Peugeot 206: Bij koude motor begint auto te bonken aan de rechter voorzijde

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorcode: NFU, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 80

hallo, ik heb het volgende probleem,
Als ik s'morgens weg rijd met mijn peugeot 206 cc, bonkt hij rechts voor, als of de wielbouten niet goed vast zitten.
Ik heb dit natuurlijk wel gecontroleerd, ik heb van de zomer aan beide zijde de fusee kogels en de stabilisator stangen vervangen, maar alles zit goed, nergens geen speling in.
Het vreemde van het verhaal is dat na een minuut of tien rijden het geluid weg is, en dan komt het de hele dag niet meer terug, dus alleen bij de eerste start van de dag.
Er staat 170.000 km op de teller, ik gebruik SAE10W40 als smeerolie, Ik heb nog zitten denken dat er een paar klepstoters lek zijn, maar dat geloof ik niet, dat maakt dacht ik niet zoveel lawaai.

Als iemand het probleem herkend, of een idee heeft wat het kan zijn, dan houd ik mij aanbevolen
groetjes Leen

Tuggy

Geplaatst door Tuggy (0) , lid sinds 9 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Rene Roolvink (0) PRO, 7 jaar geleden

Hallo Leen ,
Controleer de bevestiging van de rechter motorsteun .
Vooral de speling tussen de steun en de stootblokjes mag niet te groot zijn .
Tevens komt het geregeld voor dat de stootblokjes "plakken " aan de alu steun .
Nummer 18 en 19 op de tekening .

Tuggy (0), 7 jaar geleden

hoi Rene,
Bedankt voor je berichtje, ik ga daar maandag gelijk naar kijken, maar het is vreemd dat hij het alleen met een koude motor doet, heeft hij 10 minuten gereden is het weg, en komt het de hele dag niet meer terug, ook niet als hij weer zo'n uur of 4 stil gestaan heeft, maar ik ga zeker even checken of er geen speling in die voorste motorsteun zit.
Ik laat het wel weten of het weg is

Tuggy (0), 7 jaar geleden

Hoi Rene,
Nou het probleem is nog steeds daar, motorsteun is prima, en het gebeurd alleen met koude motor bij eerste keer starten, als ik hem voor een tweede keer start later op de dag, dus ook koude motor, dan is het probleem er niet en rijd hij prima.
Ook de rubber moffen van de homokineten ingevet, die kunnen ook nog wel eens herrie maken als ze uitgedroogd zijn, maar dat is het ook niet.
Nu, ik zal maar wat verder zoeken, want hier word ik gek van .

Rene Roolvink (0) PRO, 7 jaar geleden

Hallo Leen , jammer , niet opgelost . Ik zie het verband niet zo tussen een bonkend geluid ( mechanisch ) en een warmer wordende motor. We kennen vele bonkende geluiden uit het voortrein bij een 206 die bekend zijn zoals stabilisatorstang lagers , reactiestangen , draagarmrubbers , fuseekogels stuurhuiskogels , spoorstangkogels , schokbrekers en dergelijke .
Er zal toch ergens speling op moeten zitten .
Vooral een stuurhuiskogel komt nu bij mij op .
Rechterwiel opkrikken , links op de grond/brug laten rusten , en beweeg het wiel horizontaal heen en weer .Voel je een speling , en een hele lichte is al voldoende , roep even je collega/vader/broer oid om het wiel te bewegen en voel zelf in de stuurhuishoes aan de daar aanwezige kogel. Indien geen resultaat ,
misschien met het volgende iets anders gemakkelijker te lokaliseren .
Bij koude motor , open de motorkap , en schut de motor eens flink van voor naar achter . Vastpakken bij kleppendeksel.
Dit in verband met het uitsluiten van de motor/versnellingsbak ophanging. Als je toch de motorkap open hebt , veer de wagen eens een paar keer in en uit en voel met je hand boven op de schokbreker voor een speling .
Succes , ik lees het resultaat wel.

leeuw106 (0), 7 jaar geleden

Je zou bij een koude motor eens kunnen nakijken of er vocht zit bij de bougie van de eerste cilinder aan de distributiezijde.
Dit zou kunnen duiden op een lekkende slang van de ruitensproeier.
Die vocht zal als de motor opwarmt verdampen.

Tuggy (0), 7 jaar geleden

Nu, alles nagekeken, geen speling in homokineten, niet op de stuurkogel, geen water bij de bougie aan de distributiezijde, ik snap er niets van, maar het vreemde is, nu is het 12 C vandaag, geen centje pijn.
Dus ik laat het maar zo, zullen wel niet zoveel koude dagen meer komen (hoop ik lol),, De fusee kogels en de draagarmen had ik in het najaar al vervangen even als de stabilisator stangen, dus het zal wel iets geks zijn
groeten
Leen

Rene Roolvink (0) PRO, 7 jaar geleden

Prima Leen , we laten het even zo .
Nog ter info : met stabilisatorlagers bedoel ik echter nummer 2 op de tekening . Begrijp dat je de nummers 4 hebt vervangen .

Tuggy (0), 7 jaar geleden

Ja, idd de stabilisator lagers heb ik niet vervangen, kan er nog wel even naar kijken

bedankt

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.