Citroën BERLINGO 1.6HDI 600: Hoog verbruik 1:14

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 9HX, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 66

Beste lezer,

Sinds drie weken rijden wij een Citroen Berlingo 1.6 hdi model 2007. Op zich een prima en lekker sturende auto, echter valt het verbruik ons nogal tegen. Nu bijna toe aan de 4e tankbeurt, krijgen wij het verbruik niet boven de 1 op 14. Zelfs niet als we 400 km snelweg rijden, netjes 120 op de cruise controle. Daarbij ook rustig optrekken en vroegtijdig schakelen.
Wat mij wel opvalt is dat de motor temperatuur geen 90 graden is, deze blijft altijd rond de 80 a 85 graden hangen. Echter is de motor wel snel op die temperatuur als hij helemaal koud is geweest.

Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen met dit probleem.

Alvast dank!

Met vriendelijke groet,
Stephan Derksen

stephan82

Geplaatst door stephan82 (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën Berlingo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Hundoendat (0), 6 jaar geleden

Ik denk dat het verbruik van 1 op 14 voor een Berlingo 1,6 diesel normaal is. Kijk maar eens naar deze gegevens: https://www.autoweek.nl/verbruiksmonitor....

oldford (0) PRO, 6 jaar geleden

Als ik op spritmonitor.de kijk dan is het verbruik wat aan de hoge kant.

Wat zegt de verkoper?
Hoeveel lading vervoer je er mee - het is uiteindelijk een bestelauto.
Kontroleer je oliepeil eens - stijgt dat? Zo ja, dan kan er iets te vaak en/of te enthousiast geregenereerd worden.

stephan82 (0), 6 jaar geleden

@ Hundoendat, bedankt voor je reactie. Volgens mij kunnen ze wel zuiniger zijn dan op autoweek wordt weergegeven. Mijn schoonvader heeft een Peugeot 308 SW 1.6 HDI uit 2008 en rijd altijd rond de 1:19 en doet daarbij niet zijn best om zo zuinig mogelijk te rijden.

@ oldford, bedankt voor je reactie. Ik heb de auto gekocht bij een handelaar en we hebben er nog niks mee vervoerd, enkel een keer naar Utrecht en Tiel gereden. Verder gewoon woon-werk verkeer, zo'n 65km per dag waarbij het meeste snelweg.
De olie heb ik bij aankoop ververst en is nu bijna 2000km verder in niveau niet gestegen. Volgens de onderhoudshistorie is vorig jaar de turbo, egr-klep en distributieriem vernieuwd.

Hundoendat (0), 6 jaar geleden

@stephan82. Zelf rij ik een Grand C4 Picasso 1.6 hdi diesel automaat. Ik geloof dat er dezelfde motor in ligt als in jouw Berlingo. Volgens de verbruiksmeter op het dashboard zou hij 1 op 17,8 verbruiken maar als ik dat bereken met tankgegevens en gereden afstanden kom ik op ongeveer 1 op 16 uit en ik rij ALTIJD met ingeschakelde cruise control. Ik ben er mee naar de garage geweest maar daar zeiden ze dat die verbruiksmeters in elke auto een wat gunstiger resultaat aangeven. Sjoemelen heet dat ;-)

oldford (0) PRO, 6 jaar geleden

Het verbruik van een 308 ga je niet halen of zelfs maar benaderen. Jouw Berlingo is een stuk hoger en heeft meer luchtweerstand.

Heb je al eens (heel voorzichtig) aan je velgen gevoeld na een behoorlijke rit?
Als er daar een warme of zelfs hete velg tussen zit dan loopt er een rem aan.

Hundoendat (0), 6 jaar geleden

@oldford De hoogte zegt niet alles over de luchtweerstand. De vroegere Volkswagen kever had dezelfde luchtweerstand als het vroegere Volkswagen busje. Jouw suggestie betreffende het remmen kan wel interessant zijn, Ook de bandendruk is belangrijk en of de airconditioning aan staat.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën Berlingo of stel zelf een nieuwe vraag.