Suzuki Swift: snelheidsmeter doet het weer niet

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Benzine, Motorcode: M13A

Wij hebben hier een suzuki swift met een 1.3 motor waarbij de snelheidsensor regelmatig kapot gaat. (11-2012, 71879km / 6-2013, 76165km / 09-2013, 79098km / 01-2014, 81818km) Nu heb ik te horen gekregen van de plaatselijke dealer dat ik ze niet meer voor garantie vergoed krijg omdat dit nooit voorkomt! De vorige keer ging het huisje van de sensor kapot tijdens demontage en toen konden we duidelijk zien dat hij inwendig sterk geoxideerd was. Omdat ik hem toch niet vergoed kreeg heb ik nu de laatste kapotte sensor ook open gemaakt en deze is ook flink aangetast door corrosie, op de printplaat en bij de aansluitingen, echter alleen inwendig. Er is in de sensor geen vocht te vinden en alle afdichtingen waren nog prima in orde, ik had zelfs de sensor uitwendig afgekit om indringen van vocht te voorkomen. Bij de dealer wordt beweert dat dit de enige swift is in Nederland (en zelfs ter wereld!) die deze problemen heeft en dus moet dit een andere oorzaak hebben, ze noemen zelfs als oorzaak dat deze swift ooit schade heeft gehad. Ik ben dus reuze-benieuwd of er nog meer gevallen bekend zijn bij jullie.

harlie

Geplaatst door harlie (0) PRO , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Swift? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

ix55 (0) PRO, 10 jaar geleden

Op 7 jaar Suzuki dealership ook nog nooit meegemaakt, sterker zelfs, nog nooit één snelheidssensor om welke reden dan ook hoeven te vervangen.
Lijkt mij dus sterk dat het probleem rechtstreeks bij de sensor zelf ligt. Is er soms in de buurt een waterslang / thermostaathuis / koeler die een beetje zou kunnen lekken waardoor er stoom in de sensor kan komen?

harlie (0) PRO, 10 jaar geleden

De auto verliest totaal geen koelvloeistof en zoals ik al zei zit er uitwendig in de stekker ook geen oxidatie, alleen inwendig. Wij zijn zelf universeel garagebedrijf en we hebben denk ik maar een stuk of 5 swifts van dit model in onderhoud maar wij hebben ook bij een andere klant al een sensor moeten vernieuwen voor dezelfde klacht.

harlie (0) PRO, 10 jaar geleden

Als aanvullende info wil ik hier nog even vermelden dat ik de versnellingsbakolie ververst heb gelijk met het vernieuwen van de sensor in januari en de oude olie was wit als koffiemelk. Volgens mij duidt dit op water in de olie en ik vraag me af of dit van invloed kan zijn op de sensor.

marcel7031 (0) PRO, 10 jaar geleden

[quote=harlie]Als aanvullende info wil ik hier nog even vermelden dat ik de versnellingsbakolie ververst heb gelijk met het vernieuwen van de sensor in januari en de oude olie was wit als koffiemelk. Volgens mij duidt dit op water in de olie en ik vraag me af of dit van invloed kan zijn op de sensor.[/quote]
Lijkt mij een goede reden!
Is de bakontluchting nog juist, anders verleggen oid?
Doet mij denken aan de bakken van de oude Ford Sierra waarvan we de ontluchtingsdop op de bak moesten vervangen voor een slang.

harlie (0) PRO, 10 jaar geleden

Hoi marcel, idd deed mij denken aan de scorpio waar het water langs het ontluchtingslangetje zo het cardan in liep.
Er is echter geen reden te vinden hoe er water in de bak kan komen dus we gaan hem de volgende keer gewoon weer aftappen om zekerheid te hebben. En we hebben nog steeds het gegeven dat de snelheidsensor vloeistofdicht is uitgevoerd en op het moment dat ik hem openzaag is hij ook kurkdroog van binnen.

harlie (0) PRO, 9 jaar geleden

Auto is weer binnen geweest (met een lekke band) en snelheidsmeter werkt nog steeds, had nu 2200 km gereden.

harlie (0) PRO, 9 jaar geleden

Te vroeg gejuichd, klant heeft net gebeld dat de snelheidsmeter het weer niet doet. Afspraak is gemaakt.

Sander.Raaijmakers (0) PRO, 9 jaar geleden

Snelheidsensors komen wel regelmatig voor bij de swift! Ze zitten niet op alle modellen maar op de meeste wel.
Afgelopen jaren bij Suzuki heel wat vervangen. Waarom hij keer op keer weer stuk gaat in dit geval durf ik geen uitspraak over te doen.

harlie (0) PRO, 8 jaar geleden

Misschien laat maar toch wil ik nog even laten weten dat onze klant de auto heeft ingeruild dus zal dit topic niet vervolgd worden. Sander nog enorm bedankt voor je reactie, de dealer en suzuki nederland ontkennen namelijk stellig dat er ooit al snelheidsensoren kapot zijn gegaan van een suzuki swift. Mijn inziens zijn het gewoon slechte sensoren. Iedereen bedankt voor het meedenken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Swift of stel zelf een nieuwe vraag.