BMW 316I: BMW F30: EPS suurhoeksensor

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Vermogen (kw): 100

Gesteld probleem (BMW F30 316i 2013):

- de riem van de elektrische stuurbekrachtiging (EPS) heeft het begeven, waarschijnlijk na een slippertje van de vorige eigenaar.

Na heel lang zoeken heb ik uiteindelijk een andere riem gevonden (deze worden niet los verkocht).
Maar na wat onderzoek op de wagen heb ik gemerkt dat de wagen geen stuurhoek aangeeft, de "pinion angle" blijft op 0° staan (uitgelezen met een Autel Maxidiag). Het koppel op de stuuras wordt wel weergegeven.
Ik krijg ook een foutcode D02C24 in Insta D.

Nu stel ik mij de vraag of deze riem gesprongen is door een foute stuurhoeksensor en deze bij einde slag is gescheurd (omdat de elektromotor aangestuurd bleef terwijl de stuurhoek voor einde slag geen signaal gaf). Ik wil namelijk vermijden dat ik de riem plaats terwijl dezelfde fout nog aanwezig zou zijn.

Met andere woorden, zijn hier personen die mij iets kunnen vertellen over de stuurhoeksensor en de logica erachter. Kunnen jullie bevestigen dat de stuurhoeksensor normaal gezien wel degelijk een hoek moet aangeven? Ik zou niet willen dat de elektromotor aangestuurd blijft terwijl het stuurhuis effectief op einde slag staat en de riem zo opnieuw beschadigd geraakt.

Alvast hartelijk bedankt!

Nitro_eend

Geplaatst door Nitro_eend (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Nitro_eend (0), 6 jaar geleden

UPDATE:

Ondertussen ben ik te weten gekomen dat de stuurhoek op de F30 berekend wordt aan de hand van de positiesensor op de elektromotor en de eindeslag die werd vastgelegd bij het inleren van het stuurhuis.

De sensor dewelke zich op de stuurhuis ter hoogte van de stuurkolom bevindt, meet enkel het koppel waarmee aan het stuur gedraaid wordt.

Ik hou jullie verder op de hoogte aangezien over deze stuurhuizen niet zoveel info te vinden is.

Nitro_eend (0), 6 jaar geleden

Dit mag afgesloten worden.

Ik heb uiteindelijk een riempje gevonden en dit geplaatst.
Het stuurhuis werd opnieuw gekalibreerd en de wagen rijdt ondertussen ongeveer 4 maanden zonder problemen.

Groeten,
Michael

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.