Mitsubishi Space Star: vermogensterugval en rammelend gevoel in wielen

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Vermogen (kw): 2

Hallo, ik heb op een ander forum een oproepje geplaatst en kreeg de tip het hier neer te zetten. Ik ben zelf absoluut onbekend met auto's en mijn garage weet ook niet goed wat het probleem is. Ik hoop dat iemand hier kan helpen met meedenken.

Het gaat om een mitsubishi spacestar 1.6 uit 2001 (benzine) met 152.000 km. op de teller. Ik heb een aantal weken geleden plotseling een klacht gekregen dat begon met het gevoel van trillende banden. Ik dacht eerst aan balanceren. Maar het trillen werd met momenten steeds erger, vooral toen ik een aanhangertje trok. Het trillen is niet constant aanwezig, maar komt en gaat en houdt ook maar kort aan.
Een paar dagen later merkte ik dat de auto af en toe kort terugviel in vermogen. Net alsof er iets afgeknepen werd en diezelfde dag begon het oranje lampje te branden. Deze klachten zijn heel wisselend aan en afwezig. Het controle lampje is al een aantal keer aan en weer uitgegaan. Ik merk dat de klachten vooral in de hogere toeren aanwezig zijn. Vanaf de 4e versnelling.

De garage heeft de auto uitgelezen en er was een krukas sensor probleem die de ontsteking regelt (oid?). De garage heeft zelf geprobeerd het probleem te ervaren met een paar korte proefritjes, maar dit lukte pas toen de garagist de auto meenam naar zijn huis voor een lange testrit. Eerder voelde hij geen enkel verschil.

De krukas sensor is vervangen. Voordat ze dit gedaan hebben, is er nog gechecked of het een ander probleem was en daarbij hebben ze iets (weet even niet welk onderdeel, maar de kenners weten dit misschien wel) natgespoten. Als daar het probleem zou zitten, zou dit nl. kortsluiting geven. Er kwam geen korstsluiting, dus "dat" (wat dat ook is?) was het niet. Verder zagen de bougies (?) er prima uit en de motor ook. Bovendien zou het probleem constant moeten zijn als het een motor probleem was, aldus de garage.

Anyhow, na vervanging vd sensor kreeg ik de auto 'gerepareerd' mee terug en ik was nog geen 10 km. onderweg en draai de snelweg op en het probleem is weer terug. Gerammel vd wielen en terugval in vermogen. De garage zegt niet te weten wat het is, garantie heb ik alleen op het onderdeel als dat kapot blijkt te zijn. Ze hebben nog wel een spul in mijn benzine gegooid wat de leidingen dan een beetje schoon zou maken. Mocht het gaan om een verstopping ergens. Maar dat heeft niks uitgehaald.

Nu hoop ik dat hier knappe koppen zitten die mee kunnen denken. Hopelijk herken ik me dan zo goed in de omschrijving, zodat ik de garagehouder wat meer kan sturen. Want gewoon maar ditjes en datjes vervangen in de hoop dat dat het is, wordt voor mij een dure zaak.
Nu vraag ik me af of dit type auto op benzine een EGR-klep heeft en of dat het probleem zou kunnen veroorzaken?
Verder heb ik van mensen in mijn omgeving woorden als brandstoffilter, lamdasonde en klopsensor defecten gehoord. Zou dit in de goede richting kunnen zitten?

Alvast superbedankt voor het meedenken!

femke026

Geplaatst door femke026 (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Space Star? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Mit.Ral (0) PRO, 5 jaar geleden

Goedemorgen Femke,
Heb je ook een foutcode voor ons? Dan hebben we wat meer basis.
Grt Mitral

EHES (0), 5 jaar geleden

Een foutcode zou zeker helpen. Jou probleem zou zomaar eens de nokkenas sensor kunnen zijn. De code is dan P0340. Onderdeelnummer = MD327107. Ik heb dezelfde auto al 19 jaren in mij bezit en het verhaal van inhouden/schokken komt mij bekend voor. Deze sensor is zeer eenvoudig (zelf) te vervangen = 5 min werk. Gebruik wel een originele sensor, zie mijn post eerder op dit forum. EGR klep die vuil is veroorzaakt een onregelmatig toerental en soms afslaan van de motor. Lambdasonde die stuk is, veroorzaakt alleen dat de motor in noodloop gaat en het storingslampje is dan aan. Maar de auto rijdt dan verder wel goed. Alleen het trillen van de wielen kan ik niet plaatsen. Waarschijnlijk lijkt dat zo omdat de motor enorm gaat protesteren bij een defecte nokkenassensor. Succes.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Space Star of stel zelf een nieuwe vraag.