Opel ZAFIRA TOURER: Constante stroom caravan

Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat

Ik heb een Zafira Tourer 2017 gekocht en de dealer heeft er een trekhaak onder gehangen. Maar de constante stroomdraad voor de ijskast heeft ie op de constante stroom voor de caravan aangesloten. Pen 9 en 10 dus op een draad. Ik wil de ijskast (pen 10) zo schakelen dat ie alleen stroom krijgt als het contact is ingeschakeld.

Hoe doe ik dat? Kan ik daarvoor stroom vanuit de zekeringkast halen en welke zekering moet ik dan hebben.

Alvast bedankt
Christ

Christ

Geplaatst door Christ (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Hans4040 (305) PRO, 6 jaar geleden

Weet de dealer dat niet?
Die kan zo in de zekeringkast kijken welke zekering daarvoor in aanmerking komt, of dat er speciaal daavoor een zekering lokatie bestaat...
Anders moet je een nieuwe draad trekken vanuit de zekeringkast of achter het contactslot vandaan en apart zekeren, maar in alle gevallen moet je wel het amperage van de koelkast weten.

Christ (0), 6 jaar geleden

Dat had ik ook gedacht. Bij de aankoop expliciet aangegeven dat er een caravan mee zou worden getrokken. Maar van apart schakelen van de voeding voor de ijskast had ie nog nooit gehoorde en nooit zo aangesloten.

Dus ik wil dat zelf aansluiten en zoek de juiste aansluiting. In de aansluitvoorschriften die ik her en der op het internet vind (ECS en Westfalia) wordt gebruikt gemaakt van een aansluiting in de zekeringkast. Een lege plaats wordt benut of een gebruikte plaats wordt afgetapt. Graag wil ik weten welke ik kan gebruiken.

Hans4040 (305) PRO, 6 jaar geleden

Een lege plaats is natuurlijk het mooiste; je zal even moeten meten waar spanning op komt na het contact.
Daar een zekering in van het juiste amperage en een draad leggen naar de trekhaak.
Ik heb geen schema van 2017, dus kan je verder niet adviseren.
Succes.

kaleido 1 (1590) PRO, 6 jaar geleden

Ik zou toch nog eens even met de dealer gaan praten , om te voorkomen als er iets fout gaat bij de werkzaamheden , je een probleem met garantie gaat krijgen.
Zij moeten dit toch gewoon aan kunnen sluiten , desnoods een relais plaatsen wat de voeding stuurt via contact.

The MCC (0), 6 jaar geleden

indien er een 13 polige stekker is gemonteerd, moet U kijken of deze op pin 2 zit(caravan zijde) hij hoort op pin 10
Indirecte stroom speciaal voor koelkast.

Het kan zijn dat pin 10 niet in de auto zit, dit is een optie geweest en werd op verzoek ingebouwd.(of zit er wel maar niet aangesloten)

Let op alles loopt via de rec module in de kofferbak, dit is een canbus systeem, lukraak kabels gaan trekken heeft geen zin, hij zal het niet doen.

R_Bakker (0) PRO, 6 jaar geleden

Als het goed is zit er bij het trekhaakmodule uit de kabelboom die vanaf de stekkerdoos komt een extra dikke draad deze moet voorzien worden van een geschakelde spanning TBV koelkast.
Deze moet geschakeld worden via een relais.

Christ (0), 6 jaar geleden

Hallo,

Ik heb inmiddels een lege plek gevonden in de zekeringenkast voor de constante stroom. Met een relais ertussen wordt de stroom uitgeschakeld op het moment dat het contact van de auto uitgaat. Binnenkort ga ik het inbouwen.

Nog bedankt voor alle reacties

Christ

Christ (0), 6 jaar geleden

Inmiddels is de relais geplaatst. Probleem opgelost.

Christ

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.