Toyota Yaris: Airco blijft stinken.

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 74

Hallo forumleden,

Ik ben sinds vorig jaar in het bezit van een Toyota Yaris 1.3 benzine uit 2009. De auto bevalt prima, op één ding na. Als ik de airco inschakel, ruik je deze even en als je de airco uitschakelt ruik je deze veel erger. Ik heb vorig jaar de airco laten reinigen bij de Toyota-dealer (ozonbehandeling) en het interieurfilter laten vervangen. Dit heeft niet geholpen. Onlangs heb ik de airco zelf gereinigd, tot 2 keer toe, met Forté aircoreiniger. Met dit middel zouden de schimmels en bacteriën die de stank veroorzaken, gedood moeten worden. Helaas zonder resultaat. Ik heb het gedaan zoals in de gebruiksaanwijzing staat. Namelijk interieurfilter verwijderen, de airco 2 minuten aanzetten zodat deze vochtig wordt, het middel middels slangetje zo diep mogelijk in het luchtkanaal brengen (in mijn geval door de roosters in het midden van het dashboard boven de radio) om zo dicht mogelijk bij de verdamper te komen. Spuitbus leeg spuiten, minimaal 10 minuten laten inwerken, vervolgens airco aanzetten en 15 minuten laten recirculeren. Vervolgens nieuwe interieurfilter geplaatst. Dit alles zonder resultaat. De eerste 1-2 dagen lijkt de geur weg te zijnen ruik je de citroengeur, vervolgens komt de nare geur terug.
Waarschijnlijk komt het middel niet (genoeg) op de verdamper terecht. Weet iemand hoe ik bij de verdamper kan komen zonder het hele dashboard eruit te moeten halen?

Vr. groet,
Johan.

Oldambt

Geplaatst door Oldambt (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Yaris? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

phil4226 (0), 5 jaar geleden

Volgens mij doe je er beter aan het product toe te passen via de opening van het interieurfilter. Je kan nu evengoed je product op de kachel spuiten.

Groet
Philippe

Oldambt (0), 5 jaar geleden

Hallo Philippe,

Interieurfilter zit achter het dasboardkastje. Als ik deze weg haal, zie ik alleen de aanjager/kachelmotor. Ik moet dan het slangetje tussen de rotatiebladen wrikken. Dan ben ik volgens mij nog niet bij de verdamper. Deze zit volgens mij hoger en meer naar het midden van het dashboard.

phil4226 (0), 5 jaar geleden

Gewoonlijk zit het (pollen)filter aan de luchtingang van de verwarming/koeling en is toegankelijk langs buiten, dus via de geopende motorkap. In de omgeving van de paravent.

Philippe

Oldambt (0), 5 jaar geleden

Dat klopt. Als ik het pollenfilter eruit haal en kijk naar boven dan zie ik ook het paravent. De verdamper zou dus volgens jou onder de aanjager moeten zitten?

phil4226 (0), 5 jaar geleden

Wat ik bedoel is als je de verdamperlocatie niet weet, dan bestaat de kans dat je de kachel probeert te ontgeuren. Dus is het wachten op een Yaris-kenner of moet je te rade gaan bij de dealer of een werkplaatshandboek bemachtigen......

Philippe

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

https://youtu.be/0iD_lEz6z78 . Misschien kun je hier iets mee ?

daandc (0) PRO, 5 jaar geleden

De verdamper zit in het midden van het dashboard .

Dit kun je goed zien in de motorruimte hier zie je de leidingen door het schutbord naar binnen lopen .

Met een beetje geluk kun je hier een klein plastic slangetje langs het afdichtingsrubber door schutbord en dan door de windtunnel heen prikken om je reiniger in het systeem te krijgen .

Anders dashboardkastje verwijderen en kijken of je via de tunnelbuis te verwijderen bij de verdamper kunt komen .

kaleido 1 (1425) PRO, 5 jaar geleden

Via de motorruimte gaat niet , je komt niet in de kachel uit , leidingen lopen in diverse bochten .
Om echt rechtstreeks op de verdamper te kunnen spuiten zit er niets anders op dan de ventilatormotor te demonteren .

Rene Roolvink (0) PRO, 5 jaar geleden

daandc en kaleido 1 .
In de video is een gaatje geboord na de ventilatormotor , en hierop een slangetje geplaatst . Dan ben ik toch voorbij de motor ? Waarom moet ik deze dan alsnog verwijderen ? Het gaat niet om het merk reingingsproduct , maar om de verdamper te bereiken .

kaleido 1 (1425) PRO, 5 jaar geleden

Om het reinigingsmiddel gaat het ook niet , maar jij wil bij de verdampen komen , hoe daar krijg je toch antwoord op , gaatjes boren verdiend niet mijn voorkeur je zult niet de eerste zijn die iets raakt en dan daarna nog meer werk heeft.
Maar ik lees dat het opgelost is en daar gaat het om.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Yaris of stel zelf een nieuwe vraag.