Ford FOCUS: Koolstof op de bougies

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: FYDA, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 74

Goedendag,

Afgelopen zondag (29 september) wou mijn auto niet meer starten. Hij sloeg wel over, maar niet aan. Klonk alsof hij geen vonk kon pakken. Af en toe, bij kou en regenachtig weer, wou de motor wel eens stotteren en vermogen verliezen/inhouden. Dit was alleen zo onregelmatig dat ik er niet verder bij na dacht.

Op het advies van meerdere mensen in mijn omgeving afgelopen maandag alle 4 de bougies vervangen. Ondanks dat ik het wel raar zou vinden dat ze alle 4 tegelijkertijd kapot zouden gaan. De motor wou hierna iig wel weer draaien.

Na een week op en neer van thuis naar werk te rijden, wilt de auto vandaag weer niet starten. Nieuwe bougies eruit gehaald, en ook deze waren weer helemaal zwart. Ik denk dat dit koolstof aanslag is. Als ik google op "Carbon fouling" lijkt het er iig veel op.

Nadat ik de bougies had schoongemaakt wou hij wel weer starten. Maar goed, daarmee is het probleem nog niet opgelost. Na 1 rit klinkt de motor als een diesel motor en vibreert ook behoorlijk.

Ik had wellicht het vermoeden dat het kwam door de bobine, deze vertoonde alleen schade aan 1 poort. https://imgur.com/a/0mtMw3m

Denk dus niet dat deze dan te weinig vonk zal geven aan alle 4 de bougies?
Zou het goed werken cilinder ringen kunnen zijn?
De luchtfilter ziet er nog goed uit. Zover ik kan beoordelen in ieder geval.
Ik heb nog geen compressietest gedaan omdat ik nog geen tester in huis heb.

Iemand die dit probleem is tegen gekomen met een Focus?

Hier nog een link met het startprobleem en de oude en nieuwe bougies
https://imgur.com/a/ipCfzTg

JonathanSantana

Geplaatst door JonathanSantana (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

ferdinand (60), 4 jaar geleden

Laten uitlezen.Zwarte aanslag duidt in de meeste gevallen op een te rijk mengsel.
Kan aan de lambdasonde of temperatuursensor e.d. liggen.Even uitlezen dus.
Ferry

Heino4267 (225), 4 jaar geleden

En als de bobine en bougiekabels nog origineel zijn, zou ik die meteen vervangen. Bij mijn auto van 2001 was dat een tijdje geleden ook nodig.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.