Peugeot 308: ESP en motormanagement computer defect

Bouwjaar: 2015, Brandstof: Diesel, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 88

Hallo allemaal,

Ik heb helaas een probleem auto aangeschaft. In eerste instantie kwam ik er achter dat het navigatiesysteem met de boordcomputer waren voorzien van een ander VIN nummer.
Na een kleine 1000 KM gereden te hebben krijg ik de ene storing naar de andere, o.a. storing Hill Holder, storing ESP / ASR, stuurbekrachtiging viel uit, storing remsysteem en uiteindelijk ook nog motorstoring zet de auto uit.
De Peugeot dealer in Enkhuizen heeft 4 uur lang (400 euro lichter) onderzoek gedaan en kwam tot de ontdekking dat de motormanagement computer niet bij mijn auto hoort en dat de ESP computer defect is. De dealer gaf aan dat dit soort defecten nagenoeg niet voorkomen, maar dat hij vermoed dat de auto mogelijk waterschade heeft gehad en hierdoor de computers defect zijn geraakt en vervangen voor tweedehands computer uit andere auto's. Uitlezen van de problemen was volgens de dealer ook een probleem, omdat ze dit niet op mijn eigen chassisnummer konden doen. De dealer wil graag beide computers vervangen, ondanks dat de motormanagement computer niet defect is, maar ze zeggen dat het niet lukt het chassisnummer te wijzigen en de computer opnieuw in te lezen. Kosten voor de gehele reparatie ruim 2500 euro. ESP computer zou 850 kosten en motormanagement computer 400. De rest arbeidsloon. De auto zou volledig opnieuw ingelezen en geprogrammeerd moeten worden. Of daarmee mijn storingsproblemen zijn verholpen zijn konden ze niet garanderen, maar volgens de dealer zouden ze er niet aan beginnen als dit niet de oplossing zou zijn. Ik heb enorm mijn twijfels en vraag mij af of de Peugeot dealer in Enkhuizen wel genoeg verstand heeft van dit probleem om het te kunnen oplossen. Normaal gesproken zou je zo'n computer toch moet kunnen herprogrammeren, volgens mij zijn ze redelijk universeel voor bepaalde types en is het een kwestie van de juiste opties aan en uit zetten. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik zie namelijk dat de onderdelen tweedehands genoeg te krijgen zijn.

moemboetoe

Geplaatst door moemboetoe (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 308? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Erik2804 (0), 5 jaar geleden

Tja, lastig te beoordelen zo op afstand.

Wellicht de moeite waard om eens te informeren bij actronics naar hun mogelijkheden. Ze doen niets anders dan componenten herstellen en vervangen.

primera p11 (0), 5 jaar geleden

De dealer is in dit soort gevallen wel de aangewezen plaats om dit soort handelingen te verrichten.
Je kunt naar een ander gaan maar die heeft de dealer ook nodig om het een en ander ingelezen te krijgen.
Zulke zaken kunnen helaas alleen door een dealer gebeuren omdat deze nou eenmaal over de apparatuur beschikt om dit te doen.
Alleen al het herprogrammeren zul je bij de dealer moeten doen.
Dat kan helaas nergens anders.
Ik denk dat er niks anders op zit dan die 2500 euro af te tikken en fingers crossed dat het dan goed is.
Actronics repareeert alleen,doet helemaal niks met opties aan of uit zetten of herprogrammering.
En als er inderdaad waterschade is aan de auto ben ik bang dat er nieuwe storingen opduiken.
Ik snap nog steeds vandaag de dag niet dat mensen particulier een auto kopen zonder een deugdelijke DEKRA/ANWB/DEALER keuring uit te laten voeren.
Voor een auto van 500 euro moet je dat niet doen,maar voor auto's met een aanzienlijke waarde zou ik het altijd doen.
En ik neem aan dat deze auto nog een aardige duit gekost heeft,ook particulier.
Dan waren dit soort zaken aan het licht gekomen.
Dit is de reden waarom de auto weggedaan is.

oldford (0) PRO, 5 jaar geleden

Chassisnummer kun je als dealer er inderdaad maar 1 keer inzetten en daarna niet meer veranderen.
Dat is expres zo gedaan om de diverse computers onaantrekkelijk voor diefstal te maken.

Erik2804 (0), 5 jaar geleden

Als een tuner een ECU mapping helemaal kan herprogrammeren is het waarschijnlijk ook niet zo moeilijk om de VIN "tag" aan te passen. Als dat gaat heb je de ECU weer gematched met de auto.

ESP vervangen of toch ff contact met actronics....

Neem de les van Primera maar ten harte (voor het geval dat je die conclusie zelf nog niet getrokken had).

De dealer kan ook niet meer dan wat Peugeot Frankrijk heeft vrijgegeven in de software.... dat betekent niet dat herprogrammeren technisch onmogelijk is.

Succes

j@n-willem (0) PRO, 5 jaar geleden

Terug gaan naar de garage en of persoon was er je hem gekocht hebt?

kaleido 1 (1620) PRO, 5 jaar geleden

Het zal allemaal op te lossen te zijn , maar de auto is van 2015 ik mag haast aannemen dat de auto met garantie gekocht is , zo ja , terug en het de verkopende partij op laten lossen.

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 308 of stel zelf een nieuwe vraag.