Honda JAZZ HYBRID: Jazz Hybride automaat: schakelfout tijdens rijden, schade?

Bouwjaar: 2011, Transmissie: Automaat

Ik heb een hele stomme schakelfout gemaakt. Ik heb sinds kort een Honda Jazz Hybride met een automaat van het model 2011. Hiervoor altijd handgeschakeld gereden.

Ik kreeg het idee om stevig op te trekken bij een oprit van een snelweg en onbewust deed ik iets met de pook waardoor de auto zeer abrupt tot stilstand kwam. Dit gebeurde toen ik al een snelheid van tussen de 60-80 km/u had. Dit was tijdens optrekken helling op. Ik weet niet of ik per ongeluk in de R of P geschakeld heb. De auto remde in ieder geval enorm hard en kwam tot stilstand waarna alle lampjes in het dashboard aangingen (als ik het mij goed herinner). Verder hoorde ik geen rare geluiden, het voelde en klonk als gewoon hard remmen (al had ik wel muziek op). Na het opnieuw opstarten reed de auto normaal verder. Gelukkig reed er niemand achter mij dus had het verder geen gevolgen.
Ik vraag mij wel af of er hierdoor schade is opgetreden. Ook ben ik in het algemeen nieuwsgierig wat er gebeurt als je tijdens rijden vanuit D per ongeluk in R of P schakelt in dit model Honda.

Daarnaast, ik weet niet of ik het mij inbeeld, maar als ik nu bergafwaarts rijd met cruise control, dan voel ik hem soms inhouden en gas bijgeven. Is dit normaal of verbeeld ik mij nu dingen. Ook was ik afgelopen weekend in de Ardennen en merkte ik dat bij cruise control de snelheid niet altijd gehouden werd. Is het normaal dat de snelheid 10-20 km oploopt boven de ingestelde snelheid bergafwaarts? Op dat moment zaten er 3 personen in de auto. Zou dit iets te maken hebben met de schakelfout eerder?

Ik maak mij een beetje zorgen en zou het enorm waarderen als iemand weet hoe het echt zit en wat er waarschijnlijk gebeurt is, en of er schade is opgetreden.

Crise

Geplaatst door Crise (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Honda Jazz? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

primera p11 (0), 4 jaar geleden

Crise,

Als de bak in P gezet is remt deze heel hard af.
En als er echt wat kapot was geweest had je er niet meer mee weg gekomen.
Inhouden en gas bijgeven bergafwaarts op de cruise is normal.
En ook dat de snelheid oploopt bergafwaats is ook normal.
De auto gaat niet automatisch remmen op de cruise.

Crise (0), 4 jaar geleden

Hi bedankt voor het antwoord. Klinkt geruststellend. Remt de auto in de P dan op de normale manier of wordt er dan op de motor geremd?

primera p11 (0), 4 jaar geleden

Crise,

Normaliter is dit een mechanische blokkering.
Maar bij de CVT in de Honda blijkbaar niet.
Want anders waren de tandwielen je om de oren gevlogen.
Bkijkbaar remt de auto af,of je heb niet de P stand te pakken gehad.

BenschopKees (0), 4 jaar geleden

Ging je niet gewoon van D naar S of L?

BenschopKees (0), 4 jaar geleden

Als je P had genomen blokkeert hij.
Dus dan kan haast niet.
P is echt een blokkade.
Bij mij althans Civic hybride

Het zou R geweest kunnen zijn.
Dan wil je dus achteruit .
Dat remt wel.
Maar het is een koppeling en geen tandwiel blokkering.

kaleido 1 (1580) PRO, 4 jaar geleden

Als je hem in de P had gezet al rijden , rateld het verschrikkelijk of alles staat in 1x stil , wielen blokkeren en is er gegarandeerd een spoor van onderdelen achter de auto ontstaan.
Ik denk dat er 1 van de andere opties gekozen is , de bak en motor zullen dit niet fijn gevonden hebben , maar zo te lezen geluk gehad.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Honda Jazz of stel zelf een nieuwe vraag.