Kia Rio: temperatuurmeter

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1300

Goedendag mensen, ik heb een kia rio 1.3 uit 2004 met het volgende probleem.

De temperatuurmeter komt niet verder dan iets onder de helft en blijft daar staan ongeacht ik stationair laat draaien of flink doorrijd.

kachel blijft lauw en radiateur blijft ook koud. er zit een nieuw thermostaat in.

De auto is van mijn achterbuurvrouw en ik heb daar eind vorig jaar de koppakking van vervangen en distributie,klepstoters en thermostaat en de kop laten vlakken.

Toen zij ze al tegen mij dat de temperatuurmeter niet op was gelopen naar het rood. nu afgelopen week is haar multieriem eraf gelopen en heeft ze doorgereden naar haar werk zeg zoon 5 a 10 minuten ook toen kwam de meter niet hoger. het was die dag wel extreem koud buiten.

nu heb ik dus 2 nieuwe riemen gemonteerd en de wagen warm gedraaid tot de fan aansloeg, dat gaat allemaal goed alleen nog steeds een koude radiateur.

ik heb er een uitleeskast aangehangen (delphi) en daarna ook een maxidas die ik ff geleend heb en die geven alle bij bij ect (engine coolant temperature) op een gegeven moment een waarde aan van 99 graden. hoger telt die waarschijnlijk niet.

Mijn vraag is dus hoe het kan dat de temperatuurmeter niet oploopt en in de ecu wel de waarde naar 99 of hoger gaat. welke draden kan ik doorverbinden om de meter in het dashboard op te laten lopen of werkt dat zo niet meer tegenwoordig.

Ik ga zo meteen het thermostaat koken kijken of die open gaat en als die open gaat ga ik de waterpomp eraf halen om te kijken of het schoepenwiel niet los zit of gescheurd is. de kachelslang kan ik gewoon iets indrukken dus druk opbouwen doet die niet, ik kan de dop er gewoon afhalen. vraag me ook af of de temperatuursensor wel goed werkt.

toerq nl-1

Geplaatst door toerq nl-1 (0) , lid sinds 6 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Kia Rio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

kaleido 1 (945) PRO, 6 jaar geleden

Je zegt de fan slaat aan , maar de radiateur is koud ?????????? dan gaat er iets niet goed.
Temperatuursensor/en niet goed?
Bij warme motor de dop los draaien zonder dat daar druk onder staat , zegt mij dat de dop defect is , er moet wel degelijk druk opbouw zijn.

toerq nl-1 (0), 6 jaar geleden

Update, ik heb de waterpomp eraf gehad maar die was goed zat stalen schoep op en die zat muurvast dus dat was het niet. daarna thermostaat eraf en uitgekookt die gaat op tijd open en dicht. ik heb wel het bolletje erafgeknipt zodat het gaatje open blijft. nu wordt de radiateur wel warm.

Vreemde is wel dat de temperatuurmeter op het dashboard niet hoger komt dan een streep onder de helft.

Livedata geeft nu aan dat de ect sensor een waarde aangeeft maximaal nu van 97 waarna de fan aangaat ook die data had ik erbij genomen op 1 pagina van de testkast dus kon zij
en en horen wanneer het relais inging. bij 92 slaat die weer af waarna die nog wat afkoelt naar 89 en dan weer dezelfde cyclus. heb nu wel wat drukopbouw op de slang.

Ik denk dat het nu goed is zo, mischien is het normaal dat de temp meter niet tot de helft gaat bij deze auto.

kaleido 1 (945) PRO, 6 jaar geleden

Thermostaat met het gaatje naar boven toe gemonteerd ? naald hoeft inderdaad niet precies in het midden te staan.
Twijfel toch over de dop , of hij moet nu strakker er op zitten , omdat je nu wel drukopbouw hebt , maar als het goed is is het goed.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Rio of stel zelf een nieuwe vraag.