Seat IBIZA ST: Airco geeft geen koude lucht meer

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: CFWA, Motorinhoud (cc): 1200, Vermogen (kw): 55

Goedendag,
Op weg naar mijn vakantiebestemming hoorde ik ineens een hevig piepend geluid alsof de multiriem doorslipte, hierop gelijk de clima uitgezet en het geluid was weg, verder leek er niets aan de hand. Echter nu blijkt de airco geen koele lucht meer te geven.
Verder werkt alles aan de clima zoals het hoort, het toerental stelt bij als je hem inschakeld, de blower geeft meer lucht als het temperatuursverschil groot is. Kortom alles als normaal, alleen geen koude lucht? Is mijn aircopomp overleden,of kan het nog een ander probleem zijn?

Groet

Beatrix30

Geplaatst door Beatrix30 (0) , lid sinds 6 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Bezigeby (0), 6 jaar geleden

Ik heb ook zoiets gehad. Airco-servicebeurt laten doen. Gas te weinig.

Beatrix30 (0), 6 jaar geleden

Hallo Bezigby,

Hij was net getest en afgevuld, sterker nog, net voordat het geluid van de v-riem opdook koelde hij als een bezetene, vandaar dat ik hem dan ook even uit gezet had. Normaal gaat van te weinig vulling ook je snaar niet piepen, dacht ik?
Nog iemand een idee?
Groet

kaleido 1 (965) PRO, 6 jaar geleden

Laat de motor uit , en kijk of je de meeneemplaat kunt draaien met de hand , moet niet zwaar gaan maar wel weerstand zijn.
Als deze wil draaien , start je de motor , schakel je de airco in , en kijk je of de meeneemplaat aangetrokken wordt , wordt deze aangetrokken en blijft aangetrokken en de airco wordt niet koud , lijkt het er op dat de pomp kapot is , as gebroken bv.

Beatrix30 (0), 6 jaar geleden

Hallo Kaleido1,

Ga ik doen! Ik heb me even verdiept in de meeneemplaat, hoe kan ik zien/merken of een vervanging van de meeneemplaat volstaat? Dan wordt deze niet aangetrokken bij inschakelen van de airco?

kaleido 1 (965) PRO, 6 jaar geleden

Als hij heel soepel draaid dan is de as in de compressor defect , dat is dan een nieuwe compressor.
Draaid de plaat met redelijke weerstand , maar wordt niet aangetrokken , dan komt er of geen spanning op de spoel of de spoel zelf is defect of de luchtspleet tussen meeneemplaat en spoel is te groot.

Beatrix30 (0), 6 jaar geleden

zojuist even gekeken, en bij stilstand draait hij helemaal niet. de schoef in het midden is ook voor een deel uitgedraaid. Als ik hem start dan draait hij gewoon mee met de pully en als iik de ac inschakel is er geen zichtbaar verschil, met niet ingeschakelde ac.

kaleido 1 (965) PRO, 6 jaar geleden

Kapotte pomp zo op afstand te beoordelen.

jaker (0) PRO, 6 jaar geleden

Kijk hier eens naar , koda-airconditioning-compressor-pomp-clutch-hub-plate-disc-5n0820803-5n0820803a-

Beatrix30 (0), 6 jaar geleden

Hallo,

Goede tip jaker! Was idd de meenemer, systeem was nog keurig op druk en de meenemenr was eenvoudig van onder te vervangen, daar hoeft de pomp niet voor los 15 minuten werk, en weer koelen als een ijsberg.

Beatrix30 (0), 6 jaar geleden

dit topic kan gesloten

jaker (0) PRO, 6 jaar geleden

Mooi,bedankt voor je feedback

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.