Renault LAGUNA: Uitstapverlichting in de rechter voordeur doet het niet.

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorcode: F4R K7, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 99

Het lampje onderaan de passagiersdeur brandt niet. Ik wil het lampje gaan vervangen, maar hoe kom ik er bij zonder iets stuk te maken?

jafeth

Geplaatst door jafeth (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

jafeth (0), 4 jaar geleden

Ik heb het lampje eruit weten te halen met een kleine platte schroevendraaier, maar het lampje zelf mankeert niets aan, hij krijgt geen spanning. De schakelaar die het deur lampje aan/uit zou moeten doen, zit in het slot. Ik ga nog even verder zoeken naar de oorzaak.

viper_ren (0) PRO, 4 jaar geleden

Het probleem ligt in het portierslot. De schakelaar hierin is geoxideerd.

jafeth (0), 4 jaar geleden

Dank u wel, ik ga er zsm mee verder. Het is nu donker, weinig licht.

Heino4267 (110), 4 jaar geleden

Je kunt uitproberen of het aan de schakelaar in het slot ligt: als je die deur 's avonds open doet, zal de binnenverlichting van de auto waarschijnlijk niet gaan branden, terwijl het bij de andere portieren allemaal wel werkt.
Als dit bij jou het geval is, heeft de schakelaar in het portierslot van die deur zijn beste tijd gehad. Je zou dan een nieuw slot moeten monteren om dat te verhelpen en die zijn duur.
Er is een workaround: als bij jou de binnenverlichting wel aan gaat met het lampje van de uitstapverlichting verwijderd, is er nog hoop: als je de uitstapverlichting vervangt door een LED-lampje (en evt. ook de lamp van de binnenverlichting), gaat e.e.a. soms weer gewoon werken omdat die lampjes minder stroom trekken. Bij de Vel Satis en Espace zijn dat beproefde oplossingen.

Als uiterste redmiddel is er nog een goedkope maar niet zo fraaie oplossing: je kunt in de deuropening in de deur een schakelaar monteren die wordt ingedrukt als de deur sluit. Dat moet een schakelaar van het type "verbreek-contact" zijn. Vanaf de slotschakelaar komt een draad die door de slotschakelaar aan massa wordt gelegd zodra de deur opent. Die draad kan je doorverbinden met de nieuwe schakelaar en dan werkt het weer als vanouds.
(Het bedoelde type nieuwe schakelaar werd vroeger gebruikt bij naderhand inbouwen van auto-alarmen, om te detecteren dat de motorkap open gaat.)

jafeth (0), 4 jaar geleden

De binnenverlichting gaat ook niet aan als ik de rechter portier open.
Bij zowel de voor als de achterportier gaat het lampje in de deur niet branden, maar ook gaat de binnenverlichting niet aan.
Wel typisch dat het beide deuren betreft. Zijn dan beide deurschakelaars defect? Of geoxideerd?

Heino4267 (110), 4 jaar geleden

Maar die informatie maakt de zaak gecompliceerder.
Werkt het links wel allemaal goed, dus de binnenverlichting gaat aan als je een linker portier opent?
En is het aan de rechterzijde echt voor beide portieren in één keer fout gegaan?

jafeth (0), 4 jaar geleden

Links werkt alles naar behoren, behalve dan dat het linker achterraam niet elektrisch open en dicht wil, maar verder werkt de verlichting naar behoren.

jafeth (0), 4 jaar geleden

Ik heb nog even een check gedaan.
De keyless entry werkt op alle deuren en dan gaat ook de binnenverlichting branden.
Maar... de enige deur die instapverlichting heeft als de key kaart Im de sleuf zit, is de bestuurders deur! Als je de andere 3 deuren gaat openen, gaat zowel de binnenverlichting als de lamp in de deur niet aan!! Zijn dan alle 3 de schakelaars in de deursloten stuk? Dat is dan wel raar dat enkel de bestuurders deur wel goed werkt?
Ik heb geen zin om alle deurbekleding te gaan verwijderen om naar de oplossing te zoeken, maar heeft iemand een winnend idee?

Heino4267 (110), 4 jaar geleden

Dan denk ik dat het niet ligt aan de schakelaars in de deursloten.
Meer voor de hand liggend zou zijn dat je een draadbreuk hebt in de deuropening van het meest gebruikte portier, het bestuurdersportier. Maar dat is slechts een educated guess.

Wat je zou kunnen doen is het bijrijdersportier openmaken en daarin kijken welke draadkleur naar de slotschakelaar loopt. Of een bedradingsschema van jouw auto zoeken waarin dat staat.
Als je dat weet, zou ik de bekleding van devoetruimte losmaken en die draad opzoeken net waar die de auto binnenkomt vanuit het bijrijdersportier. Dan stak ik een naald in die draad en die verbond ik met de bijrijdersdeur dicht met massa, voor de zekerheid eerst via een lampje (om kortsluiting op te sporen, dan gaat de lamp fel branden) en als de lamp niet brandt, rechtstreeks met massa. Dan zou je binnenverlichting moeten gaan branden.
Als de binnenverlichting gaat branden heb je tussen de naald en het deurslot iets zitten wat niet goed werkt, dus een draadbreuk of een kapotte schakelaar in je deurslot.
Als alles volgens deze methode goed werkt, meette ik alle draden door om de deuropening in je bestuurdersportier.

7seconds (0), 4 jaar geleden

voordat je ingewikkelde dingen gaat doen zou ik de eerste tip van Heino uitvoeren: de lampjes in de deuren vervangen door led lampjes die maar een fractie van de stroom vragen ten opzicht van de gloeilampjes. Bij mijn Vel Satis uit 2003 heeft dit het probleem opgelost.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.