Fiat 500: Dualogic, start/stop, versnellingsbakprobleem, schiet naar 'vrij

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2

Beste mensen,

Wij zijn sinds 5 jaar in het bezit van een Fiat 500 1.2 Dualogic start/stop (bouwjaar 2009). Fiat dealer onderhouden en tot 65.000 nooit problemen gehad.

De afgelopen tijd valt de versnelling soms terug naar N (neutraal) bij afremmen. Dit doet hij alleen maar bij een koude motor en in de eerste 5 kilometer. Meestal maar één keer. Daarna schakelen we de auto uit en kunnen we de auto meteen weer starten en vervolgens te rijden zonder problemen. Dit probleem doet zich voor met ingeschakeld maar ook uitgeschakeld start/stop systeem. Optrekken geeft geen problemen.

De auto is er al een aantal keren voor bij de Fiat dealer geweest. Bij het uitlezen zijn er geen foutcodes. Een aantal keren zijn we onverrichte zaken naar huis gegaan. De laatste keer hebben we de auto boos laten staan en gelukkig constateerde de monteur het gebrek de volgende ochtend zelf ook. Hij reed toen met een testkast en heeft toen advies van Fiat Nederland de volgende handelingen verricht: Er is een nieuwe massakabel gelegd van de accu naar de versnellingsbak (op advies van Fiat Nederland), vloeistoffen zijn ververst en op niveau, contacten gereinigd, software updaten. Dit alles heeft natuurlijk kosten met zich meegebracht maar niets geholpen. Klacht blijft bestaan

Onze Fiat dealer heeft te kennen gegeven nog nooit met dit probleem te maken hebben gehad. Ze weten niet waar te zoeken. Ondanks dat we erg tevreden zijn hebben wij weinig vertrouwen in het adequaat en duurzaam oplossen van dit probleem.

Ik heb op het internet veel gelezen over de klachten met de bak maar zie nergens een oplossing. Wie kent de oplossing?

Hartelijk dank voor jullie reactie(s) alvast,

Groet, Willem

lemmel

Geplaatst door lemmel (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat 500? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

R_Bakker (0) PRO, 9 jaar geleden

de schakelstang in de bak onder het schakelbrein gaat vast staan, heb het ook een keer gehad bij een 500 0071732923 is het nummer van het onderdeel wat toen vernieuwd is

P. Kelder (0) PRO, 9 jaar geleden

[quote=lemmel]Onze Fiat dealer heeft te kennen gegeven nog nooit met dit probleem te maken hebben gehad. Ze weten niet waar te zoeken[/quote]
De Fiatdealer kan altijd aanspraak maken op technische ondersteuning van de importeur.

Gr. paul

lemmel (0), 9 jaar geleden

Dankjulliewel voor de input.

@ P. Kelder
Er is contact geweest met Fiat Nederland die de reeds verrichte werkzaamheden als oplossing aanbod. Als er een foutmelding zou zijn geweest dan Fiat Nederland men een gerichtere oplossing bieden.

@ R. Bakker
Je reactie heb ik doorgegeven aan de Fiat Dealer. Gelukkig is het een garage die het waardeert wanneer er mogelijke oplossingen worden aangedragen.

Van de ontwikkelingen hou ik jullie op de hoogte. Mochten er nog meer oplossingen/tips komen van andere Forumleden dan hoor ik dat graag.

Groet, Willem

primera p11 (0), 9 jaar geleden

Wat ik nou niet begrijp is dat je ook als monteur wilt weten wat er mee is.
Ook al werk je voor een dealer.
Het zou mijn eer als monteur te na zijn als een probleem niet opgelost kan worden.
Dan steek je als monteur je licht toch op op dit soort fora.
Ik zou als monteur het niet af laten hangen van een database bij fiat nederland,dat is hetgene wat ze doen.
In de database kijken of het al eerder is voor gekomen en een mogelijke oplossing.

lemmel (0), 9 jaar geleden

Sinds 11-09-2014 de auto weer terug en nu in bijna 2 weken al 1.500 km probleemloos gereden.

De suggestie onderdeel 71732923 (actuator / aktuator) te vervangen werd onderzocht maar niet uitgevoerd. Omdat de problemen niet zijn vast gelegd middels foutcodes leek het de Fiat monteur en Fiat Nederland niet aannemelijk dat de actuator / aktuator problemen zou veroorzaken. Een kapotte actuator / aktuator gaf volgens Fiat Nederland altijd foutmeldingen. Gezien deze stelling en feit dat het betreffende onderdeel rond de € 800,-/ € 900,- kosten (excl. arbeid) zou gaan kosten is er nogmaals gekozen om alle contacten/sensoren van de versnellingsbak grondig te reinigen en de bak te voorzien van nieuwe bakolie.

Ik ben wat sceptisch maar heb goede hoop de problemen voorgoed voorbij zijn. Met de Fiat garage ben ik op en top tevreden: ze hebben geen kosten in rekening gebracht voor de reparatie en de vervangende auto.

Wanneer de problemen zich opnieuw voordoen laat ik dat weten in deze thread. Schrijf ik niets, dan werkt de versnellingsbak zonder problemen.

Bedankt voor jullie input!

Groet, Willem

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat 500 of stel zelf een nieuwe vraag.