Peugeot 307: Absorptievat, Stuurkolomschakelaar & Kachelradiatuur

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: NFU, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 80

Goedenmiddag,

Ben bezig aan mijn auto te klussen. Het moest wel omdat ik opeens in een plaswater, aan de bestuurderskant, zat die opgelost moest worden. Ik heb al het één en ander gelezen op problemcar.nl, maar ik bezit toch nog wat vragen.

Zoals jullie op de foto's kunnen zien zijn zit er nogal gecorrodeerde antivries op de kachel radiateur. Nu is natuurlijk de vraag: waar lekt het? Is het de aansluiting of de radiateur. Of is het alleen een pakking die naar de knoppen is? Stel dat het de radiateur is dan moet ik deze verwijderen, moet ik dan eerst alle koelvloeistof uit het systeem laten lopen of zijn daar andere opties voor. Hoe moet je uberhaupt zo'n ding demonteren? :)

Het absorptievat in mijn auto is verzadigd, dus je krijgt een benzinegeur in de auto door remmen en met de bocht omgaan. Moet je het absorptievat nu vervangen of kun je er gewoon een stuk benzineslang aan bevestigen zoals beschreven op problemcar.nl?

De richtingaanwijzers van mijn stuurkolomschakelaar zijn lam, dus wil ik de stuurkolomschakelaar gaan vervangen. Ik vroeg mij zelf af welke ik nu precies moest hebben. Naast de reguliere hendels voor richting en ruitenwissers heb ik ook de hendels cruise control en radio. Kan iemand mij helpen de juiste daarvoor te vinden. Naast het onderzoek wat ik hierover al gedaan heb, heb ik het idee dat ze allemaal passen. Maar toch, kan het beter even vragen dan ben ik zeker van mijn zaak.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groet,
René

ReneVDV1964

Geplaatst door ReneVDV1964 (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 307? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

18 Reacties

hans4074 (0) PRO, 5 jaar geleden

In de meeste gevallen lekken de rubberen O-ringetjes tussen de pijpjes en kachelradiateur. De dealer kan een compleet setje leveren = pijp set met 2 ringetjes en de bevestigings boutjes met moertjes. Kosten van dit setje liggen volgens mij rond de 20 euro. In principe hoef je het hele koelsysteem niet af te tappen. Je zou in dat geval in de motorruimte de bovenste en onderste kachelslang dicht moeten knijpen met een speciaal tooltje o.i.d. Aan de andere kant....als de koelvloeistof erg verouderd is, kun je het koelsysteem beter volledige aftappen. Voordat je de verbinding van de pijpjes - kachelradiateur los gaat halen moet je even een vuilniszak met daarop een Tupperware bakje o.i.d. zetten om restant koelvloeistof uit het verwarmingsgedeelte op te vangen.
Absorptie vat kun je eventueel vervangen, maar de truc met slang tot onder de auto werkt ook om benzine lucht in de auto kwijt te raken. De COM schakelaar is echt afhankelijk van type en uitvoering, dus gewoon de juiste halen/kopen om problemen te voorkomen.

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

Dank voor de tips en adviezen Hans.
Koelvloeistof zal ik in zijn geheel moeten gaan vervangen. Ik heb ze gemengd (rood+blauw) en heb gelezen dat dit elkaar nog weleens kan bijten of wat dan ook. Was trouwens net nieuw i.v.m. vervangen waterpomp + distributiesnaar :-/
Ik heb zonet gekeken voor de COM schakelaar. Heb bij de servicebox mijn VF nummer ingevuld. Daar is toen een nummer uitkomen rollen 6242J5 Kan nog weleens een duur grapje gaan worden ...


groet,

René

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

Ik zit toch nog met een vraag en ik hoop dat iemand mij daarbij kan helpen. Als je op de derde foto klikt dan zie je een aan- en afvoerbuis van het koelvloeistof. Deze buis zit met één schroef en moertje vast. Vreemd denk ik als er drie gaatjes voor zitten. Dus de vraag is : Moet deze nu met drie boutjes en moertjes worden vastgezet of is één voldoende?"


Net een link gevonden in hoe je de o-ringen kunt vervangen. Plaatjes zeggen volgens mij voldoende: https://www.aidetechniqueauto.fr/tutorie...

Groet,
René

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

Zoals u zelf zegt : Plaatjes zeggen volgens mij voldoende .

