Mitsubishi Space Star: Zoemend (lager?) geluid bij optrekken door versnellingen

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 4G18, Motorinhoud (cc): 15, Vermogen (kw): 98

Ik ben sinds een maand eigenaar van een Spacestar 1.6 b.j. 8/2004 met net 25.000 km gelopen.
Dit is geen grap maar NAP en hele o,houdshistorie en 1ste eigenaar bekend.
Auto heeft elk jaar minder als 2000 km gereden. Snelweg waarschijnlijk nooit gezien en meest stilgestaan in een schuur. Niet buiten.
Ziet eruit en rijdt als nieuw, met een kanttekening. Zie hieronder.
Auto via vakgarage (Bovag) aangekocht, waarbij bij afl. beurt o.a. distr. riem en spanrol, multiriemen, motor en versnellingsbak olie en luchtfilter enz. zijn vernieuwd.
Banden net ook maar vernieuwd. Deze waren nog origineel! 14 j. oud.
Waar ik mee zit is het volgende;
De auto heeft bij optrekken vanuit stilstand overschakelend en gas gevend van 1 naar2 naar 3 naar 4 een licht zoemend bijgeluid. Zodra ik in zijn 5 rijdt is dit verdwenen (of ik hoor het niet, door toegenomen motor en rijgeluid, dat kan ook) Bij ontkoppelen en gas los is geluid ook weg.
Het lijkt nog het meest op een geluid dat een lager kan maken als dit minder wordt.
Ik ben in zoverre techneut, dat ik weet dat dit geluid er niet bij hoort. Het is niet erg hard, maar wel aanwezig. Schakelen, koppeling aangrijpen enz. gaat perfect en voelt als 25k gereden. Nieuw dus.

Een APK keurmeester die ik laatst toevallig sprak, zei (uit zijn ervaring) dat bij Spacestars die lang staan of gestaan hebben, het druklager van de koppeling hoorbaar wordt. ?? Maar ja motor (loopt prachtig) en bak hebben 25.000 km gedraaid. De nieuwe banden zijn het in elk geval niet.

Heeft iemand een idee, hoort dit bij een Spacestar? maak mij toch wat zorgen en heb nog ca. 2 maanden garantie op motor en versnellingsbak.
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Cees

CRA

Geplaatst door CRA (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Space Star? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

oldford (0) PRO, 5 jaar geleden

Wat zegt de verkoper over dit geluid?

N.B.: De wettelijke garantie tegenwoordig is 6 maanden (dat staat los van de Bovag garantie).
Zie: https://www.consuwijzer.nl/vervoer/ontev...

CRA (0), 5 jaar geleden

Ik heb de verkoper hier nog niet over gesproken.
Wilde eerst wat info inwinnen ook omdat het wat uit de buurt ligt.
Ik heb nog sowieso 2 maanden om dit te doen. Net nog weer gereden met de auto en rijdt verder als een auto met 25k op de teller. Toch als (vliegtuig) techneut stoort het me wel.

ferry vw monteur (0) PRO, 5 jaar geleden

is er een verschil in geluid als je bij stationair de koppeling in trap?
Wanneer er bij ingetrapte koppeling het geluid weg is duid dat op het druklager.

CRA (0), 5 jaar geleden

Stationair draaiend hoor je totaal geen bijgeluid. Alleen de (mooi lopende) motor. Dus ook geen verschil met al dan niet ingetrapte koppeling. Hoor het alleen met optrekken door de versnellingen.
Ben wel heel blij met je reactie want dan kan ik het druklager nu tenminste uitsluiten. 😊
Heb nu zelf ca. 1000km met de auto gereden en het zoemende bijgeluid lijkt wel iets af te nemen. Misschien toch inlopen van iets? Lager?
Auto heeft al die jaren bar weinig gelopen en eigenaar was toen al bejaarde man. Auto gaat nu snelweg km,s maken. Hoogstwaarschijnlijk voor het eerst.
Ik laat weten of geluid echt minder wordt of verdwenen is.

ferry vw monteur (0) PRO, 5 jaar geleden

Zou het misschien kunnen dat de distributie snaar of v-riem te strak is gespannen?
Er zijn monteurs die zo onnodig strak spannen dat je er viool op kan spelen. dat levert ook een hoog zoemend geluid op welke exact meeloopt met het toerental?

CRA (0), 5 jaar geleden

Het is geen distr. of multiriem. Dat zou ik herkennen. Dat geluid is er dan ook continu, dus ook stationair, Ooit meegemaakt bij een Charade. Distr.riem bij dealer vernieuwd. Daarna zoemend bijgeluid. Terug gegaan en zou vanzelf verdwijnen. Klopte ook, precies 1 jaar later over en uit met de motor. Distr. riem gebroken.
Ga binnenkort een paar langere ritten maken en blijft dit geluid naar mijn idee dan even een garage raadplegen. Dank voor het mmeedenken ☺

CRA (0), 5 jaar geleden

21 aug. '18 wordt er gereden met een specialist van een onafhankelijke garage. Dan weet ik hopelijk meer en zal de uitslag ervan hier vermelden.
Tot dan even geen bericht.
vr.gr.

CRA (0), 5 jaar geleden

21/8/18 gereden met een Mitsubishi specialist. Deze monteur heeft vele jaren ervaring met Mitsubishi.
Direct al bij de eerste meters kon hij mij melden dat het zoemende geluid van de versnellingsbak komt en voor hem heel herkenbaar was.
Zijn woorden; als je 10 Spacestars op een rij zet maken ze allemaal dit geluid. Het zal niet minder worden maar ook niet meer.
Blijkt ook dat de Spacestar een Franse versnellingsbak heeft. Nooit geweten.
Het bijgeluid hoort dus bij de Spacestar en zijn franse versnellingsbak en aangezien mijn exemplaar net de 25000 km's is gepasseerd en verder ook goed schakelt, ga ik er lekker mee rijden.
Ieder bedankt voor het meedenken, probleem opgelost.
Vr. Gr. Cees

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Space Star of stel zelf een nieuwe vraag.