en je daarom deze foutmelding krijgt. Zal straks nog even in de documentatie kijken.

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Ben ook bang dat hij van tijd is, of zou het nog een niet werkende nokkenas of krukassensor kunnen zijn of genereren die dan weer een andere foutcode.

Siem Bijman (140) PRO, 6 jaar geleden

Ik zie in de documentatie dat de poulie niet direct te maken heeft met de timing, deze zit op het krukastandwiel bevestigd en die zit weer met een spievertanding op de krukas en hoeft niet los met het vervangen van de distributie.

Maar de fout is gelijk terug zeg je, bedoel je dat hij niet te wissen is of komt hij terug nadat de auto eerst heeft gelopen? (Als hij zonder dat de auto loopt weer terug komt moet je het niet in de timing zoeken maar in een sensor of bedrading.)

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Fout wilde alleen wissen bij stilstaande motor, na start motor kwam storing dan meestal vrijwel gelijk terug soms draaide motor nog zo'n 30 sec tot storing.
Wij wilden nu testen of er ook andere storing omhoog kwam bij loshalen nokkenassensor zodat we zeker wisten dat deze wat deed. Vreemde is zonder nokkenassensor start motor beter maar nog niet perfect. Maar nu loopt motor wel gewoon door zonder ook maar enkele storing aan te geven? Zo'n 20 km gereden tot max 80km/uur enigste wat opvalt is wat meer rook (brandstof)
Sensor weer aangesloten en dan ook gelijk weer storing. Zullen nu zien dat we hier ergens sensor kunnen krijgen.

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Andere nokkenassensor geplaatst, storing P0016 blijft nu weg auto rijd op zich ook goed zonder rook. Wil alleen nog slecht starten.
Via verzekering is er nu vervangend vervoer geregeld. Zien thuis wel verder,

T.Visser (0), 6 jaar geleden

Tandriem bleek toch tandje verschoven te zijn, nadat dit verholpen was probleem over.

Siem Bijman (140) PRO, 6 jaar geleden

Oke, mooi dat het is opgelost en bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Alfa Romeo 159 of stel zelf een nieuwe vraag.