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

:) :) lol Zeg maar jij tegen u ... graag zelfs... Ik was gister op de sloop en daar waren er diversen met twee of drie schroefjes soms is het wat verwarrend hoe het nu precies in elkaar steekt. Maar René bedankt voor je antwoordt.

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

En u ( jij ) succes met de reparatie .

hans4074 (0) PRO, 5 jaar geleden

Als je "gewoon" het pijp setje bij een dealer besteld, zitten er 3 boutjes en bijbehorende vierkante moertjes bij. Af fabriek zit er maar 1 boutje/moertje in de verbinding.

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

Dat is dan duidelijk :) Dank je Hans...

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

Ik heb inmiddels mijn stuurkolomschakelaar vervangen... leuk dat het weer werkt. Toch heb ik daar een vraag over: Moet deze ingeleerd worden? Alles werkt, behalve mijn cruisecontrol. Heeft iemand een idee? :)

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

Rene ,
2 mogelijkheden waarom het niet werkt .
1e . u heeft de schakelaar na het overzetten niet geheel goed aangedrukt .
Dit moet absoluut tot aan de borging . Druk nogmaals de schakelaar krachtig aan tot u een klik hoort . U hoeft hiervoor niets te demonteren , 2 seconden werk .
2e . U heeft toch een onjuiste COM 2000 schakelaar . Heeft u de 96...…… nummers welke achter op de COM staan vergeleken ?
Plaats anders eens de laatste 8 cijfers van het chassisnummer . Kan ik het originele PSA onderdeelnummer vergelijken

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

Hallo René...
De hendel heb ik goed aangedrukt, het lipje - aan de achterkant - zit goed. Dit heb ik gedaan voordat ik de stuurkolomschakelaar ging monteren.
Wat betreft de juistheid van de COM2000 schakelaar, ik heb op de peugeot servicebox op het vin gezocht. Daar bleek dat ik het onderdeel 6242J5 moest hebben. Dit nummer heb ik ingetikt bij Autopartswinkel.nl en dat leidde naar het volgende product: https://autopartswinkel.nl/onderdelen/ar.... Vandaar dat ik deze besteld heb. Op mijn oude apparaat stond het nummer: 96530931XT apparaat komt uit sept 2004. De huidige COM2000 is een Valeio met productnummer 251489. De laatste 8 nummers van VIN zijn: 82734423.

Alvast bedankt voor je hulp!

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

Via het door u opgegeven VIN is het onderdeelnummer 6242-J5 juist .
Er moet toch iets zijn waardoor deze niet werkt . Inleren oid is niet nodig . ( plug and play ). Uitgezonderd uitvoeringen met ESP , wat in uw geval niet van toepassing is .
Controleer nogmaals de stekkeraansluitingen , anders ben ik bang dat er een inwendig defect in de nieuwe COM zit .

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

Ik ga het allemaal nog eens nalopen! Maar ik heb het vermoedde dat het allemaal goed zit. Ben nogal punctueel aangelegd :)
Ik laat je het van de week weten....
Nogmaals bedankt voor je hulp René waardeer het erg...

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

René, is er één specifiek stekkertje voor de cruise control?

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

Beste ,
Nee , er is geen stekker alleen voor de cruise control .
Bijgaand heb ik het elektrisch schema gestuurd , en daar kan u op zien dat er 5 stekkers aan de COM moeten zitten .
Het kan natuurlijk wel zo zijn , ( en u bent niet de eerste ) waar bij de montage van de stekkers er een pennetje is teruggedrukt en dus nu geen goed contact maakt .
Anders word het toch " even " de oude COM weer monteren .
Werkt dan de CC wel weer , weet u genoeg .

ReneVDV1964 (0), 5 jaar geleden

René, nu ga ik je wat vertellen maar je moet beloven dat je niet gaat lachen :) :) Op de cruise control heb je een on en off schuifje zitten. Je raad het al, denk ik dan :) :) het stond op off :-/

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

Beste ,
Nee , we lachen hier niet om en houden dit voor ons zelf .
Ook moet ik de hand in eigen boezem steken , want ik heb u niet gevraagd of deze wel op ON stond .
Bedankt in ieder geval voor uw feedback .

ReneVDV1964 (0), 4 jaar geleden

Alles klaar :)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 307 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum