BMW 3ER REIHE: Stotterende Motor (Motormanagement lamp knippert)

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1597, Vermogen (kw): 90

Goedemiddag,

Ik heb op 6 mei na een proefrit een mooie zilveren BMW 316i b.j. september 2008 gekocht als occasion bij een Peugeot/Citroen gespecialiseerde dealer. Tijdens de proefrit merkte ik op dat de motor op sommige momenten stotterde bij het optrekken. Vooral in de tweede en derde versnelling bij een toerental tussen de 1000 en 2000. Dit heb ik aangegeven bij de verkoopadviseur. Hij gaf aan dat de auto stil had gestaan in de showroom voor een tijdje en dat de oorzaak zou kunnen zijn. Ik heb er een servicepakket (t.w.v. 750 eur) bijgenomen en daarvoor zou de auto rijklaar gemaakt worden inclusief BOVAG garantie voor zes maanden, een onderhoudsbeurt en vloeistof controle. Dit zou het probleem verhelpen.

De auto heb ik eind mei opgehaald (doorloop tijd van rijklaar maken was 3 weken). Na ongeveer een week rijden met de auto kwam het probleem terug. De motor hapert (vooral als de auto koud is) in de lage versnellingen en verliest vermogen hetgeen een stotterend effect oplevert tot de vierde versnelling. Het oranje motormanagement lampje begint dan te knipperen. Daarna gaat de lamp weer uit en rijd de auto perfect in de vierde, vijfde en zesde versnelling. Dit probleem is gedurende de week erna alleen maar erger geworden, met meer stotteren en een motormanagement lamp die bleef branden. Ik ben daarop gelijk naar de dealer gereden. Deze heeft op zijn beurt de auto meteen naar een BMW dealer gestuurd ter uitlezing van het probleem. De auto staat daar nu al anderhalve week en de dealer kan mij nog niet berichten omtrent de status van het probleem. Ik kan me voorstellen dat de BMW dealer zijn eigen klanten eerst voor laat gaan.

Mijn vraag is vooral. Wat zou het probleem kunnen zijn? Van wat ik lees op het internet zou het vooral kunnen liggen aan de bobines en bougies. Ik heb de dealer dan ook gevraagd deze te vervangen als dat nodig is. Zouden er meerdere oorzaken kunnen zijn? Je begrijpt dat ik de auto nu onder de BOVAG garantie volledig in orde wil laten maken.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoord en ervaringen.

Met vriendelijke groet,
Jamie

mjprins

Geplaatst door mjprins (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor BMW 3-serie? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

oldford (0) PRO, 5 jaar geleden

Het knipperende lampje geeft aan dat er misfires zijn, die mogelijk de dure katalysator kunnen beschadigen.
Een misfire is het ontbreken van een verbranding in een cylinder.
De oorzaken zijn legio: ontsteking (defecte bobine/bougie), mengsel (defecte sensor zoals LMM of lambda sonde), mechanisch (zoals compressieverlies of problemen met nokkenas timing).
Het is zonder meten en testen niet zo maar te zeggen wat het exacte probleem in jouw geval is.

mjprins (0), 5 jaar geleden

Dank je Oldford. Helaas ben ik bang dat het niet 1,2,3 is opgelost. Ik hoop dat het vervangen van de bougies en bobines het probleem verhelpt. Een BMW dealer moet in beginsel het probleem op kunnen sporen dacht ik zo. Dit is ook een probleem die vaker voorkomt denk ik als ik online e.e.a. lees.

Mocht het probleem niet zijn verholpen door het vervangen van de bobines en bougies, hebben jullie dan tips?

MJ (0) PRO, 5 jaar geleden

Ik niet :-) Elke dag bellen naar de garage en vragen hoe het er voor staat.....

mjprins (0), 5 jaar geleden

Zojuist weer gebeld, ze hebben de bobines en bougies vervangen en de injectoren schoon gemaakt. Ze maken een proefrit met de auto en als deze het weer doet dan kan ik hem op komen halen. Ik ben benieuwd. Mocht het probleem daar niet mee verholpen zijn dan geef ik een update.

MJ (0) PRO, 5 jaar geleden

https://www.honestjohn.co.uk/carbycar/bm...

Een uitgerekte ketting komt ook voor. Dan rijdt de auto een tijd lang goed maar valt toch weer in storing....

mjprins (0), 5 jaar geleden

Ik heb de auto opgehaald afgelopen zaterdag. Reparaties: Storing is uitgelezen door een BMW dealer, de bougies zijn vervangen en het uitlaatspruitstuk is gedemonteerd en schoongemaakt.

De auto reed tot en met zondag prima (weinig km's +- 80). Maandagochtend weer het "stotteren" in de 2e en 3e versnelling bij optrekken in laag toerental. Het lijkt vaker voor te komen als de motor koud is. De oranje motormanagement lampje ging weer even knipperen. Verder geen problemen gehad tot en met vandaag. Wel stottert hij soms heel kort zonder dat het lampje gaat branden.

