Volkswagen Tiguan: Afvullen automaat 09M

Brandstof: Diesel, Transmissie: Automaat, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 104

Hallo allen,

Bij mijn Tiguan automaat 4-motion met een 09M Aisin bak heb ik preventief de ATF olie van de automaat ververst. Hiervoor zou ongeveer 5 liter nodig zijn. (volledig systeem =/- 7 liter). Toen ik de olie aftapte kwam er ongeveer 3 liter uit. Ook met het vullen kom ik niet verder dan een liter of 3. Bij het vullen hou ik de olietemperatuur met VCDS op max 40 graden.
Wie kent dit "probleem"? Is 3 liter voldoende of is de documentatie niet up to date? Het vulpijpje in het carter heb ik ook al vernieuwd. Ik hoor jullie reacties graag.

Groet,

Don

dee_pee_bee

Geplaatst door dee_pee_bee (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Volkswagen Tiguan? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Hans4040 (300) PRO, 6 jaar geleden

Titel aangepast.

jaker (0) PRO, 6 jaar geleden

Hallo, atf aftappen,plug los en olie af laten lopen,dan binnen pijpje eruit,en rest af laten lopen.
Voor opnieuw vullen,binnen pijpje weer monteren en van onderaf vullen,als ongeveer 3 liter is bijgevuld,motor laten draaien en tot ongeveer 5 liter bij vullen.
dan bij nog steeds draaiende motor vul gereedschap afkoppelen en laten uitdruppelen,hierbij mag idd de 40 graden grens niet overschreden worden.,in de tussentijd de keuze handle in alle posities plaatsen.
Bij nog steeds draaiende motor aftapplug opnieuw plaatsen.
De fabrikant geeft geen exacte vulhoeveelheid op,
Van het vulpijpje bestaan verschillende uitvoeringen voor wat betreft de lengte,is dit gecontroleerd?(met de oude)

dee_pee_bee (0), 6 jaar geleden

De omschreven procedure heb ik gevolgd. Alleen begint het overlopen van het pijpje al als er ongeveer 3 liter in de bak zit. Ik heb 2x gespoeld en 2x ging er 3 liter in. Aan het pijpje twijfelde ik ook al. Bij de VW dealer heb ik een nieuwe besteld, maar je raad het al: deze was identiek aan de oude.

jaker (0) PRO, 6 jaar geleden

Nou dan zit hij in ieder geval op peil,Ik dacht dat er ook een filter op de bak zat,dat zou eventueel het verschil in vulhoeveelheid kunnen verklaren

dee_pee_bee (0), 6 jaar geleden

De bak heeft inderdaad een filter. Die heb ik de 2e keer vervangen. Toen ging er iets meer in. Maar zeker geen 5 liter. Volgens de procedure klopt alles. Ik wil voorkomen dat ik rondrij met te weinig olie in de bak. De bak schakelt overigens zonder problemen. Wel zit er in de 6e versnelling rond 1500 rpm een `licht`geluidje in. Had gehoopt dat dit iets met de vulhoeveelheid te maken had.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Volkswagen Tiguan of stel zelf een nieuwe vraag.