Citroën Xm: Vermogen valt weg

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: THY, Motorinhoud (cc): 2500, Vermogen (kw): 96

Hier een XM Break uit 1999 met de 2.5 TD-motor (DK5Ate THY). Kilometerstand net boven 400.000. Auto start goed en loopt prima, wordt netjes warm en heeft voldoende vermogen, geen bijgeluiden. Na enkele kilometers valt plotseling het vermogen weg en zakt het toerental langzaamaan (bij vol ingedrukt gaspedaal duurt het langer, bij gas los direct) geheel terug. Meteen daarna starten lukt, maar pas na heel lang doorstarten. Tijdens dat proces ploft hij zo nu en dan even maar slaat pas laat aan. Als de auto na het afslaan een kwartier stilstaat start hij direct en is al het vermogen terug. Totdat er weer enkele kilometers gereden is.

Stationair kan hij de hele dag zonder problemen draaien. Pas als het vermogen enige tijd is aangesproken valt het opeens weg.

Brandstoffilter is vervangen, auto heeft een beurt gehad. Heeft wel anderhalf jaar stilgestaan en is heeft voor het stilzetten een geknapte koelslang gehad. Motor is daarna mogelijk heet gelopen maar geeft verder geen problemen die daar iets mee te maken kunnen hebben...

Iemand enig advies?

Martijn_vK

Geplaatst door Martijn_vK (0) PRO , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Citroën XM? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

harry4203 (315) PRO, 7 jaar geleden

lijkt er toch op dat ie onvoldoende brandstof kan aanzuigen. kun je em niet even tijdelijk aansluiten op een los tankje met brandstof om even te proberen?

Martijn_vK (0) PRO, 7 jaar geleden

Zoiets dacht ik ook inderdaad. Deel brandstofslang vervangen, biedt geen soelaas.

Wat niet past bij brandstoftekort is dat hij het eerst perfect doet en na enkele kilometers gewoon langzaam uitdooft. Hij is daarna wel weer te starten maar heel moeizaam. Pas na verloop van enkele minuten is het vermogen weer helemaal terug en doet ie het weer als vanouds.

Bij een tekort aan brandstof lijkt me dat hij zijn topvermogen niet kan halen, inhoudt enzo maar niet geheel uitvalt. Zou de brandstof te heet word? De slang ligt bovenop de radiateur. Ik kan het eens gaan proberen met een extern tankje.

Martijn_vK (0) PRO, 7 jaar geleden

Bleek een lek in hrt brandstoffilterhuis te zijn. Loopt inmiddels weer als een zonnetje.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Citroën XM of stel zelf een nieuwe vraag.