Het probleem lijkt dus minder maar ik ben bang dat het niet volledig verholpen is en dat het langzaam weer terug gaat komen..

Ik heb gelukkig nog garantie tot en met november. Mocht het iets erger worden dan ga ik meteen weer terug. Hopelijk met het reparatieverleden kunnen ze de echte oorzaak dan vinden.

MJ (0) PRO, 5 jaar geleden

Inderdaad en alle nieuwe fouten worden gelogd. De oude fouten kan je wissen, maar het history log met km stand waarbij de fout optrad, blijft altijd opgeslagen. De BMW dealer heeft een directe datalink met de ingenieurs in Munchen. Als ze er zelf niet meer uit komen. Ik zou niet tot de laatste dag van je garantie wachten. Probeer eens octaan 102 te tanken bij Firezone.

mjprins (0), 5 jaar geleden

Dat zal ik eens proberen. Zou het trouwens kunnen dat ze de storingslamp hebben uitgezet? Ik ondervind in mindere mate dezelfde problemen: Stotterend optrekken en verlies van vermogen. Echter gaat nu niet meer het motormanagement lampje knipperen..

De auto geeft ook aan bij "No faults detected". Ik wil dat het probleem volledig wordt opgelost voordat het erger wordt maar zonder het storingslampje durf ik niet terug naar de garage.

MJ (0) PRO, 5 jaar geleden

Dat kan me voorstellen, maar een auto gaat het eigenlijk nooit vanzelf beter doen. Je kan kijken of octaan 102 beter werkt, wellicht kan je binnenkort met die benzine even flink wat kilometers maken? Maak een foto van de storingslamp en de km stand als de fout weer optreedt. Dan is het voor de garage duidelijk. Wat ook kan is een filmpje maken met cam/smartphone evt hier plaatsen met de Youtube link onderin het tekstvak.

oldford (0) PRO, 5 jaar geleden

Ik zou het probleem zeker nu aan de verkoper melden - in een email bijvoorbeeld..
Dit om te voorkomen dat als er een dure gevolgschade is dat ze zeggen: U bent er te lang mee door gereden.
Laat de verkoper maar beslissen, dan kan je bij gevolgschade niets verweten worden.

mjprins (0), 5 jaar geleden

De auto bleef stotteren en het werd weer erger. Uiteindelijk weer met een periodiek knipperend motor management lampje. Ik heb nogmaals de auto naar de verkoper/garage gebracht. Deze gaat het weer onderzoeken (lees naar de BMW dealer sturen, fout uitlezen en onderdelen vervangen). Ik ben benieuwd met wat voor oplossing hij komt.

In het ergste geval denk ik dat ik de koop kan ontbinden wegens het niet afleveren van een goed product, er is immers al twee keer eerder getracht het probleem op te lossen. Echter vind ik het zo'n fijne auto, ik ben bang dat ik niet weer zo'n mooi exemplaar zal vinden.

Ik laat jullie weten zodra ik gehoord heb wat de verkoper denkt dat er aan de hand is.

MJ (0) PRO, 5 jaar geleden

Het probleem is dat je een auto met gebreken hebt gekocht en je 'wist' dat ie er waren...... Je onderzoek plicht hebt je uitgeoefend en als je vervolgens tekent ben je geheel afhankelijk van de verkopers goede wil. De Bovag kan ook maar beperkte druk uitoefenen. Ik hoop voor jou en je auto het allerbeste. Een second opinion bij een onafhankelijke garage met BMW nivo uitleesapparatuur kan ook altijd. Er staan hier op de site wel links genoemd van bedrijven die kundig en betrouwbaar zijn.

mjprins (0), 5 jaar geleden

Reagerend op MJ - Ik heb de auto gekocht onder voorwaarde dat het probleem verholpen zou worden. Het probleem merkte ik namelijk tijdens het proefrijden al op.

De auto kan ik nu weer ophalen. Deze is nu 16 dagen bij de garage geweest weer, wat betekent dat ik sinds het ophalen van de auto in mei ik meer km's heb gemaakt in leenauto's (wat een goede service is van de dealer).

De monteur gaf telefonisch aan dat zij nu ook het thermosstaathuis hebben vervangen in de auto. Dit zou het probleem moeten verhelpen.

Ik ben erg benieuwd!

    Hallo mjprins ik lees wat berichten van u dat u problemen heeft bij de 2e en 3e versnelling vooral bij een koude motor en dat de auto stottert en er een motor lampje gaat knipperen. Ik heb een bmw 3 serie coupe en ik ervaar hetzelfde vooral in de 2e en 3e versnelling begint de auto te stotteren en vaak bij een koude motor. De bougies en bobine zijn vervangen maar nog steeds blijft het probleem voorkomen. Ik ben benieuwd of u inmiddels weet wat ik hiertegen kan doen? Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet,

    Shivani - Shivani (0), 3 jaar geleden

MJ (0) PRO, 5 jaar geleden

Wij ook, of het idd een foutenvrije auto is (en blijft)!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je BMW 3-serie of stel zelf een nieuwe vraag.